L’Ajuntament i la Fundació ”la Caixa” subvencionen set projectes de recerca i innovació sobre envelliment i qualitat de vida, i mobilitat i protecció ambiental : Servei de Premsa

L’Ajuntament i la Fundació ”la Caixa” subvencionen set projectes de recerca i innovació sobre envelliment i qualitat de vida, i mobilitat i protecció ambiental

01/03/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Es tracta dels projectes guanyadors de la convocatòria extraordinària de subvencions fruit d’un conveni de col·laboració entre totes dues institucions, que s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència 2020-2023

Els set projectes han estat escollits d’entre 59 aspirants que han presentat propostes de recerca de reptes urbans d’alguna d’aquestes dues temàtiques: l’envelliment i la qualitat de vida, o bé la mobilitat i el respecte a la protecció del medi ambient

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” han presentat avui els set projectes que han obtingut les màximes puntuacions i que per tant rebran les subvencions de la convocatòria extraordinària de 2022, que s’adreça al finançament de projectes de recerca i innovació, que està dotada amb 1 M€ (del qual 600.000€ els aporta l’Ajuntament de Barcelona i els altres 400.000€ la Fundació “la Caixa”), i que és fruit d’un conveni de col·laboració entre totes dues institucions firmat en el marc del Pla Barcelona Ciència 2020-2023.

A l’acte hi ha assistit el tinent d’Alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, i el director de l’Àrea de Relacions amb Institucions de Recerca i Salut de la Fundació  ”la Caixa”, Ignasi López.

 

 

 

Els set projectes subvencionats han estat escollits d’entre 59 candidats que s’hi van presentar, i se centren en una de les dues temàtiques que es van proposar per aquesta convocatòria: l’envelliment i la qualitat de vida, per una banda (temàtica A al quadre), o bé la mobilitat i el respecte a la protecció del medi ambient (temàtica B al quadre).

 

 

Els objectius principals de cadascun dels projectes són els següents:

  1. L’aigua potable a Barcelona (BWater)

L’objectiu principal d’aquest projecte és avaluar i comparar els impactes sanitaris, ambientals i socioeconòmics associats a les diferents opcions d’aigua potable a la ciutat de Barcelona, incloent l’aigua de l’aixeta, l’aigua mineral embotellada i l’aigua de l’aixeta tractada amb equips domèstics (carbó actiu). Entitat líder: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Projecte en col·laboració amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i Plataforma Tecnológica Española del Agua.

  1. Temperatura i contaminació a la salut mental

L’objectiu d’aquest projecte és explorar els efectes de la temperatura i la contaminació de l’aire en la salut mental de la població de Barcelona i la seva àrea metropolitana, i per entendre la càrrega mental derivada del medi ambient, la salut, i els seus impactes diferencials per barri, tenint en compte eixos de desigualtats socials com ara gènere, edat, lloc de naixement i nivell socioeconòmic. Entitat líder: Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol). Projecte en col·laboració amb l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Barcelona Lab for Urban Environmental Justice and Sustainability (BCNUEJ de l’ICTA-UAB).

  1. Mobilitat i accessibilitat de persones amb discapacitat visual (BCNMob)

L’objectiu del projecte BCNMob és la realització d’un estudi pilot per analitzar i mesurar la millora de la mobilitat i l’accessibilitat universal de les persones amb discapacitat visual que es pot assolir a la ciutat de Barcelona, mitjançant la utilització de la tecnologia 5G en combinació amb altres tecnologies com la visió artificial i la realitat estesa. Entitat líder: Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Projecte en col·laboració amb Biel Glasses SL i Fundació Punt de Vista.

  1. Persones grans amb dependència funcional i cuidadores (DEPCURA-BCN)

El projecte DEPCURA-BCN vol analitzar quines són les condicions de vida i les característiques de les persones en SDF a Barcelona i de les persones encarregades de la cura (de la gestió i l’atenció), amb l’objectiu de valorar les seves necessitats diferenciant els seus perfils, així com les diferents estratègies de cura que desenvolupen. Entitat líder: Universitat de Barcelona. Projecte en col·laboració amb la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

  1. Aturar ALD

L’objectiu central del projecte StopALD consisteix a identificar pacients amb ALD avançada durant les fases asimptomàtiques de la malaltia, així com identificar els factors relacionats amb la manca de detecció precoç per millorar i implementar intervencions per abordar tant la manca de detecció precoç de l’ALD com el consum excessiu d’alcohol entre els joves abans que es produeixi l’ALD. Entitat líder: Hospital Universitari de la Vall d’Hebron. Projecte en col·laboració amb l’Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina (IDIAPJGol) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

  1. Efectes de la contaminació atmosfèrica en l’envelliment cel·lular

L’objectiu general del projecte és entendre com l’exposició a la contaminació atmosfèrica de l’àrea de Barcelona contribueix a l’envelliment dels teixits i a l’augment del risc de malalties relacionades amb l’edat, com el càncer. Entitat líder: Universitat de Barcelona. Projecte en col·laboració amb l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua – CSIC i Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

  1. Impacte de la ZBE sobre la incidència d’arrítmies cardíaques

L’objectiu global de l’estudi és avaluar el paper de la contaminació atmosfèrica en el desencadenament d’arrítmies amb efectes perjudicials sobre la salut cardiovascular, i avaluar l’impacte de la implantació de la zona de baixes emissions (ZEL) a la ciutat de Barcelona en la reducció de la promoció de l’arrítmia. Entitat líder: Hospital Universitari Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR). Projecte en col·laboració amb l’Institut de Recerca de Hospital de Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau; l’Hospital Clínic i el Centro de Investigación Biomédica en Red Enfermedades Cardiovaculares de l’Instituto de Salud Carlos III.

Els equips d’investigadors i investigadores disposen de 18 mesos per desenvolupar els projectes. Quatre d’aquests projectes estan liderats per una universitat i tres per un centre de recerca. Pel que fa al perfil dels investigadors i les investigadores dels projectes subvencionats, en el 71% dels casos la investigadora principal de l’equip és una dona. Per altra banda, en el cas de la composició de la resta dels membres dels equips d’investigadors i investigadores dels projectes participants, els homes representen un 64%.

L’Ajuntament de Barcelona i la Fundació ”la Caixa” estan treballant per continuar amb aquesta col·laboració amb futures convocatòries de subvencions per a la recerca. En aquest cas, es preveu que la propera convocatòria, 2023-2024, donarà el tret de sortida properament i estarà dotada de dos milions d’euros, per continuar fomentant la realització de projectes de recerca que puguin fer aportacions en temes estratègics per la ciutat, com l’envelliment i la millora de la qualitat de vida, i la mobilitat i la protecció ambiental.





Paraules clau

recerca/ subvencions/