L’Ajuntament denuncia a fiscalia, per un delicte d’odi, els autors d’un missatge viral sobre l’empadronament irregular de persones d’origen magribí : Servei de Premsa

L’Ajuntament denuncia a fiscalia, per un delicte d’odi, els autors d’un missatge viral sobre l’empadronament irregular de persones d’origen magribí

19/03/2023Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’escrit, que s’ha difós massivament a través de xarxes socials, explicava que la Guàrdia Civil havia detectat a 1.600 magribins empadronats en un mateix domicili, que cobraven ajuts municipals, i acusaven l’alcaldessa de promoure aquesta pràctica per beneficiar-se’n electoralment

S’ha identificat els autors, entre els que es troben juristes, psicòlegs, guàrdies civils o inspectors de policia

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Oficina per la No Discriminació, ha presentat un escrit a la fiscalia per denunciar per un delicte d’odi els autors d’un missatge, difós per xarxes socials, on s’explica que la Guardia Civil ha detectat la presencia de 1.600 persones empadronades magribines, residents al Marroc, empadronades fraudulentament en un domicili on només hi vivien 5 persones, per tal de cobrar ajudes socials, i votar per correu a les eleccions municipals.

El missatge literal és el següent:

“Nuevo escándalo de la alcaldesa de Barcelona y su equipo de gobierno. Hace pocos días la Guardia Civil entró en un piso de la zona de Horta-Guinardó porque en ese piso figuraban 1.600 empadronados de origen magrebí, 1.600 empadronados en un solo piso!!!

Al entrar en el piso la Guardia Civil se encontró con que sólo vivían cinco individuos, los 1.595 vivían en Marruecos però al estar empadronados en Barcelona cobraban todas las ayudas que da el ayuntamiento y además pueden votar por correo en las pròximes elecciones municipales. Este piso solo es uno de los muchos más que seguramente habrá. De esta noticia no se ha hecho eco ningun medio, se ha tapado el escándalo. Si Colau gana las pròximes elecciones municipales ya podrà empezar a pensar de donde vienen los votos. Barcelona y Cataluña se està ahogando en una cloaca de corrupción y los ciudadanos estamos totalmente indefensos.”

L’escrit presentat a la fiscalia explica que el consistori ha pogut comprovar que el missatge ha estat àmpliament difós a les xarxes socials per whatsapp, twitter i altres, “obtenint desenes de milers de visualitzacions i tantes altres comparticions, obtenint una notòria publicitat”.

De l’anàlisi feta, s’ha conclòs que “a banda de l’indubtable contingut calumniós cap a l’alcaldessa de Barcelona, representa una incitació a l’odi, la rancúnia i l’animadversió cap a la comunitat magribina del Marroc per raó del seu origen, atribuint-los de forma directa i massiva la comissió d’una estafa que afecta al conjunt de la ciutadania, per empadronar-se a la ciutat, tot i no residir-hi, i així obtenir els beneficis administratius vinculats a l’empadronament, cobrar ajudes, i així també votar fraudulentament per correu en les eleccions”.

L’informe jurídic apunta que els autors, “entre els que es troben juristes, psicòlegs, guàrdies civils o inspectors de policia”, eren coneixedors “de l’absoluta falsedat del missatge per la seva total inversemblança, no acompanyada de cap noticia ni referència periodística que permetés atribuir credibilitat a aquesta, sinó que s’emparaven en un nociu i estigmatitzant ‘bulo’ respecte el qual els magribins s’empadronen de forma fraudulenta en domicilis per a obtenir ajudes econòmiques”.

L’escrit a fiscalia identifica quatre comptes de twitter que s’han fet ressò del text, darrere dels quals hi ha, entre d’altres, un agent de la Guàrdia Civil i un inspector de policia.

La denúncia conclou que “aquests fets no poden estar emparats en el dret a la llibertat d’expressió, donat que de manera clara i explícita suposen un menyspreu i una humiliació per a la comunitat magribina i del marroc, i inclouen missatges discriminatoris i que promouen la violència també entre el col•lectiu de persones estrangeres”.

Per aquesta raó, els fets poden ser constitutius d’un delicte d’odi de l’article 510 del Codi Penal, que imposa penes de presó d’un a quatre anys i multes de sis a dotze mesos. El Codi Penal defineix l’autoria del delicte d’odi com:

a): Aquells qui públicament fomentin, promoguin o incitin directa o indirectament a l’odi, hostilitat, discriminació o violencia contra un grup, una part del mateix o contra una persona determinada per raó de pertinença a aquest, per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences, situació familiar, pertinença dels seus membres a una ètnia, raça o nació, el seu origen nacional, el seu sexe, orientació o identitat sexual, per raons de gènere, malaltia o discapacitat.

Paraules clau

delicte d'odi/ empadronament/

Anar a l'inici d'aquesta pàgina