Una celebració artística obre els anys dedicats a Picasso, Tàpies i Miró : Servei de Premsa

Una celebració artística obre els anys dedicats a Picasso, Tàpies i Miró

02/03/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

L’acte, impulsat per l’Ajuntament de Barcelona, ha tingut lloc al Saló del Tinell i l’han presidit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès. L’escriptor i crític d’art Vicenç Altaió ha estat el director artístic de la vetllada.

Aquesta tarda ha tingut lloc al Saló del Tinell l’acte institucional i cultural d’obertura dels anys dedicats a Pablo Picasso (2023), Antoni Tàpies (2024) i Joan Miró (2025). L’acte, una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona, s’ha organitzat amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i de les tres institucions barcelonines dedicades als artistes. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, han presidit l’acte, que ha comptat amb la participació del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, el director del Museu Picasso, Emmanuel Guigon, la gerent de la Fundació Antoni Tàpies, Anna Saurí, i la presidenta de la Fundació Joan Miró, Sara Puig. L’acte Picasso 2023/ Tàpies 2024 / Miró 2025 és una proposta artística dissenyada per l’escriptor i crític d’art Vicenç Altaió amb la forma d’una celebració de les arts feta de música i paraula.

 

Les figures dels tres artistes han estat glosades per Lluís Permanyer, periodista i cronista de la ciutat, amb la intervenció titulada Picasso, Miró i Tàpies i Barcelona; l’artista Frederic Amat, amb Picasso, Miró i Tàpies, avantguardisme; i l’escriptora Blanca Llum Vidal, amb Picasso, Miró i Tàpies a l’avantguarda artística i política. L’acte ha comptat amb l’actuació de La Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, que ha interpretat La sardana dels desemparats i El bolero del raval de Pascal Comelade; les poetes-artistes Maria Sevilla, Anna Gual i Laia Estruch, amb vestuari dissenyat per Rosa Tharrats, que han recitat Paul Éluard, Pere Gimferrer i J.V. Foix.

La ciutat de Barcelona té el privilegi de ser seu de les fundacions d’aquests tres artistes creadors excepcionals, amb una rellevància extraordinària en el món de l’art i una remarcable projecció internacional. Els tres propers anys se succeiran diferents commemoracions vinculades a aquestes fundacions. Aquest 2023, se celebra el 60è aniversari de la constitució del Museu Picasso de Barcelona i es recorda el mig centenari de la mort de l’artista; a partir del 13 de desembre de 2023 i durant el  2024 es commemorarà el centenari del naixement d’Antoni Tàpies (la Fundació Antoni Tàpies convocarà una roda de premsa el proper 31 de març per tal d’explicar-ne la programació). Finalment, el 2025 se celebrarà el 50è aniversari de la Fundació Joan Miró. Des de l’Ajuntament, amb la complicitat de la Generalitat de Catalunya i de cadascuna d’aquestes fundacions, s’ha volgut organitzar aquest acte per donar un marc institucional a l’alçada de l’excepcionalitat de les commemoracions i dels artistes als que es dediquen.





Paraules clau

miro/ Picasso/ Tàpies/