L’Ajuntament amplia el Fons d’Infància 0-16 fins als 15M€ amb l’objectiu d’arribar a més famílies : Servei de Premsa

L’Ajuntament amplia el Fons d’Infància 0-16 fins als 15M€ amb l’objectiu d’arribar a més famílies

16/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’àrea de Drets Socials preveu que la convocatòria d’aquest 2023 torni a superar el rècord de 10.667 famílies i 18.589 menors atesos durant l’any passat

Els nous requisits mantenen l’aposta per la desburocratizació i la comunicació clara, amb un avís proactiu a les famílies que compleixen els requisits i una ampliació de les bases que facilitaran que més famílies s’hi puguin acollir

L’Ajuntament de Barcelona preveu que la convocatòria d’aquest 2023 del Fons d’Infància 0-16 per a famílies amb menors a càrrec en situació de vulnerabilitat registri un nou rècord i arribi a més persones beneficiàries que mai. La modificació de les bases de la convocatòria per permetre que més famílies s’hi puguin adherir i l’ampliació de la partida pressupostària fins a un màxim de 15 milions d’euros respecte als 12 milions previstos l’any passat així ho certifiquen, tot i que la xifra definitiva dependrà de la tramitació i del volum de persones que compleixin els requisits per accedir-hi. L’inici del període de sol·licituds ha començat aquest dijous 16 de març i es prolongarà fins el proper 21 d’abril. El Fons d’Infància 0-16 és un dels programes més importants de l’àrea de Drets Socials de l’Ajuntament i està dissenyat específicament per pal·liar la situació de vulnerabilitat de les famílies amb infants i/o adolescents a càrrec, concretament perquè la unitat familiar pugui cobrir les necessitats bàsiques d’aquests menors d’edat.

L’any passat el Fons d’Infància 0-16 va arribar a 18.589 menors de 10.667 famílies diferents, de les quals 2.801 eren monoparentals, la qual cosa va suposar una inversió final d’11,15 milions d’euros. Cal tenir en compte que aquestes xifres ja van suposar un increment important respecte als 17.424 menors de 10.265 famílies (2.001 d’elles monoparentals) que van ser beneficiàries l’any 2021, sumant un pressupost total de 9,98 milions d’euros. Tot plegat, més que per l’increment de la vulnerabilitat a la ciutat, es produeix per un canvi en les bases de la convocatòria que amplien el nombre de famílies que s’hi poden acollir i que a més a més facilitaran la presentació de la sol·licitud d’una manera més àgil, menys burocràtica i amb el suport necessari perquè tot i que el tràmit es pugui fer de manera electrònica també hi hagi personal de suport en equipaments específics per impedir que la bretxa digital suposi una barrera d’accés.

En aquest sentit, la convocatòria d’aquest 2023 serà encara més àmplia perquè s’ha incrementat el llindar d’ingressos mínims per poder accedir-hi. En concret, la unitat familiar receptora podrà tenir uns ingressos de fins 1,8 vegades l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC) enfront l’1,5 de l’any anterior. L’ampliació del llindar vol donar resposta als efectes socials de la inflació, que afecta especialment el preu de l’energia i dels aliments, precisament a través d’un indicador pendent d’actualitzar-se per part de la Generalitat de Catalunya des de fa 13 anys. En concret, aquesta actualització suposa que per a una família de dos membres el llindar econòmic per rebre l’ajuda passi d’11.951 euros anuals a 14.341, unes quantitats que s’eixamplen de manera progressiva en funció del nombre de membres de la unitat familiar: per a una família de tres membres el llindar passa de 14.939 a 17.329 euros i per a una família de quatre membres passa de 17.927 a 20.317 euros, per exemple. A banda d’aquest element, les noves bases amplien els criteris perquè s’hi puguin acollir els menors que compleixen 16 anys durant tot el 2023, amb indiferència de la seva data de naixement; es demanarà que la família hagi tingut una atenció oberta pels serveis socials municipals en algun moment durant l’any 2022, independentment de la intensitat d’aquesta atenció; i igualment es permetrà rebre l’ajuda a famílies que estiguin empadronades a la ciutat en el moment de fer la sol·licitud, però no s’haurà de mantenir l’empadronament necessàriament durant tot l’any de la convocatòria.

El Fons d’Infància 0-16 d’enguany continua posant esforços per reduir la burocràcia i millorar la comunicació amb la ciutadania per tal de fer-la més transparent i comprensible. Per exemple, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) avisa proactivament de la convocatòria a totes les persones que, segons la seva base de dades, compleixen els requisits per demanar l’ajuda. A més a més, es mantenen les mesures per oferir totes les garanties i la igualtat en l’accés, tornant a activar els dispositius de suport a la tramitació. D’aquesta manera, per segon any consecutiu la sol·licitud es pot presentar a l’Oficina Virtual de Tràmits fent ús de l’idCAT Mòbil o algun altre certificat electrònic, però igualment el tràmit es pot fer sense cap d’aquests certificats digitals de manera presencial als espais d’atenció oberts a l’Oficina de Prestacions Socials i Econòmiques del carrer Aragó 344 i a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) Monumental, situada al carrer Sicília 216. Addicionalment, 25 equipaments repartits per tota la ciutat funcionaran com a punts de suport a la tramitació on personal especialitzat ajudarà les persones interessades a completar el tràmit.

El Fons d’Infància 0-16 és una de les estratègies municipals més importants per reduir les desigualtats en la infància i avançar cap a l’eradicació de la pobresa infantil, tot plegat des d’una òptica de política pública capdavantera que fa que els titulars dels ajuts siguin directament infants i adolescents. L’ajut econòmic és de 600 euros per un infant, 1.050 euros per a dos infants i 300 euros més per cada infant de la mateixa unitat familiar. En el cas de les famílies monoparentals s’afegeix una única prestació econòmica complementària de 600 euros. El pagament d’aquestes quantitats es farà fraccionat i el calendari es publicarà al web de serveis socials un cop resolta la convocatòria.





Paraules clau

Fons d’Infància 0-16/