Conèixer i reconèixer la soledat

Formació per a la sensibilització, la prevenció, la detecció i l’acompanyament professional en situacions de soledat no desitjada.

En el marc de l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, i amb l’objectiu d’impulsar una estratègia de ciutat que impliqui els agents socials que treballen per pal·liar la soledat no desitjada a Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona ha elaborat un corpus formatiu específic sobre soledat no desitjada per contribuir a:

 • Sensibilitzar i capacitar sobre soledat no desitjada a la ciutat de Barcelona, a partir de la definició de conceptes, aproximacions teòriques i dades objectives de la ciutat.
 • Fer una aproximació als diferents models d’intervenció i a les accions emmarcades en l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030.
 • Donar eines al personal municipal per tal que pugui identificar situacions de soledat no desitjada en la seva tasca diària i disposi de coneixements bàsics per poder fer front a la situació i donar les orientacions necessàries.
 • Posar tot aquest coneixement i aquestes eines a l’abast de les entitats i dels agents socials que treballen per pal·liar la soledat a la ciutat de Barcelona.

Per rebre els materials d’aquesta formació per a la sensibilització, la prevenció i l’acompanyament professional en situacions de soledat no desitjada, teniu que omplir aquest formulari per accedir a la descàrrega.

Podeu compartir amb nosaltres els resultats de les accions que realitzeu en base a aquests materials formatius, enviant-nos recerques, resums de tallers o informació sobre qualsevol activitat que dugueu a terme al voltant de la soledat no desitjada: soledatbarcelona@bcn.cat

 

Mòdul 1. Conèixer la soledat. Aprendre, parlar-ne, sensibilitzar
 1. Introducció a la soledat i els conceptes relacionats
 2. Els factors de risc de la soledat no desitjada
 3. La soledat des d’una mirada de gènere
 4. L’impacte de la soledat en la salut i el benestar de les persones
 5. La soledat a la ciutat de Barcelona: dades i prevalença
 6. Introducció a diferents models i propostes d’intervenció
Mòdul 2. Reconèixer la soledat. Observar, prevenir, acompanyar
 1. Per què és difícil detectar la soledat?
 2. Eines i pistes per a la detecció de la soledat
 3. La importància d’abordar la soledat des d’una lògica de cicle de vida i interseccionalitat
 4. Una guia per identificar la soledat
 5. Test d’autoavaluació
 6. Estudi de casos

 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat