Comença el control dels grups turístics a Ciutat Vella amb l’entrada en vigor del decret que en limita el nombre : Servei de Premsa

Comença el control dels grups turístics a Ciutat Vella amb l’entrada en vigor del decret que en limita el nombre

03/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Parelles d’agents cívics circularan pels espais més concorreguts per verificar el compliment de l’aforament per part dels guies turístics

El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús d’audioguies en tots els barris, per tal de minimitzar el seu impacte acústic.

Vint agents cívics controlen, des d’aquesta setmana, l’activitat dels grups guiats amb finalitat turística al districte de Ciutat Vella. Dimecres 1 de març va entrar en vigor el decret definitiu que estableix que aquests grups no poden superar les 20 persones, que els guies no poden usar altaveus i que no es pot superar l’aforament de grups establert en algunes places i carrers del districte, especialment en aquelles amb gran afluència de persones pel seu interès turístic.

La funció dels agents, que treballen en torns de matí i tarda els set dies de la setmana, és informar en primera instància els i les guies sobre el contingut del decret, i en segona instància, informar a la Guàrdia Urbana si hi ha hagut incompliments. Serà la Guàrdia Urbana l’encarregada d’expedir les sancions in situ, si troba guies acompanyant grups més grans de l’establert, o excedint l’aforament permès en un espai.

Aquests espais són:                                 

El decret, en vigor des d’ara fins a finals d’estiu, permetrà sancionar les activitats que no s’ajustin al decret per estar fent una activitat sense llicència a l’espai públic, recollit en l’ordenança de les Vies i els Espais Públics. Aquest incompliment es pot sancionar amb fins a 1.500 euros, arribant a imports de 3.000 euros per reincidència.

L’objectiu de la mesura és mantenir l’equilibri entre l’activitat econòmica i la vida dels veïns i veïnes d’aquest districte. El text de la normativa estableix aforaments màxims en aquells espais i monuments que requereixen una explicació in situ, la qual “haurà de ser breu en dies de molta afluència de grups”.

El decret també prohibeix l’ús dels altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús d’audioguies en tots els barris, per tal de minimitzar el seu impacte acústic.

El districte ha elaborat un díptic amb la informació de les mesures de limitació dirigit a guies turístics, que es distribuiran tant pels agents cívics, com a establiments turístics.

 

 

Un acord amb el sector

Prèvia a la posada en marxa d’aquest decret, l’Ajuntament de Barcelona va subscriure, amb les dues associacions de guies habilitades i acreditades per la Generalitat de Catalunya (AGUICAT i APIT) una “Declaració de bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública de Barcelona”.

L’acord definia els principis d’actuació en l’exercici de la seva activitat, per tal de respectar al màxim l’equilibri en la convivència a la ciutat i minimitzar eventuals molèsties a la vida quotidiana a l’espai públic, així com remarcar la professionalitat i qualitat dels i les guies que segueixin aquest codi de bones pràctiques.

L’objectiu del decret és contribuir a equilibrar els usos de l’espai públic per garantir i millorar la vida veïnal als carrers i places front la massificació turística i els usos intensius que provoca a l’espai públic, així com fomentar i potenciar unes bones pràctiques en el guiatge de grups a la via pública de la ciutat de Barcelona. D’aquí la necessitat de regular l’activitat turística a Ciutat Vella.





Paraules clau

Ciutat Vella/ turisme/