Barcelona commemora el 8M amb un mapa del metro simbòlic que ret homenatge a dones referents de la ciutat : Servei de Premsa

Barcelona commemora el 8M amb un mapa del metro simbòlic que ret homenatge a dones referents de la ciutat

08/03/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La campanya “Barcelona. Ciutat de Dones” representa un mapa simbòlic del metro de Barcelona amb el que es ret homenatge a algunes de les dones que formen part de la història passada i actual de la ciutat

Coincidint amb l’efemèride, durant el mes de març la ciutat sumarà 16 noms de dones al seu nomenclàtor

El dia 18 de març tindrà lloc l’entrega del Premi 8M- Maria Aurèlia Capmany que, sota el lema “El desig irrefrenable de llibertat”, donarà suport a projectes que permetin avançar en el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones

Barcelona es tenyeix de lila i visibilitzarà durant el mes de març les seves polítiques feministes en el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones amb un conjunt d’activitats per reivindicar l’important paper de les dones en la societat. Per a aquesta celebració, la imatge de la campanya d’enguany, “Barcelona. Ciutat de Dones” representa un mapa simbòlic del metro de Barcelona i de les estacions urbanes de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, amb el qual s’homenatgen algunes de les dones que han deixat empremta a la ciutat.

 

 

 

 

 

 

El mapa és una adaptació del conegut City of Women que l’escriptora Rebecca Solnit va fer per a les ciutats de Nova York i Londres. En la versió barcelonina s’anomena simbòlicament les 153 estacions que conformen el projecte amb noms de dones referents de la memòria i la història passada i actual de la ciutat. Es tracta d’una petita mostra en representació de totes les dones que formen part de la història de la ciutat i que sovint es troben invisibilitzades a l’espai públic o en el record de la ciutadania.

El resultat és una cartografia diversa i transversal que posa en valor i visibilitza a un seguit de dones que han tingut un paper rellevant a la ciutat. Una selecció diversa de dones referents del passat, però també del present i futur de Barcelona. Destaquen intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret qui va iniciar la revolta ‘rebomboris del pa’ al Raval de finals del segle XVIII; esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alexia Putellas; activistes veïnals com Custòdia Moreno, artistes com Carmen Amaya; científiques com Josefina Castellví; històriques lluitadores antifeixistes com Maria Salvo; activistes feministes anticolonialistes com Remei Sipi; icones de la lluita trans com Sonia Rescalvo; i artistes del mític Paral·lel com Mary Santpere, Raquel Meller o la Bella Dorita, entre d’altres.

La direcció de “Barcelona. Ciutat de Dones” ha estat a càrrec de la professora i investigadora de la Universitat de Barcelona, Núria Ricart, que ha comptat amb un consell editorial format per dones expertes i amb la complicitat i col·laboració de nombroses entitats i grups de dones de la ciutat; a més del suport de l’àrea de Feminismes i LGTBI i de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona. El disseny de la campanya ha estat realitzat per l’estudi de disseny P.A.R.

 

Per un nomenclàtor més feminitzat

Barcelona sumarà 16 noms de dones al seu nomenclàtor durant el mes de març. Els canvis s’han fet coincidir amb el mes del Dia Internacional de la Dona per posar en relleu la importància de feminitzar el nomenclàtor de la ciutat per compensar l’històric oblit de les dones en el mapa de la ciutat. Avui, a Barcelona, només el 8,3% dels carrers de la ciutat duen nom de dona enfront del 35% d’homes.

Per aquest motiu, el govern municipal s’ha proposat introduir el màxim de noms de dona possibles a les propostes de nomenclàtor pels nous espais de la ciutat. En aquest mandat, els noms de dona han passat de representar el 6,1% del total al 8,3%.

Durant el mes de març, doncs, es procedirà a afegir el nom de dones a tres carrers de la ciutat, a dos interiors d’illa de l’Eixample, a nou places, a un jardí i a un passatge. Entre aquestes es vol homenatjar a dones com l’arquitecta Rosa Barba Casanovas, l’activista social Rosa Galobardes i Alsina, la nadadora Josefina Torrens Illas, l’agent literària Carmen Balcells o a figures representatives relacionades amb episodis de repressió i guerra, com Carme Claramunt i Barot, Amàlia Alegre o Francesca Vergés. A més, també es vol recordar a les treballadores de la fàbrica Numax i a les filadores i teixidores de la Vapor Vell.

 

“El desig irrefrenable de llibertat”, lema dels Premis 8 de Març

Com cada any, per commemorar el Dia Internacional de les Dones, l’Ajuntament de Barcelona convoca el premi 8 de Març – Maria Aurèlia Capmany per reconèixer les iniciatives i projectes orientats a la defensa i promoció dels drets de les dones. Enguany arriba a la seva 37ena edició on, sota el lema “El desig irrefrenable de llibertat”, vol donar suport a projectes que permetin avançar en el lliure desenvolupament de la llibertat sexual de les dones en tota la seva diversitat, i garantir els seus drets sexuals i reproductius.

L’acte de lliurament del Premi del Jurat i del Premi del Públic se celebrarà el dissabte 18 de març, a les 18 hores, a l’Espai Josep Bota del recinte Fabra i Coats, del districte de Sant Andreu. Un cop acabat l’acte de lliurament, se celebrarà el concret del grup musical Las Karamba. Paral·lelament, el Grup Pintors de Sant Andreu ha preparat una exposició de quadres relacionats amb l’efemèride que es podrà visitar, en la mateixa sala, des del dia 8 al 20 de març. A més, l’Associació d’Art-teràpia Artenea crearà una peça artística comunitària on totes les participants en l’acte podran expressar la seva experiència en l’àmbit dels drets sexuals i reproductius, d’una manera molt visual i creativa a través d’un mural.

 

El 8M omple els districtes

Durant tot el mes de març els districtes de la ciutat s’ompliran d’activitats diverses per tal de commemorar aquesta celebració. A l’Eixample es va poder gaudir d’una sessió de Poetry Slam, i d’un castell aixecat per dones de la colla castellera de la Sagrada Família. Al districte d’Horta-Guinardó es realitzaran marxes exploratòries amb perspectiva de gènere, per mirar els seus barris amb ulls de dona. Nou Barris acollirà la taula rodona “Diàleg de dones compromeses…” i l’exposició “Las mujeres que admiro”.

En la mateixa línia, al Casal de Joves de Les Corts se celebrarà el concert ‘Dona Rock’ per donar veu a dones joves emergents, i al Centre Cultural La Farinera del Clot el cicle de dones creadores ‘Més que muses’. A més, al Moll de la Fusta, tindrà lloc l’acte esportiu ‘Movem-nos juntes’.

Per a tenir més informació relacionada amb el Dia Internacional de les Dones es pot consultar els webs ciutatdedones.barcelona i barcelona.cat/8m

 

Mapa Ciutat de Dones (PDF)





Paraules clau

8M/ Barcelona. Ciutat de Dones/ dona/