Barcelona Activa atén 161.780 persones i 35.080 empreses en el període 2019-2022 : Servei de Premsa

Barcelona Activa atén 161.780 persones i 35.080 empreses en el període 2019-2022

07/03/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

L’agència municipal ha intensificat les atencions i els serveis en els quatre últims anys. En la darrera dècada ha duplicat el pressupost destinat a polítiques públiques d’ocupació i suport a l’emprenedoria i les empreses

Les dades s’han fet públiques durant el Consell d’Administració en el qual s’han rendit comptes del 2022, on s’ha destacat la recuperació de la plena activitat a nivells de prepandèmia

L’agència de promoció econòmica de l’Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, ha atès 161.780 persones i 35.080 empreses durant el període 2019-2022, tal i com s’ha assenyalat en el Consell d’Administració celebrat aquest matí, amb un augment dels serveis i programes durant els darrers anys.

Del total de persones usuàries, 55.330 persones van ser ateses l’any 2022, un 59% de les quals han arribat als serveis de l’agència per primer cop, i un 60% del total han estat dones. Un 54% tenen estudis primaris o secundaris i un 46% tenen títol universitari.

Quant a l’àmbit generacional, un 24% tenen menys de 30 anys, un 41% tenen entre 30 i 45 anys d’edat, i un 35% tenen més de 45 anys. Un 24% són persones usuàries de fora de Barcelona, fruit de la visió metropolitana amb la qual treballa l’agència. Per districtes, les persones usuàries que més han utilitzat els serveis són: Sant Martí (17%), l’Eixample (15,3%), Nou Barris (12,8%) i Sants-Montjuïc (12%).

Del total de les empreses acompanyades des del 2019, 6.980 corresponen al 2022. Un 43% tenen forma jurídica d’autònom, un 39% SL, un 10% d’Economia Social i Solidària, i un 8% tenen altres formes jurídiques. Quant a divisió geogràfica, un 84% tenen seu Barcelona, un 7% a l’àrea metropolitana, i un 9% a altres llocs.

Els sectors econòmics principals de les empreses ateses són: Comerç (19%), Serveis a les empreses (12%), Indústria (10%), Hostaleria (10%), Serveis a la comunitat (8%), TIC (8%) i altres (34%). Els districtes amb més atencions empresarials han estat l’Eixample (22,1%), Sant Martí (16%), Ciutat Vella (11,5%) i Sarrià-Sant Gervasi (10%).

La tinenta d’alcaldia i presidenta de Barcelona Activa, Laia Bonet, ha explicat que els comptes anuals de l’organització s’han d’analitzar i emmarcar en un període més extens, el mandat, per veure el resultats de totes les actuacions, “i sense perdre el focus d’una mirada cap al futur, com assenyalen els objectius de l’agenda econòmica Barcelona Green Deal. Hem de mirar, doncs, en conjunt tots els esforços i recursos destinats a acompanyar la ciutadania i les empreses en moments d’adversitat, i la pandèmia va ser un fort cop en aquest sentit. Barcelona Activa ha actuat fent una fortíssima aposta pel talent, la creació d’empreses i la qualitat de l’ocupació a Barcelona. I hem de seguir en aquest camí, amb un servei públic universal, accessible i innovador”.

 

Un context de fortes fluctuacions i de recuperació econòmica

El període 2019-2022 ha estat marcat per una conjuntura econòmica afectada per la crisi de la Covid-19 i les fluctuacions en diferents sectors d’activitat, i posterior recuperació econòmica. I, en el darrer any, en un context de crisi energètica i inflació i pujada de preus en un escenari europeu que viu la guerra Rússia-Ucraïna. En aquest marc, Barcelona ha estat una ciutat resilient, i des de Barcelona Activa s’han engegat i intensificat programes i serveis en atenció a la ciutadania i les empreses, especialment aquelles que més han patit el context: el comerç, els autònoms, les dones treballadores, empresàries o emprenedores, i col·lectius d’edat, siguin sèniors o joves.

Alguns exemples de programes, serveis, ajuts i subvencions del darrer any, són: Aparadors vius, línia per finançar persianes no opaques que estimulin el comerç, que ha arribat a més de 200 establiments; Activa Autono+, per autònoms, que ha atorgat prop de 600 ajuts; el programa de proximitat Impulsem el que fas, que ha atorgat més de 260 ajuts; i el Crea Feina Plus, que ha aconseguit treure de l’atur 270 persones. En global, en el període 2019-2022, s’han gestionat 36,4M en ajuts i subvencions, als quals caldria sumar els 20M destinats a les dues línies d’inversió en start-ups, amb el fons Barcelona Accelera i el Barcelona Deep Tech Fund.

 

Més talent i més persones ocupades

La societat actual demana coneixements digitals, tant per a la gestió de la vida quotidiana com per a l’activitat professional, Barcelona Activa ha tingut com a línia prioritària acompanyar en les formacions tecnològiques apostant per la capacitació de la ciutadania i la millora de les competències digitals de professionals i empreses. Amb un pressupost destinat de 20M€, 74.377 persones han estat formades en els darrers quatre anys des dels serveis del Cibernàrium, de les quals 2.180 ho han fet en la especialització més alta, el campus de programació IT Academy –el que representa un 70% de l’objectiu Barcelona Green Deal fixat fins el 2024– per donar resposta a l’alta demanda de les empreses per a contractar programadors, científics de dades i en l’àmbit de la ciberseguretat, entre d’altres. La IT Academy ha rebut el premi ‘Digital Skills Awars’ d’AMETIC, la patronal de la indústria digital i tecnològica a Espanya.

Pel que fa al foment de la competitivitat empresarial i l’emprenedoria, l’agència ha atès, durant 2022, 7.772 persones emprenedores, a més d’enfortir 200 start-ups a la seva xarxa d’incubadores, la qual cosa fomenta el cultiu de més empreses emprenedores a tot Catalunya, que ara mateix supera les 2.000 empreses emergents. Barcelona ha estat guardonada pel Comitè Europeu de les Regions amb la menció ‘Regió Emprenedora Europea el 2023’.

Respecte els serveis d’Ocupació, l’agència ha donat servei a 28.902 persones el 2022, i més de 1.500 s’han format en àmbits sectorials o idiomes de reskilling, afavorint que moltes persones rebin els coneixements que demanda el mercat de treball per inserir-se a les vacants que hi ha a la ciutat. Barcelona Activa, conjuntament amb més de 60 agents del món del treball, han aprovat un Acord per l’Ocupació de Qualitat, amb un pla d’actuació específic que permet incidir de manera precisa en el mercat de treball.

La reforma laboral ha permès un increment dels contractes indefinits: el 2022 va haver un augment històric de la contractació indefinida que ha suposat que el 40,8% dels contractes de la ciutat. A més, Barcelona manté un dels millors registres d’atur des del 2008, sent del 5,8% (63.008 persones), mentre que porta mig any amb les xifres més baixes des de fa 15 anys. Quant a constitució empresarial, a la ciutat es registren més de 6.000 empreses l’any, assolint dades prepandèmia, i un 10% ho fan des de l’Oficina d’Atenció a les Empreses de l’agència municipal.

 

Més equipaments ‘Activa’ i pols d’innovació per tota la ciutat

En la tasca d’implementar nous serveis, programes i atencions idònies a les necessitats actuals del món del treball i les empreses, Barcelona Activa ha obert nous espais i equipaments per aproximar els seus serveis de la ciutadania. L’agència compta amb espais i equipaments per tota la ciutat. El 2022 ha obert El Convent (Ciutat Vella), un espai de referència per a joves; InnoBa-Ca N’Andalet (Horta) per a l’economia social; Sant Andreu Activa; Les Corts Activa, i aquest any obrirà Sants Activa (a Can Batlló).

La ciutat, a més, està immersa en un canvi de model i transformació econòmica, seguint els avenços en digitalització i sostenibilitat, i Barcelona Activa i el sector privat, ha fet el llançament de nous hubs o pols d’innovació amb nova activitat econòmica, tant al 22@ com al Besòs, potenciant la indústria creativa, l’economia circular, la innovació urbana i la indústria 4.0. Aquests pols veuran la llum durant 2024 i 2025. Aquestes actuacions s’emmarquen en l’agenda Barcelona Green Deal, amb l’objectiu d’una ciutat compromesa amb un creixement econòmic sostenible i innovador fins a 2030.

 

61,2M€ gestionats l’any 2022

Barcelona Activa ha gestionat durant el 2022 61,2M€, que corresponen en un 47% a polítiques d’ocupació, un 43% a emprenedoria, empresa i innovació, i un 10% en matèria de desenvolupament socioeconòmic i de proximitat. Inclou també, línies d’ajut i subvencions extraordinàries que es vehiculen amb pressupost municipal.

Durant la darrera dècada (2012-2022), Barcelona Activa ha passat d’executar al voltant de 30M€ a 60M€; i, alhora, ha duplicat el finançament municipal (superant els 40M€). Aquesta aportació pròpia representa, el 2022, del 77%. L’agència rep també l’aportació del SOC (15,2%) i fons europeus, amb els quals treballa en l’impacte dels NextGen que es materialitzarà durant 2023.





Paraules clau

Barcelona Activa/