El Mercat de l’Estrella es traslladarà provisionalment a sobre el llac dels Jardins del Guinardó : Servei de Premsa

El Mercat de l’Estrella es traslladarà provisionalment a sobre el llac dels Jardins del Guinardó

06/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Avui s’ha explicat la nova proposta als paradistes del Mercat

Aquesta nova ubicació permet mantenir el funcionament normal del parc reduint l’afectació al verd, ja que l’esplanada central queda lliure, i ofereix un bon accés des del carrer d’usuaris i paradistes i per fer la càrrega i descàrrega

L’edifici de l’actual Mercat té problemes estructurals que requereixen un projecte de rehabilitació incompatible amb l’activitat actual

El Mercat de l’Estrella es traslladarà provisionalment a l’actual ubicació del llac dels Jardins del Baix Guinardó per donar continuïtat a la seva activitat mentre s’executen actuacions de millora en l’edifici actual (carrer de Pi i Margall, 73-75). La nova ubicació s’ha presentat avui als comerciants i properament es farà amb el veïnat dels barris del Baix Guinardó (Horta-Guinardó) i Camp d’en Grassot i Gràcia Nova (districte de Gràcia).

Inicialment es va contemplar situar el mercat provisional a la part central dels mateixos jardins, tot i que es va descartar tenint en compte les reivindicacions veïnals i un informe municipal on s’assenyalava l’afectació que tindria sobre el verd i els usos de l’espai. En concret, afectaria 26 arbres –18 es retirarien i es perdrien i 8 es trasplantarien– i es perdria un espai de trobada i d’ús comunitari. Ara, després de valorar diverses alternatives a l’entorn, s’ha considerat aquesta nova ubicació com la més adequada per a la construcció de l’equipament provisional.

La carpa del Mercat provisional s’instal·larà en la zona del llac, que es buidarà, tot buscant la solució tècnica més adequada per poder ubicar l’equipament en aquell espai. L’emplaçament permet mantenir l’ús principal i el funcionament normal del parc, ja que l’esplanada central queda lliure, es reduirà l’afectació al verd i es mantindrà la zona esportiva i de jocs. Alhora, el mercat provisional se situa a un espai accessible i que té un bon accés des del carrer, de manera és fàcil d’arribar-hi i fer la càrrega i descàrrega. L’espai té la superfície necessària per acollir el mercat provisional, i permet mantenir la zona d’influència que té actualment el mercat i evitar el solapament amb altres mercats de la ciutat.

La previsió és que els paradistes es puguin traslladar al mercat provisional al juliol de 2024 i just després, a l’estiu, comencin les obres de reforma de l’actual mercat.

 

Transformació del llac per integrar-lo al parc

Amb la col·locació temporal del mercat sobre el llac, el Govern municipal es compromet a redactar un projecte de reforma integral dels Jardins del Baix Guinardó per integrar l’antic llac com a part del parc, amb zones verdes i jugables. L’objectiu és, un cop el Mercat de l’Estrella vagi a la seva posició definitiva, tirar endavant una renovació dels jardins repensada amb tots els veïns i veïnes.

 

Un edifici amb patologies estructurals

L’edifici que acull actualment el Mercat de l’Estrella compta amb tot un seguit de deficiències estructurals, que no suposen un risc immediat, però que fan necessari dur a terme una rehabilitació de l’equipament.

Les actuacions precisen d’una intervenció en l’espai que es durà a terme mitjançant un projecte de rehabilitació, un cop els paradistes s’hagin pogut traslladar al mercat provisional. Mentrestant, s’està fent un seguiment acurat de la situació i s’està treballant en el projecte de rehabilitació de l’equipament.

Atès que aquestes actuacions són incompatibles amb el normal desenvolupament de l’activitat comercial de l’equipament, per aquest motiu, es considera necessari el trasllat de l’activitat a un espai provisional.





Paraules clau

Jardins del Guinardó/ mercat/ Mercat de l’Estrella/ mercats/