L’Ajuntament de Barcelona assenta les bases per poder expropiar els edificis de l’Escola Sant Felip Neri : Servei de Premsa

L’Ajuntament de Barcelona assenta les bases per poder expropiar els edificis de l’Escola Sant Felip Neri

10/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aprova un pla especial urbanístic que afecta les parcel·les dels números 3, 4 i 6 de la plaça de Sant Felip Neri, i del número 3 de la plaça de Frederic Marés

L’Ajuntament conserva la qualificació urbanística dels edificis com equipament docent, i manté les condicions d’edificació actuals

Aquesta iniciativa consolida el pas cap a la integració a la xarxa pública que aquesta escola farà efectiu el curs vinent

L’Ajuntament de Barcelona ha assentat les bases per poder expropiar els edificis de l’Escola Sant Felip Neri, que són propietat de la Congregació de l’Oratori de Sant Felip Neri de Barcelona. En concret, la Comissió de Govern celebrada ahir va aprovar inicialment un pla urbanístic que estableix la titularitat pública de les parcel·les dels números 3, 4 i 6 de la plaça de Sant Felip Neri, i del número 3 de la plaça de Frederic Marés, tots ells situats al barri Gòtic. Aquest pla urbanístic inclou, doncs, una part del convent de Sant Felip Neri, i el conjunt format per la casa del Gremi dels Calderers i la Casa del Gremi dels Sabaters, i exclou la superfície que ocupa l’Església de Sant Felip Neri, i la part d’aquesta mateixa finca amb qualificació urbanística 12b (nucli històric).

 

 

A través d’aquest pla especial urbanístic, l’Ajuntament conserva la qualificació dels sòls afectats com equipament comunitari i en concret com a equipament docent. També determina el manteniment de les condicions d’edificació existents actualment.

Amb aquesta iniciativa, l’Ajuntament consolida el pas cap a la integració a la xarxa pública d’aquesta escola, que es farà efectiu el curs vinent (2023-2024) a l’empara del decret llei 10/2019 del 28 de maig, del procediment d’integració de centres educatius a la xarxa de titularitat de la Generalitat. Farà créixer així l’oferta d’escola pública del barri del Gòtic (Ciutat Vella). Es tracta d’una escola d’una única línia amb 331 alumnes matriculats aquest curs 2022-2023 i que inclou les etapes de segon cicle educació infantil (66 alumnes), primària (147) i secundària (118).

El procés d’integració a la xarxa pública d’aquest centre educatiu es va iniciar el 5 de maig de 2021 quan el titular del concert del centre educatiu, en aquest cas la Fundació Privada Torras i Bages,  va sol·licitar formalment la integració de l’Escola Sant Felip Neri a la Xarxa de Centres Públics. Aquesta sol·licitud va engegar tot un procés en el qual es va estudiar la necessitat d’escolarització en el marc de la programació educativa en la zona on es troba situat el centre, per determinar si l’oferta de l’escola és necessària per atendre aquestes necessitats. El resultat va ser positiu ja que es va detectar aquesta necessitat d’incorporar l’escola Sant Felip Neri a la xarxa pública per augmentar l’oferta pública a la zona educativa del districte de Ciutat Vella, donant resposta a la creixent demanda de places públiques de les famílies del districte en els darrers anys. Per tant, la sol·licitud complia els dos requisits que marca la llei: que hi hagi una proposta de la titularitat del centre per fer la integració; i que l’oferta d’aquest serveixi per donar resposta a les necessitats educatives de la zona.

Durant el mes d’octubre de 2021 es van realitzar reunions de treball per analitzar els espais i buscar les solucions més adequades, tant amb els titulars del concert, com amb la propietat de l’equipament i amb representants de l’AFA del centre, que es va mostrar molt reivindicativa demanant aquesta integració. Finalment, a principis de novembre, el Consell de Direcció del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) va acordar el pas a la xarxa pública. En paral·lel, la titularitat del centre educatiu, la propietat de les instal·lacions i el CEB van arribar a un primer acord que establia el lloguer de part dels espais per poder continuar amb el projecte, integrat dins de la xarxa pública del Departament d’Educació. Ara bé, aquesta solució del lloguer no resol la necessitat d’espais, donat que la propietat ha reduït en el contracte de lloguer l’espai disponible, respecte el que l’escola ha ocupat històricament. A més, no ha estat possible l’entesa amb la propietat, ja que s’ha negat a negociar altres opcions alternatives. Per aquest motiu s’ha iniciat el procediment expropiatori, per assegurar la continuïtat del projecte educatiu del centre en les condicions més idònies.

 

Història del centre

L’Escola Sant Felip Neri va néixer l’any 1959 al cor del Barri Gòtic, quan el Pare Serafí Alemany Esteve la va crear amb la finalitat de formar infants i joves en la seva dimensió personal i social.

A partir de l’any 1982 se’n va fer càrrec la Fundació Privada Torras i Bages –adscrita al Protectorat de Fundacions Catalanes- amb la voluntat de continuar i consolidar la tasca per a la qual havia estat creada. Des de l’any 1988 ha estat un centre privat-concertat amb el Departament d’Educació de la Generalitat.

 





Paraules clau

Escola Sant Felip Neri/