[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona posa en marxa un cicle de tallers d’educació canina a deu àrees de gossos gràcies a un acord amb el Centre d’Estudis CIM : Servei de Premsa

[INCLOU MATERIAL AUDIOVISUAL] Barcelona posa en marxa un cicle de tallers d’educació canina a deu àrees de gossos gràcies a un acord amb el Centre d’Estudis CIM

01/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El districte de Gràcia acull a la plaça del Raspall el primer taller pràctic gratuït d’educació canina urbana que busca fomentar el benestar dels animals i el seu bon comportament i de retruc, millorar la convivència entre les persones i els animals en l’espai públic

L’acord entre l’Ajuntament i l’escola de cicles formatius preveu fer tallers en una desena d’Àrees d’Esbarjo de Gossos, una per districte, on s’han identificat comportaments que poden millorar-se, com ara els lladrucs, la crida i control a distància o com ensenyar el gos a escoltar

Aquest acord té lloc en el marc del desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) i la implementació de les Zones d’Usos Compartits

L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni de col·laboració amb el Centre d’Estudis CIM per a la realització de tallers d’educació canina urbana gratuïts per una tinença responsable que es faran in situ a deu Àrees d’Esbarjo de Gossos, i que comença el dia 1 de març a Gràcia.

 

 

Amb la presència de professionals fent tasques informatives pràctiques al carrer, l’Ajuntament avança en el desplegament de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) que busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat on s’estima que hi ha 180.000 gossos.

L’acord subscrit regula el règim de col·laboració en què els alumnes del curs d’Educador Caní de CIM Formació desenvoluparan les pràctiques de formació i compartiran amb els tenidors d’animals que ho desitgin els seus coneixement per afavorir el benestar dels animals i el seu bon comportament i de retruc, millorar la convivència entre les persones i els animals en l’espai públic.

CIM Formació és un centre d’estudis especialitzat des de 1985 en la formació de diverses àrees professionals, entre les quals es troba la d’Educació Canina. Anualment organitza cursos d’Educador Caní, compost per una part teòrica i una part pràctica, amb la finalitat de formar professionals que puguin donar resposta a la creixent demanda d’assessorament i ajut per part de propietaris d’animals de companyia.

La voluntat de la Direcció de Serveis de Drets dels Animals i de CIM Formació és col·laborar en la formació de professionals en l’àmbit dels animals de companyia, i a la vegada, millorar la convivència amb els animals a la ciutat de Barcelona, incrementar el coneixement sobre la tinença responsable, reduint la incidència de possibles molèsties mitjançant la millora del coneixement del comportament dels gossos per part dels tenidors.

 

Gràcia dona el tret de sortida als 10 tallers d’educació canina urbana

En concret es realitzaran 10 tallers d’educació canina urbana gratuïts, un a cada districte de la ciutat, pensats com una formació pràctica adreçada als responsables de gossos. El districte de Gràcia inicia a la plaça del Raspall el primer taller amb l’objectiu d’abordar, de manera pràctica, aspectes com ara la crida i control a distància, com fomentar l’autocontrol del gos, o com ensenyar el gos a escoltar.

Aquesta formació in situ als espais per a gossos, que es fa amb inscripció prèvia, té com objectiu principal que el responsable del gos millori la relació amb ell, augmentant el coneixement de la naturalesa del gos, ja que conèixer i identificar les necessitats del gos permet reconduir les seves conductes o actituds.

L’equip de CIM Formació estarà composat per 2 docents (instructors canins) i 8 alumnes, i això pot garantir l’atenció a un màxim de 25 propietaris més els seus gossos, depenent de l’aforament de l’AEG i el volum d’inscripcions rebudes pe rcada taller.

Cada mes se celebrarà un taller en un districte diferent.

 

 

Un taller per afavorir la tinença responsable en el marc del desplegament de l’Ordenança i les mesures de conducció dels gossos a la ciutat

Aquesta col·laboració té lloc coincidint amb el desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) i que entre d’altres delimita els espais reservats per als gossos. El desplegament de l’Ordenança busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat on s’estima que hi ha  180.000 gossos.

En concret, l’Ordenança recull que els gossos hauran d’anar lligats pel carrer, excepte en els espais establerts per al seu lleure i que sumaran, a finals d’any, a l’entorn de 219 espais en total. La ciutat disposa de 116 Àrees de Gossos (70 AG i 46 AEG), espais reservats per al lleure dels animals de companyia, amb una superfície total de 46.295,4 m2, a més de la platja per a gossos. I està en tràmit el desplegament de les Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC) de cara a finals d’any. Es tracta de 103 espais (places, parcs, avingudes)  en els quals, en horaris determinats, els animals de companyia podran anar sense lligar, compartint l’espai amb altres usuaris. Amb aquesta mesura s’aconseguirà que el 95% de la ciutadania que viu amb gos pugui tenir un espai a menys de 10 minuts de casa.

 

 

La posada en marxa de les ZUC, un cop es completi l’aprovació del decret que les regularà,  duplicarà els espais per a l’esbarjo de gossos, passant dels 116 actuals a 219 espais totals. Es multiplicarà per vint la superfície total disponible fins arribar a 945.005 m2 (xifra que inclou també els 1.200 m2 de la platja de Llevant). Això suposa un rati de 5,24 m2/gos a la ciutat de Barcelona i assegurar que la ciutat disposa de suficients espais per garantir el benestar dels gossos i donar resposta a les seves necessitats d’exercici i de socialització.

 

Material relacionat

Directora del Servei de Drets dels Animals, Carme Mate (MP4)

Director del Centre d’Estudis CIM de Barcelona, Salvador Paulí (MP4)

Imatges de recurs (MP4)

Descarregar fotografies (ZIP)





Paraules clau

educació canina urbana a Gràcia/