Barcelona amplia i millora la proposta inicial d’espais per a gossos fruit del procés d’exposició pública : Servei de Premsa

Barcelona amplia i millora la proposta inicial d’espais per a gossos fruit del procés d’exposició pública

14/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’Ajuntament aprova definitivament el Decret que finalment estableix un total de 225 espais per al lleure dels gossos on podran anar deslligats

Bona part d’aquests espais son les Zones d’Ús Compartit en franges horàries (ZUC), de nova creació, 109 en total on, en determinats horaris, els gossos podran anar sense lligar

L’Eixample, amb tres nous espais, Les Corts, amb tres més, i Ciutat Vella, amb la incorporació d’una part del Parc de la Ciutadella son els principals beneficiats amb els canvis que, en conjunt, han permès guanyar uns 25.000m2 més en relació a la proposta inicial

El desplegament de l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA) preveu que els gossos hauran d’anar lligats pel carrer, excepte en aquests 225 espais establerts

La mesura busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat on s’estima que hi ha 180.000 gossos

Barcelona ha aprovat definitivament i publicarà aquesta mateixa setmana al BOPB el decret que estableix que, finalment, a la ciutat hi haurà 225 espais per a gossos, més la platja de Llevant, on podran anar deslligats un cop entri en vigor la posada en funcionament d’aquests espais, de cara a finals d’any.

Aquest mapa final de les zones d’esbarjo de gossos és fruit del procés d’exposició pública del decret aprovat inicialment a principis de desembre, on s’han presentat un total de 14 al·legacions, algunes de caràcter molt general i altres amb més concreció. L’acceptació parcial d’aquestes propostes, que s’ha fet mantenint el criteri de garantir la convivència d’usos en l’espai públic, ha permès ampliar fins a 109 les 103 Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC) proposades inicialment i que se sumaran a les Àrees de Gossos existents (70 AG i 46 AEG).

En concret, i fruit del procés d’al·legacions rebudes durant el període d’exposició pública del decret, es creen 7 noves ZUC respecte a la proposta inicial (3 a l’Eixample, 3 a Les Corts i 1 a Ciutat Vella), se n’elimina 1 (per previsió d’afectació per obres), se’n substitueixen 6, es modifiquen les delimitacions de 3 espais aprovats inicialment i s’amplien els horaris en un districte, Sarrià- Sant Gervasi, on s’incorpora la franja de migdia en tots els seus espais.

A grans trets, els canvis incorporats han beneficiat i han permès dotar de més espais per a l’esbarjo de gossos els districtes de l’Eixample i Les Corts. En el primer, s’han previst noves ZUC a l’avinguda Josep Tarradellas, l’Estació del Nord i el parc de Joan Miró. En el cas de  Les Corts s’han incorporat els Jardins de la Font dels Ocellets, els Jardins de Doctors Dolsa i el Passeig Joan XXII. A Ciutat Vella s’incorpora una part del Parc de la Ciutadella, en concret els camins de la part superior del parc limitant amb el passeig de Pujades.

La tercera tinenta d’alcaldia d’Agenda 2030, transició digital, esports, coordinació territorial i metropolitana, Laia Bonet, ha destacat que “creem una xarxa d’espais generosa perquè pràcticament totes les persones amb gos tinguin a menys de deu minuts de casa un espai on pugui anar sense lligar. És un canvi substantiu respecte a la situació actual, una aposta per ampliar l’oferta d’espais per l’esbarjo dels gossos”. Segons Bonet “hem crescut en espais respecte a la proposta inicial per donar resposta a les peticions que hem rebut de dotar de més espais els barris que més ho necessiten”. Per últim, la tinenta d’alcaldia ha assegurat que “volem que les Zones d’Ús Compartit siguin espais de convivència en què es respectin els horaris i els espais. Farem una tasca d’acompanyament i informació per garantir–ne un bon desplegament i que sigui un model d’èxit”.

En definitiva, un cop incorporades totes les millores, el decret fixa que a Barcelona hi haurà 224 espais per a gossos, més la platja de gossos de Llevant, amb una superfície total de 969.448m2 i una ràtio de 5,38 m2 per gos. En conjunt s’han guanyat uns 25.000m2 més en relació a la proposta inicial. Aquesta superfície permet assegurar que la ciutat disposa de suficients espais per garantir el benestar dels gossos i donar resposta a les seves necessitats d’exercici i de socialització. Es garanteix, amb escreix, el llindar d’una zona mínima d’esbarjo a cada barri i s’aconsegueix que el 95% de la ciutadania que viu amb gos pugui tenir un espai a menys de 10 minuts de casa.

L’establiment dels espais per a gossos és fruit del desplegament de les mesures de conducció dels gossos a la ciutat previstes en l’Ordenança de Protecció, Tinença i Venda d’Animals (OPTVA). Aquesta norma, que busca fomentar la convivència entre persones i animals en una ciutat amb una alta densitat de gossos, on en base a les dades del Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona s’estima que hi ha uns 180.000 gossos identificats (Arxiu d’Identificació d’Animals de Companyia).

L’entrada en vigor, i per tant la implementació efectiva de les ZUC, es preveu nou mesos després de la seva publicació al BOPB, de cara al mes de desembre de 2023, tot i que es començaran a senyalitzar des del mes de setembre.

 

Proposta final recollida en els Annexos al Decret:





Paraules clau

Zones d’Usos Compartits en franges horàries (ZUC)/