Estratègia municipal contra la soledat

Introducció

Enfront del repte que suposa la soledat, l’Ajuntament de Barcelona posa en marxa l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030, amb l’objectiu de promoure les relacions de qualitat, sòlides i duradores, i de vetllar pel benestar de tots els ciutadans i les ciutadanes, d’acord amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides:

 • ODS 3: Salut i benestar
 • ODS 10: Reducció de les desigualtats
 • ODS 11: Ciutats i comunitats sostenibles
 • ODS 16: Pau, justícia i institucions sòlides

Objectius

L’Estratègia municipal contra la soledat es planteja amb un horitzó de treball de deu anys (2020-2030) i a partir de sis línies estratègiques transversals i complementàries que són les següents:

 1. Oferir serveis i recursos que orientin i acompanyin les persones davant la soledat.
 2. Sensibilitzar sobre la soledat i lluitar contra l’estigma.
 3. Fer dels barris de la ciutat espais de relació, reforçant espais accessibles i processos comunitaris i reforçant serveis o programes municipals a les llars com a primer element de detecció i prevenció.
 4. Repensar la ciutat en clau de lluita contra la soledat. Espais i equipaments on crear nous vincles.
 5. Treballar en xarxa institucional, amb entitats i altres ciutats. Intercanviar coneixements i buscar solucions davant el problema global de la soledat.
 6. Revisar protocols i sistemes interns de funcionament i d’organització per remoure inèrcies i promoure les adaptacions necessàries per fer front als nous reptes de soledat.

Àmbits implicats

L’Estratègia municipal contra la soledat es lidera des de la Regidora d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, amb la col·laboració i l’impuls des de la Gerència Municipal per tal d’involucrar-hi tot l’Ajuntament, amb la implicació més directa de l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI i la coordinació de la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans.

Metodologia

El procés d’elaboració de l’Estratègia municipal contra la soledat es basa en la confluència de cinc esferes:

 1. Esfera ciutadana i d’entitats. L’Estratègia municipal contra la soledat ha de respondre a les necessitats diverses i canviants de la població de Barcelona, i, per això, té en compte tant els ciutadans i les ciutadanes particulars com les entitats socials que també treballen activament per combatre la soledat.
 2. Esfera acadèmica. Recull l’assessorament i la recerca del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS), i també de persones expertes vinculades al món universitari.
 3. Esfera internacional. Atenció a les pràctiques i iniciatives per combatre la soledat que es duen a terme internacionalment, per tal de situar Barcelona com una ciutat europea referent en la lluita contra la soledat
 4.  Esfera de diagnosi i anàlisi de dades. Compilació i producció constant de dades, indicadors i resultats sobre soledat, per conèixer realitats canviants i mesurar impactes d’iniciatives que s’apliquen
 5.  Esfera interna d’elaboració. Construcció de l’Estratègia municipal contra la soledat a partir de sessions de treball, cocreació i contrast transversals, amb la col·laboració de totes les gerències municipals.
Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat