Consell assessor científic

Què és?

El Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) està constituït per persones expertes en diverses disciplines vinculades a l’àmbit acadèmic i científic, que permeten abordar la temàtica de la soledat des de diversos vessants i en totes les etapes del cicle vital, des de la innovació i la recerca constants.

L’objectiu del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) és esdevenir un espai de debat, reflexió, assessorament i seguiment de l’“Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030”.

Funcions

 

 1. Oferir consell expert a l’Ajuntament de Barcelona en tots els temes relacionats amb la soledat. Amb aquest objectiu, les persones membres podran treballar de manera conjunta, individual o per grups creats per tractar temàtiques específiques, si escau.
 2. Assessorar l’Ajuntament de Barcelona en el desplegament de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2030-2030”, per tal que s’assoleixin els objectius marcats.
 3. Fer un seguiment anual de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2020-2030”.
 4. Assessorar l’Ajuntament de Barcelona en elements de diagnòstic, recerca i coneixement sobre soledat, mitjançant l’elaboració d’informes, dictàmens i demandes que tindran naturalesa de recomanació per als òrgans de Govern municipal.
 5. Proposar a l’Ajuntament de Barcelona actuacions, polítiques i projectes innovadors amb l’objectiu de reduir i prevenir la soledat a la ciutat.
 6. Col·laborar, en la mesura que sigui possible, en la divulgació científica sobre la soledat a escala municipal. 

Membres

Presidència: Joan Ramon Riera Alemany, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat.

Vicepresidència 1: Sara Berbel, gerent municipal.

Vicepresidència 2: Magda Orozco, Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans.

Secretària: Sandra Escapa, Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional; i Carme Pollina, referent de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2020-2030”.

 • Jordi Alonso Caballero. Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, Universitat Pompeu Fabra. Director del Programa d’epidemiologia i salut pública de l’Institut del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
 • Liliana Arroyo Moliner. Doctora en Sociologia. Docent i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE.
 • Rocío Calvo. Professora titular de la Boston College. School of Social Work. Directora de Latinx Leadership Initiative.
 • Ferran Casas. Catedràtic de Psicologia Social i professor emèrit per la Universitat de Girona.
 • Montserrat Celdrán. Doctora en Psicologia. Professora agregada a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB).
 • Laura Coll-Planas. Doctora en Salut Pública. Responsable de l’Àrea d’Investigació de la Fundació Salut i Envelliment de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 • Fernando Fantova. Doctor en Sociologia i Educador Social. Consultor social expert en el disseny de polítiques públiques i innovació social.
 • Joan Gené Badia. Doctor en Medicina i especialista en Medicina de Família. Professor associat de la UB i metge a un EAP de Barcelona.
 • Eulàlia Hernández. Doctora en Psicologia. Professora i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
 • Elvira Lara. Doctora en Psicologia i investigadora postdoctoral al Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).
 • Paco López. Doctor en Psicologia i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull).
 • Sara Marsillas Rascado. Doctora en Psicologia. Investigadora al Matia Instituto Gerontológico (Sant Sebastià).
 • Daniel Mòdol i Deltell. Arquitecte. Professor del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB-UPC).
 • Sara Moreno Colom. Doctora en Sociologia. Professora agregada al Departament de Sociologia de la UAB.
 • Francesc Núñez Mosteo. Doctor en Sociologia. Professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.
 • Víctor Pérez Sola. Doctor en Medicina. Metge especialista en Psiquiatria. Professor titular de Psiquiatria de la UAB. Director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar.
 • Laura Rico. Doctora en Psicologia Clínica i de la Salut. Investigadora postdoctoral del Departament de Psiquiatria de la UAM.

Publicacions i recerca

Montserrat Celdrán:

Montserrat Celdrán i Regina Martínez:

Laura Coll-Planas:

Laura Coll-Planas et. alii:

Fernando Fantova:

Víctor Pérez Sola:

Joan Gené-Badia et. alii:

Elvira Lara:

Elvira Lara et. alii:

Paco López

Paco López et. alii:

 

Articles

Imatge_article_L.Arroyo

Soledat juvenil en temps híper-connectats

23/09/2021 - 12:10

soledat. Nous reptes que plantegen les noves tecnologies en relació amb el sentiment de soledat que pateixen la majoria de persones menors de 25 anys

Laura_Coll-Planas_soledat

Laura Coll-Planas reflexiona sobre soledat, relacions socials i salut

10/07/2021 - 17:15

soledat. Reflexió sobre com ha anat canviant la visió sobre l’impacte de la soledat i les relacions socials en la salut abans de la pandèmia, en el moment actual i en el món postpandèmia. 

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBIContactaAvís legal Accessibilitat