L’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania formació sobre la soledat no desitjada : Servei de Premsa

L’Ajuntament posa a disposició de la ciutadania formació sobre la soledat no desitjada

20/03/2023



Temps estimat de lectura: 2 minuts

La formació es divideix en dos mòduls: el primer per conèixer i entendre el concepte de soledat no desitjada, i el segon ofereix eines per detectar-la i prevenir-la

Aquesta formació ja s’ofereix al personal municipal per dotar-los d’eines metodològiques i recursos de coneixement per integrar la perspectiva de la soledat en els seus àmbits de treball

L’Ajuntament de Barcelona posa a disposició de tota la ciutadania una formació online per conèixer i reconèixer la soledat no desitjada. En el marc de l’Estratègia Municipal contra la Soledat 2020-2030, l’objectiu dels documents disponibles és conèixer els principis bàsics per poder aprendre, parlar i sensibilitzar com a passes prèvies i necessàries per observar, detectar, prevenir i acompanyar casos de soledat no desitjada.

 

 

Per al compromís municipal i de ciutat contra la soledat és imprescindible, d’una banda, conscienciar i sensibilitzar la ciutadania i les entitats socials; i de l’altra, capacitar el personal municipal que hi està implicat de manera directa o indirecta. Per aquest motiu, des del passat mes de febrer aquesta formació està disponible per a la plantilla municipal, per tal que puguin conèixer els conceptes bàsics, reconèixer situacions de soledat no desitjada en els llocs d’atenció al públic i oferir els serveis i programes municipals més adients per contribuir a pal·liar-la en cada cas.

I és ara quan es posen també tots aquests coneixements i eines, a través de la pàgina web de l’Estratègia municipal Contra la Soledat, a l’abast de les entitats socials, institucions i agents que treballen per pal·liar la soledat, i per a tota la ciutadania que estigui interessada en la matèria.

Per al regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, conèixer i reconèixer les situacions de soledat no desitjada “és el primer pas per fer-hi front. Són moltes les entitats, ciutadans i ciutadanes, i institucions que d’una forma o altra poden donar un cop de mà en la lluita contra la soledat; és per això que compartim aquestes càpsules formatives, perquè totes i  tots ens hi impliquem des del nostre àmbit”.

La formació es divideix en dos mòduls formatius: el bàsic, “Conèixer la soledat: aprendre, parlar-ne, sensibilitzar”, i l’avançat, “Reconèixer la soledat: observar, prevenir, acompanyar”. El contingut del primer d’ells inclou veus de persones expertes en els camps de les polítiques socials i comunitàries, la salut o la psicologia, entre altres àmbits socials, i de persones afectades per la soledat no desitjada que ajuden a entendre-la com un constructe o fenomen social al qual cal fer front necessàriament des de les polítiques públiques. Per la seva banda, el segon mòdul s’adreça a professionals i a entitats que fan atenció social. Els continguts del mateix se sumen als del mòdul bàsic i aporten elements per a la detecció de possibles casos de soledat no desitjada.





Paraules clau

soledat/ soledat no desitjada/