Servei de Premsa
24/01/2025
L’Ajuntament convoca una nova edició dels Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona
07/03/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
El termini per presentar candidatures comença aquest dimarts 7 de març, finalitzarà el proper dilluns 3 d’abril i referma l’objectiu d’estimular, promoure i incentivar una millor informació sobre els temes socials en els mitjans de comunicació
En aquesta edició els guardons augmenten la seva dotació fins als 45.000 euros i per primera vegada el premi especial del jurat comptarà amb una assignació econòmica
L’Ajuntament de Barcelona ha obert aquest dimarts 7 de març el termini per presentar candidatures als Premis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona. Aquest termini romandrà obert fins al proper dilluns 3 d’abril, amb l’objectiu permanent d’estimular, promoure i incentivar una millor informació i un més bon tractament dels temes socials en els mitjans de comunicació. Es tracta de la sisena edició consecutiva dels guardons amb aquest nom, tot i que els premis existeixen des de fa 30 anys sota l’impuls del Consell Municipal de Benestar Social (CMBS).
La nova edició dels premis manté les quatre categories existents (periodisme social, comunicació social, promoció de la investigació periodística i premi especial del jurat), tot i que enguany augmenta la seva dotació fins als 45.000 euros i per primera vegada la distinció específica que determina el jurat comptarà amb una assignació econòmica. En qualsevol cas els treballs que es presentin al concurs han de tenir la ciutat de Barcelona com a eix temàtic o bé com a públic objectiu o marc d’incidència. Les quatre categories dels Premis Montserrat Roig són les següents:
- Premi al periodisme social: en aquesta modalitat es poden presentar articles, sèries d’articles, reportatges, treballs de fotoperiodisme, programes de ràdio i televisió, així com productes divulgatius. S’entén per periodisme social aquell que elabora continguts de caràcter descriptiu i informatiu, abordant les diferents complexitats socials i també incidint en els processos socials, incentivant el coneixement i el sentit crític de les persones receptores. Els treballs es poden haver presentat a premsa impresa o digital, publicacions periòdiques i regulars, ràdio o televisió, blogs o altres canals digitals. En aquesta categoria hi ha un primer premi de 7.000 euros i un segon premi de 3.000 euros.
- Premi a la comunicació social: aquesta categoria està pensada per reconèixer campanyes i/o propostes comunicatives de caràcter social, publicades en qualsevol suport. Igualment, s’interpreta la comunicació social com una eina d’apoderament que té per objectiu aconseguir un impacte per arribar a la transformació social a partir de la comunicació. La idea és que aquesta eina permeti a qui realitza la campanya difondre missatges que creïn impacte i sensibilitzin la ciutadania, tot oferint a la vegada informació concreta i convertint-se en una eina de comunicació bidireccional entre les persones emissores i les receptores. En aquesta categoria també hi ha un primer premi de 7.000 euros i un segon premis de 3.000 euros.
- Categoria de promoció de la investigació periodística en l’àmbit dels drets socials i l’acció social a Barcelona: a diferència de les altres dues categories, en aquesta modalitat el jurat premia projectes d’investigació periodística que es proposin de manera individual o col·lectiva, amb la condició que els treballs es desenvolupin durant un màxim d’un any a partir de l’atorgament del premi. En aquesta edició es proposa que els treballs d’investigació es desenvolupin preferentment en l’àmbit de la cobertura de necessitats bàsiques des d’una perspectiva de drets, l’atenció a la petita infància, la participació ciutadana, les cures a les persones al llarg de la vida o els efectes de la bretxa digital en l’exercici de la ciutadania. Aquesta modalitat atorga dos premis diferents, dotats amb 10.000 euros cadascun per fer possible la tasca d’investigació.
- Premi especial del jurat: en aquesta ocasió el reconeixement anirà acompanyat per primera vegada d’un reconeixement econòmic de 5.000 euros. El jurat l’atorgarà a un projecte o trajectòria professional marcada per la sensibilitat, el rigor i el compromís amb el periodisme i la comunicació social.
El jurat dels Premis Montserrat Roig està format per una vintena de persones de reconeguda trajectòria professional en els àmbits del periodisme, la comunicació i els drets socials. Totes elles valoraran especialment l’esforç en la investigació pròpia, la pluralitat i el contrast de les fonts, el tractament contextualitzat i la sensibilització social, l’enfocament original i l’ús d’una terminologia que reflecteixi la realitat, incident en el respecte a la dignitat de les persones. El conjunt de la informació sobre els premis, els terminis de tot el procediment i la resta de la informació necessària es troba disponible al web http://www.barcelona.cat/premis-montserrat-roig.
Paraules clauPremis Montserrat Roig al periodisme i la comunicació social de Barcelona/