Gràcia inaugura la nova àrea de joc infantil totalment accessible de la plaça d’en Joanic : Servei de Premsa

Gràcia inaugura la nova àrea de joc infantil totalment accessible de la plaça d’en Joanic

14/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

S’han renovat tots els jocs, s’ha habilitat un pas entre el carrer Escorial i l’àrea de joc, s’ha pavimentat l’espai amb cautxú per a garantir-ne l’accessibilitat i s’ha eliminat la tanca que delimita l’àrea de joc respecte a l’espai central de la plaça, entre altres millores

El projecte s’emmarca en l’aposta per fer de Barcelona una ciutat jugable, més inclusiva i atendre les necessitats de tothom pel que fa al joc i es la primera àrea en què s’han aplicat les recomanacions de la XAVI (Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent). Es tracta que tots els infants puguin sentir l’experiència lúdica que s’ofereix a les àrees, i que tota l’activitat sigui accessible

Gràcia ha inaugurat aquest dimarts amb una xocolatada popular la nova àrea de joc infantil de la plaça d’en Joanic, que ha estat remodelada per convertir-la en una àrea de joc totalment accessible.

 

 

 

 

Totes les activitats lúdiques del nou espai de joc tenen almenys un element que les ofereix de manera accessible. D’aquesta manera, tots els nens i les nenes poden sentir tota l’activitat lúdica, i alhora s’ofereixen múltiples maneres d’experimentar-les, fent que una major diversitat d’infants juguin junts en un mateix espai de joc.

El projecte final ha suposat l’ampliació de la zona de jocs en superfície (dels 190m2 originals als 240m2) incorporant el parterre existent com a zona d’estada i de joc tranquil i augmentant la zona de joc fins al mur de l’aparcament.

S’ha habilitat un nou pas pavimentat entre el carrer Escorial i l’àrea de joc, per tal de fer aquest espai més accessible i s’han renovat tots els jocs. En concret, s’han col·locat dos gronxadors, un de tipus cistella i un de cadira accessible; dues topografies escalables amb diferents pendents; un sorral amb dues taules sorral a diferents alçades; una cúpula-cau amb dues pedres animals abraçables per als més petits, i la primera taula de rodets (roller table) de la ciutat, un element que permet lliscar en posició horitzontal.

L’àrea s’ha dividit en dues zones totalment comunicades: una zona tranquil•la, on es situen els jocs que fomenten activitats tals com amagar-se (cúpula-niu) o expressar-se (animals abraçables) i una zona més dinàmica, on es situen els jocs que fomenten activitats tals com gronxar-se (gronxadors), enfilar-se (topografies amb diferents pendents i agafadors) i lliscar (taula de rodets).

Tota l’àrea de joc ha estat pavimentada amb cautxú per garantir l’accessibilitat i la seguretat en cas de caigudes. Les tasques també han inclòs l’eliminació de la tanca que delimitava l’àrea de joc respecte a l’espai central de la plaça. S’ha aprofitat l’existència dels elements construïts per generar oportunitats de joc, com ara un mur perimetral que s’ha pintat amb pintura de pissarra perquè els infants hi dibuixin.

Per l’elaboració dels criteris que han regit la configuració de l’espai de joc i l’elecció dels elements, que s’estan desenvolupant en el marc del Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó 2030, s’ha tingut en compte el document de “Recomanacions per a unes àrees de joc accessibles i inclusives”, elaborat el 2019 per la Xarxa d’Accessibilitat i Vida Independent( XAVI) de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Inclusiva impulsada per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Aquest nova àrea de joc totalment accessible s’emmarca en l’aposta de Barcelona per ser una ciutat jugable, més inclusiva i per augmentar les oportunitats de joc dels infants amb i sense discapacitat i les seves persones acompanyants. Amb aquesta nova actuació,  de les 906 àrees de joc de la ciutat n’hi ha 23 de totalment accessibles.

En aquest sentit, la ciutat està realitzant un pas endavant amb una cinquantena de projectes d’àrees totalment accessibles, àrees en les quals tots els infants poden experimentar tota l’activitat lúdica que s’hi ofereix. Properament també està prevista la inauguració de l’àrea de joc totalment accessible del Parc de la Creueta del Coll, també al districte de Gràcia.

L’àrea de joc de la plaça d’en Joanic és la primera que s’estrena en què s’han incorporat aquests nous criteris i recomanacions de la XAVI, que suposen un canvi de paradigma en la manera com s’entén l’accessibilitat als espais de joc infantil. Una visió pionera a tot l’Estat, que va molt més enllà del que requereix la normativa vigent.

En aquesta línia, Barcelona ha seleccionat els dissenys per crear 10 noves àrees de joc totalment accessibles que incorpora la cocreació amb entitats que treballen amb infants en situació de discapacitat i en 16 àrees més s’ha realitzat l’estudi de millora per fer-hi remodelacions parcials per convertir-les en àrees totalment accessibles.





Paraules clau

accessible/ àrea de joc infantil/ Gràcia/