El treball conjunt de l’Ajuntament i Inspecció de Treball permet avançar en el compliment de la normativa laboral a la ciutat : Servei de Premsa

El treball conjunt de l’Ajuntament i Inspecció de Treball permet avançar en el compliment de la normativa laboral a la ciutat

02/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Creació d’un grup de treball Ajuntament, Inspecció de Treball, UGT I CCOO, per fer seguiment del protocol de col·laboració que detecta, investiga i eradica pràctiques incorrectes en el món laboral

La Guàrdia Urbana ha comunicat a Inspecció de Treball més de 100 irregularitats laborals durant les seves funcions d’inspecció, vigilància i control

Els Punts de Defensa de Drets Laborals de Barcelona Activa han atès el 2022 més de 2.800 persones, el 68% són dones, i la majoria de les persones assessorades tenen entre 25 i 44 anys

L’Ajuntament de Barcelona, Inspecció de Treball i els dos sindicats majoritaris, UGT i CCOO, han constituït un grup de treball per fer seguiment del protocol signat entre Inspecció de Treball i la Guàrdia Urbana de Barcelona l’abril de 2022.

L’Ajuntament de Barcelona, a través de la Guàrdia Urbana, i la Direcció General de la Inspecció de Treball de la Generalitat de Catalunya van signar l’any passat un protocol de cooperació per garantir el compliment de la normativa laboral a la ciutat. Aquesta eina de coordinació potencia encara més la comunicació i actuació conjunta entre els dos organismes, ja que s’estableix un canal directe per detectar, investigar i eradicar pràctiques incorrectes i infraccions en el món laboral, amb una via ràpida i efectiva.

La comissionada de Promoció d’Ocupació i Polítiques contra la Precarietat Laboral, Raquel Gil ha destacat que “aquesta col·laboració entre administracions permet una millor actuació davant les infraccions de la normativa laboral que porten a la precarietat de les persones treballadores i minven la competitivitat de les empreses que si compleixen les normatives”.

El protocol de col·laboració estableix una major seguretat jurídica per intervenir de manera coordinada i ja es tenen les primeres xifres:

Els primers resultats per part d’Inspecció de Treball destaquen:

– El protocol ha permès durant aquests mesos obrir i finalitzar 35 expedients, dels quals han resultat 34 expedients sancionadors (97%).

– La majoria d’expedients oberts (26) han estat en matèria d’estrangeria i per situació irregular de persones treballadores sense permís de treball per compte d’altri.

– Altres causes: faltes d’alta a la Seguretat Social (7) i 1 cas d’infracció per prestació d’atur.

 

Els Punts de Defensa de Drets Laborals ofereixen assessorament jurídic en matèria de dret laboral

Una de les prioritats del Govern municipal és la lluita contra la precarietat laboral i les desigualtats socials, i la promoció del treball de qualitat. Per fer-ho ha posat a l’abast de la ciutadania diverses iniciatives d’acompanyament i assessorament per vetllar per la qualitat en el treball. Entre d’altres els Punts de Defensa dels Drets Laborals.

Els Punts de Defensa de Drets Laborals, impulsats per Barcelona Activa en col·laboració amb sindicats i entitats del territori, és un servei de l’Ajuntament de Barcelona dissenyat per donar un servei públic en matèria de drets laborals tant a persones treballadores i en situació d’atur, com per a empreses o persones en règim d’autònom.

Les dades més significatives del 2022 són:

– S’han atès més de 2.800 persones, un 68%  són dones.

– Les edats de les persones ateses són majoritàriament entre 25 i 44 anys.

– Els sectors econòmics on s’atenen més consultes són comerç i restauració.

– El 76% resideix a la ciutat de Barcelona, un 66% té nacionalitat espanyola i un 23% són de fora de la UE.

– Es constata que un 74% tenen contracte indefinit fet que suposa una tendència de canvi en el perfil de les persones ateses.

– Del total de persones assessorades s’ha derivat a un 4% a Inspecció de Treball i un 14% a altres entitats.

L’acord de col·laboració permet la Guàrdia Urbana, amb 3.500 agents, informar a la Inspecció de Treball de Catalunya, responsable del compliment de la normativa laboral, de les irregularitats que identifiqui en l’exercici de les seves funcions, aprofitant així les seves capacitats i el seu coneixement de la ciutat. Gràcies als informes de la Guàrdia Urbana aquest 2022 s’han pogut obrir 100 expedients més, els quals estan encara pendents de finalitzar.

Entre les conductes infractores que ha detectat la Guàrdia Urbana destaquen la manca d’alta i afiliació a la Seguretat Social de les persones treballadores; la contractació de persones estrangeres no autoritzades per treballar; l’enquadrament incorrecte de treballadors/es falsos autònoms; i els incompliments de les normatives sobre temps de treball (jornada, descansos, etc…) i de seguretat i salut laboral.

Les dades i resultats exposats avalen l’oportunitat i encert de l’Acord i protocol establert en quan a la col·laboració entre administracions per vetllar per la qualitat de l’ocupació a la ciutat i en la lluita vers les situacions de precarietat, irregularitat i competència deslleial en el mercat.





Paraules clau

ocupació/