L’Escola La Farigola de Vallcarca commemora el seu centenari : Servei de Premsa

L’Escola La Farigola de Vallcarca commemora el seu centenari

11/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Els actes de celebració tindran lloc durant tot aquest dissabte amb activitats infantils, culturals i lúdiques

L’Escola La Farigola de Vallcarca, situada al carrer Sant Camil, 31, al districte de Gràcia, celebra aquest dissabte l’acte central del seu centenari. Està previst que la festa s’allargui tota la jornada, amb  ball de bastons, concerts, activitats infantils, correfocs, un dinar i un sopar popular i una actuació d’un DJ per finalitzar la festa. Els darrers dies, també s’han dut a terme activitats per a la mainada, com una aula museïtzada i cinema mut.

Per commemorar el centenari, aquest 2023 el regal institucional del districte de Gràcia serà una làmina amb una il·lustració del centre, que ja ha estat encarregada a la dibuixant i urban sketcher gracienca Cristina Huguet.

La Farigola de Vallcarca es va començar a construir l’any 1918 en els antics terrenys on abans hi havia hagut l’hostal de la Farigola. El projecte arquitectònic va anar a càrrec de Josep Goday que va dissenyar un edifici d’estil noucentista, edifici que en l’actualitat està protegit com a bé cultural d’interès local.

 

 

 

 

 

 

L’escola va viure el moviment pedagògic que promovia un canvi en la manera d’educar impulsant l’aprenentatge actiu en contrast amb el de l’escola tradicional. El pas d’un tipus d’escola a una altra es va fer gràcies als nous materials i a les idees de pedagogs com Montessori, Decroly o Freinet que propugnaven una escola única, pública i laica.

La primera directora de l’escola, Maria Baldó, va combinar l’activitat didàctica amb un clar posicionament republicà i feminista, per defensar el dret de les dones. De fet, inicialment l’escola era només per a nenes i Baldó va dirigir el primer grup escolar femení del Patronat Escolar de l’Ajuntament de Barcelona i va demanar la creació d’escoles especialitzades per a la formació de les dones. A finals dels anys 30 les aules de l’escola tenien noms de dones importants com Concepción Arenal, Rosalia de Castro o Teresa de Jesús. A prop de l’escola hi ha uns jardins que porten el seu nom i ocupen part dels horts de l’antic convent dels Camils amb una superfície de prop de 2.500 m².

 

La Farigola al segle XXI: una escola familiar

Actualment l’escola La Farigola de Vallcarca és un centre públic de titularitat municipal, amb una línia d’educació infantil i primària. Una escola familiar, acollidora, implicada i arrelada al barri, on es formen persones amb esperit crític, valors cívics i autonomia per prendre decisions; i es promou la coeducació, la igualtat, la justícia social i la consciència de treballar per preservar el planeta. L’escola gaudeix de la proximitat del bosc Turull i la seva aula ambiental on hi va a treballar aspectes de ciència i natura, amb un hort que gestiona l’alumnat de 1r a 4t de primària. També té ben a prop el Park Güell i diferents parcs i entorns amb moltes possibilitats per generar situacions d’aprenentatge.

El centre educatiu compta amb 216 alumnes i promou la interrelació entre els infants de diferents edats, que s’agrupen en tres grups: petits (I3, I4 i I5), mitjans (1r, 2n i 3r) i grans (4t, 5è i 6è).  Als espais d’aprenentatge es barregem els tres nivells d’una mateixa comunitat i en grups cooperatius treballen conjuntament en la resolució de propostes, reptes de caire competencial o l’elaboració d’algun producte o projecte comú. L’AFA organitza l’espai migdia i les extraescolars i sovint participa a les aules per fer xerrades i tallers amb els infants i  acompanya les sortides al parc amb el grup de petits i petites.

La comunicació és un element important: es promou l’aprenentatge de totes les llengües que es parlen a l’escola, i es treballen de manera significativa i sistemàtica. L’escola té una biblioteca escolar i biblioteques d’aula, per això afavoreix moments lectors i l’hora del conte, a més de fer activitats de dinamització a la biblioteca més propera. També es treballen els apadrinaments lectors entre alumnes d’I5 i 5è, per una banda, i alumnes de 1r amb 6è, per l’altra.





Paraules clau

centenari/ Escola La Farigola/ Escola La Farigola de Vallcarca/ Vallcarca/