Barcelona celebra el seminari sobre gènere a l’espai públic de La Plataforme de la Vie Nocturne : Servei de Premsa

Barcelona celebra el seminari sobre gènere a l’espai públic de La Plataforme de la Vie Nocturne

16/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

 

El tinent de l’alcaldia de Seguretat i Prevenció, Albert Batlle, ha inaugurat aquest dijous al matí el seminari El gènere a l’espai públic” organitzat per La Plateforme de la Vie Nocturne i que tindrà lloc a la ciutat fins demà. Dues jornades de treball on es compartiran idees, projectes i eines tecnològiques per avançar, des de la prevenció, en una estratègia transversal en relació amb una nit cívica i segura amb una perspectiva de gènere.

Aquesta plataforma, de la qual l’Ajuntament de Barcelona és membre, està formada per diferents ajuntaments i associacions i és un espai de reflexió sobre bones pràctiques en relació a la convivència i la vida nocturna a les ciutats. Com cada any, La Plateforme de la Vie Nocturne organitzarà aquest 2023 la seva conferència internacional a París, que anirà precedida de quatre seminaris en diferents ciutats membres.

Barcelona és l’escenari del primer d’aquest seminaris, que abordarà la vida nocturna des d’una perspectiva de gènere i tenint en compte aspectes antropològics, d’igualtat,  urbanístics i de seguretat ciutadana, entre d’altres.

Durant l’acte de benvinguda Albert Batlle ha destacat que Barcelona ha estat sempre una ciutat oberta i compromesa en la recerca de noves estratègies per a la millora de la gestió pública i de les polítiques de seguretat ciutadana, i participa en múltiples espais de treball i fòrums d’intercanvi d’experiències amb entitats privades, serveis públics i ciutats a niell local i europeu. “Les ciutats son entitats de canvi, i en transformació permanent, i és la nostra responsabilitat estar-hi atents, per detectar les noves necessitats i aprofitar les oportunitats de millora”.

El tinent de l’alcaldia també ha recordat que l’any 2021 l’Ajuntament va posar en marxa La Taula Ciutadana davant la necessitat d’explorar noves estratègies de gestió de l’espai públic i de l’oci, especialment en la franja nocturna arran de la pandèmia. “Al dret a la ciutat li correspon el deure de la convivència:  Drets i deures. Ciutat i convivència. Un principi que ha de garantir igualtat de benestar a totes i tots els ciutadans, residents i visitants, homes i dones, de dia i de nit”. Ha destacat Batlle.

La Taula està integrada per 80 agents membres d’administracions, cossos policials i associacions ciutadanes, de comerciants, restauradors i de l’oci nocturn amb l’objectiu d’analitzar les concentracions nocturnes a l’espai públic i proposar solucions per fer front a l’incivisme.

El pla d’acció d’aquesta taula, creada a iniciativa de l’Àrea de Seguretat i Prevenció de l’Ajuntament de Barcelona, té 10 línies d’actuació:

  1. Impulsar canvis en la normativa i revisió criteris d’aplicació règim sancionador sobre venda i consum de begudes alcohòliques
  2. Desenvolupar accions i campanyes de comunicació
  3. Vetllar per la seguretat ciutadana en els entorns d’oci nocturn
  4. Prevenir discriminacions i erradicar violències masclistes
  5. Coordinació i consolidació dels serveis de mediació i gestió de conflictes
  6. Corresponsabilitat
  7. Cura i neteja de l’espai públic
  8. Oci saludable i atractiu (Oci de Qualitat)
  9. Desconcetració (oci de proximitat)
  10. Visió nocturna: un model de governança

 

Batlle també ha explicat que la visió de gènere ha de ser inherent a totes les polítiques públiques, també, i de forma principal en les de prevenció seguretat. “La col·laboració entre els diferents àmbits: de l’urbanisme, de la seguretat, de la salut, de l’educació, o del lleure és imprescindible per fer un abordatge global i integral de la violència masclista, des de la prevenció”.

En aquest sentit ha recordat que l’Ajuntament de Barcelona va augmentar els recursos en la prevenció i detecció de les violències sexuals a través d’un projecte de coresponsabilitat que integrava també els operadors de l’oci nocturn i amb una mirada de perspectiva de gènere.

Una de les principals novetats del projecte va ser la implantació per part de la Guàrdia Urbana de quatre itineraris segurs permanents en diferents zones d’oci nocturn fins a les parades de transport públic més properes: Front Marítim, Poblenou, Paral•lel  i Gràcia/Sarrià-Sant Gervasi. El cos de policia barceloní està treballant per tal que totes les zones d’oci nocturn de la ciutat disposin d’aquests itineraris segurs.

Des de l’any 2020 els itineraris segurs estaven presents en grans esdeveniments com són Festes Majors, festivals de música, Cap d’Any o Revetlla de Sant Joan. L’objectiu de la  Guàrdia Urbana amb aquests itineraris és treballar des de la prevenció de les violències sexuals a l’espai públic prestant una especial atenció i protecció en els espais on es poden cometre aquests tipus d’agressions o assetjaments.

Les patrulles assignades a aquest servei fan un patrullatge proactiu, dinàmic i amb molta atenció a qualsevol tipus d’aquestes situacions que hi puguin detectar. També mantenen contacte amb els responsables de seguretat dels establiments de l’oci nocturn.

Aquests itineraris s’han planificat després d’analitzar els recorreguts que de manera natural fan les persones usuàries de l’espai públic, des de les zones d’oci fins a les parades de transport públic més properes.

La Guàrdia Urbana i l’Àrea de Feminismes també van oferir als i les professionals que treballen en l’àmbit de l’oci nocturn per tal que puguin detectar i actuar davant d’aquestes agressions.

El repte que tenim per endavant no és menor i no afluixarem mentre hi hagi dones que tinguin por i hi hagi víctimes de violència masclista: Una ciutat segura per les dones, és una ciutat segura per a tota la ciutadania” ha tancat Batlle.





Paraules clau

espai públic/ gènere/ Plataforme de la Vie Nocturne/