El centre municipal de referència de l’economia social i solidària al nord de la ciutat, InnoBA, es rellança a Ca n’Andalet : Servei de Premsa

El centre municipal de referència de l’economia social i solidària al nord de la ciutat, InnoBA, es rellança a Ca n’Andalet

16/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’equipament passa a ubicar-se a Horta-Guinardó, i vol accelerar projectes i empreses d’Economia Social i Solidària i ampliar la seva xarxa de recursos

Les accions dutes a terme des d’aquest equipament formen part del Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona 2021-2023, el full de ruta municipal per contribuir al desenvolupament de l’EstratègiaESSBCN2030 compartida amb el teixit d’empreses i organitzacions de l’ESS a la ciutat

L’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per enfortir les organitzacions d’ESS a la ciutat ha suposat, entre d’altres, que el pes d’aquestes empreses i organitzacions ateses per Barcelona Activa hagi passat del 3,5% l’any 2015, al 10,4% al 2022

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat InnoBA-Ca n’Andalet, un equipament ubicat al nord de la ciutat, (Passatge Andalet, 11) al districte d’Horta-Guinardó, per posicionar i accelerar projectes d’Economia Social i Solidària. Fins ara, aquest centre s’havia ubicat a Can Jaumandreu, espai que s’ha cedit recentment a la UOC.

Aquest equipament forma part de l’aposta del consistori i Barcelona Activa per enfortir les organitzacions i empreses d’ESS, que va començar al 2015 i que ha escalat en aquest mandat amb el Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2021-2023. Així s’ha fet palès els darrers anys, ja que l’any 2015 el pes d’empreses ESS ateses per Barcelona Activa era del 3,5%, i l’any 2022 representen un 10,4% del total.

InnoBA-Ca n’Andalet disposa d’un conjunt de programes i serveis especialitzats en Economia Social i Solidària, a més d’una incubadora de projectes, que tindrà capacitat per acollir fins a una vintena  d’iniciatives. Aquest mes, Barcelona Activa llançarà una nova crida per allotjar-hi més projectes, després de 3 anys de funcionament de la incubadora.

L’espai, amb unes dimensions de 900m2, correspon a un mas històric que l’Ajuntament de Barcelona va adquirir als anys 90, i on fins ara s’han ofert serveis d’ocupació a la ciutadania. Així, es continuaran prestant serveis d’ocupació i promoció econòmica, a la població i al teixit empresarial.

InnoBA-Ca n’Andalet estendrà i divulgarà els valors i principis de l’ESS a través de programació d’activitats i esdeveniments en col·laboració amb el món socioempresarial i acadèmic. El nou centre liderarà un nou eix d’innovació socioeconòmica a la zona Nord de la ciutat i col·laborarà amb l’altre espai per a l’ESS que s’inaugurarà al Bloc IV de Can Batlló, al gener de 2024.

 

ESS: 7% del PIB i un 8% de l’ocupació a Barcelona

Barcelona té una presència rellevant de l’economia social i solidària amb un total de 1.096 cooperatives distribuïdes per tota la ciutat i un nombre rellevant d’associacions, societats laborals i economies comunitàries que impulsen prop de 4.500 iniciatives. El sector ESS suposa un 7% del PIB i un 8% de l’ocupació. Entre el 2016 i el 2021 s’han constituït 357 noves cooperatives a Barcelona, i les creades anualment durant tot aquest període dupliquen les que es van constituir l’any 2015.

Així, es rellança un equipament que entre 2019 fins a l’actualitat ha atès 13.272 persones, entre les quals, 4.900 persones formades, i 1.385 persones amb iniciatives i empreses acompanyades. Quant a la incubadora d’innoBA, s’han acompanyat 34 projectes.

El centre oferirà entre altres serveis i programes:

A més, InnoBA ha esdevingut un punt de projecció amb l’exterior, potenciant les col·laboracions amb projectes europeus, com ara la participació a +Resilient; contribució a la xarxa Impact Ecosistems Network, que lidera Amsterdam per donar impuls a ecosistemes d’impacte; o teixint llaços amb el continent africà i potenciant l’emprenedoria. A més, s’han signat convenis amb tercers per l’enfortiment empresarial, per exemple amb l’Associació Moda Sostenible de Barcelona, per l’articulació del sector tèxtil.

Amb el traspàs de l’equipament al barri del Carmel, hi haurà un nou dinamitzador de l’activitat econòmica al districte. Horta-Guinardó compta amb un pla de desenvolupament per enfortir la seva economia i fomentar l’ocupació. En dades de darrer mandat, s’han atès prop de 10.000 persones en activitats de formació i cerca de feina, i 3.000 persones emprenedores i empreses del territori, mitjançant l’agència municipal. A més s’han desplegat programes, com ara Comerç a Punt que ha donat suport a una trentena de comerços, s’ha finançat 60 projectes del programa Impulsem el que fas en aquest districte, o subvencionat 11 projectes d’aixecament de persianes, entre d’altres iniciatives.

 

Una incubadora al servei de la comunitat ESS

Alguns dels projectes que ara mateix són incubats a al InnoBAdora, a l’espera dels que s’incorporin els de la nova convocatòria, són:

 

Barcelona la ciutat de l’ESS

Ca n’Andalet com a centre municipal de referència de l’Economia Social i Solidària al nord de la ciutat s’emmarca en l’aposta que l’Ajuntament de Barcelona està fent per impulsar l’ESS a la ciutat. Una aposta que comença al 2016 amb el primer pla d’impuls i que va ser renovada amb el segon pla 2021-23.

Aquesta aposta i el consegüent desenvolupament d’aquesta política pública fa de Barcelona un referent internacional, donat que poques ciutats de la seva rellevància han fet un desplegament d’aquesta escala.





Paraules clau

Economia Social i Solidària/