L’alcaldessa Ada Colau reivindica més poder per les ciutats europees : Servei de Premsa

L’alcaldessa Ada Colau reivindica més poder per les ciutats europees

02/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Comitè executiu de la xarxa Eurocities, que reuneix a 200 ciutats, celebra a Barcelona una trobada per abordar prioritats de la xarxa com ara l’estratègia municipalista per aconseguir més poder local de cara a les eleccions europees del 2024

En la trobada de dos dies, on hi participa la tercera tinenta d’alcaldia Laia Bonet, també està previst abordar temes destacats com ara les accions de suport a les ciutats ucraïneses i turques afectades per la guerra i els terratrèmols o el posicionament sobre la igualtat de gènere de cara al proper 8 de març

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha rebut avui al Comitè executiu d’Eurocities que es reuneix durant dos dies a Barcelona i ha volgut donar la benvinguda als sis alcaldes de Florència, Oslo, Ghent, Leipzig, Braga, Nantes, així com els tinents d’alcalde d’Estocolm i Viena que assisteixen a la trobada. Acompanyada de la tercera tinenta d’alcaldia Laia Bonet, Ada Colau ha volgut reiterar el compromís de Barcelona amb una xarxa fundada aquí l’any 1989 per sis ciutats i que ara ja representa 200 ciutats on hi viuen 130 milions de persones.

 

 

“Trenta-quatre anys després constatem que Eurocities és una xarxa imprescindible i refermem la nostra aposta per la cooperació entre ciutats”. “Davant les múltiples crisis i reptes com la pandèmia, la guerra d’Ucraïna, el canvi climàtic o les desigualtats socials, s’ha evidenciat el paper clau i la capacitat de lideratge extraordinària, molt superior a la de molts estats, que hem tingut les ciutats per fer-hi front amb competències limitades i pocs recursos econòmics”, ha subratllat.

Una defensa per aconseguir més poder local que lliga amb una de les línies prioritàries actuals de la Xarxa que és l’estratègia municipalista de cara a les eleccions europees del 2024. Segons l’alcaldessa, “les ciutats tenim el repte de fer-nos visibles per aconseguir que la veu municipalista s’incorpori a la nova composició del Parlament i la Comissió”. “Seguirem exigint a la UE el poder i el reconeixement que mereixem i necessitem per ser més útils a la ciutadania així com als Estats per a que confiïn en les ciutats i garantir-los els recursos i capacitats imprescindibles, si es vol assegurar el progrés”, ha destacat.

L’alcaldessa ha volgut agrair especialment a l’actual President de la xarxa i alcalde de Florència, Dario Nardella, el seu lideratge i la solidaritat demostrada per part d’Eurocities amb Ucraïna i ha reclamat que també es posi de manifest amb Turquia donant suport a les ciutats turques que han patit els efectes dels terribles terratrèmols. També ha considerat de màxima transcendència abordar i debatre, “en una ciutat orgullosament feminista com Barcelona” sobre igualtat de gènere i drets de les dones.

La reunió política del Comitè Executiu, que s’allargarà durant dos dies a Barcelona, té com a principal objectiu aprovar temes relacionats amb el funcionament de la xarxa i discutir i aprovar documents estratègics i de contingut polític, com ara les accions de suport a les ciutats ucraïneses i turques afectades per la guerra i els terratrèmols o el posicionament sobre la igualtat de gènere que serà publicat el proper 8 de març.

La trobada de treball a Barcelona és la darrera reunió presencial abans de l’Assemblea General de la xarxa que tindrà lloc a Brussel•les en el marc del Brussels Urban Summit 12-15 juny 2023. Està previst que en aquesta trobada del mes de juny se celebrin eleccions per renovar quatre membres del seu Consell Executiu, i serà el moment en què n’assumirà la presidència l’actual vicepresident, l’alcalde de Leipzig, Burkhard Jung.





Paraules clau

Eurocities/