Consell assessor científic

Què és?

El Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) està constituït per persones expertes en diverses disciplines vinculades a l’àmbit acadèmic i científic, que permeten abordar la temàtica de la soledat des de diversos vessants i en totes les etapes del cicle vital, des de la innovació i la recerca constants.

L’objectiu del Consell Assessor Científic contra la Soledat (CACS) és esdevenir un espai de debat, reflexió, assessorament i seguiment de l’“Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030”.

Funcions

 
  1. Oferir consell expert a l’Ajuntament de Barcelona en tots els temes relacionats amb la soledat. Amb aquest objectiu, les persones membres podran treballar de manera conjunta, individual o per grups creats per tractar temàtiques específiques, si escau.
  2. Assessorar l’Ajuntament de Barcelona en el desplegament de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2030-2030”, per tal que s’assoleixin els objectius marcats.
  3. Fer un seguiment anual de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2020-2030”.
  4. Assessorar l’Ajuntament de Barcelona en elements de diagnòstic, recerca i coneixement sobre soledat, mitjançant l’elaboració d’informes, dictàmens i demandes que tindran naturalesa de recomanació per als òrgans de Govern municipal.
  5. Proposar a l’Ajuntament de Barcelona actuacions, polítiques i projectes innovadors amb l’objectiu de reduir i prevenir la soledat a la ciutat.
  6. Col·laborar, en la mesura que sigui possible, en la divulgació científica sobre la soledat a escala municipal. 

Membres

Presidència: Joan Ramon Riera Alemany, regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat.

Vicepresidència 1: Sara Berbel, gerent municipal.

Vicepresidència 2: Magda Orozco, Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans.

Secretària: Sandra Escapa, Regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Diversitat Funcional; i Carme Pollina, referent de l’“Estratègia municipal contra la soledat a Barcelona 2020-2030”.

  • Jordi Alonso Caballero. Catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública, Universitat Pompeu Fabra. Director del Programa d’epidemiologia i salut pública de l’Institut del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).
  • Liliana Arroyo Moliner. Doctora en Sociologia. Docent i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE.
  • Rocío Calvo. Professora titular de la Boston College. School of Social Work. Directora de Latinx Leadership Initiative.
  • Ferran Casas. Catedràtic de Psicologia Social i professor emèrit per la Universitat de Girona.
  • Montserrat Celdrán. Doctora en Psicologia. Professora agregada a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona (UB).
  • Laura Coll-Planas. Doctora en Salut Pública per la UAB. Professora del Departament de Ciències Socials i Salut Comunitària, Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la Universitat de Vic.
  • Fernando Fantova. Doctor en Sociologia i Educador Social. Consultor social expert en el disseny de polítiques públiques i innovació social.
  • Joan Gené Badia. Doctor en Medicina i especialista en Medicina de Família. Professor associat de la UB i metge a un EAP de Barcelona.
  • Eulàlia Hernández. Doctora en Psicologia. Professora i investigadora de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • Elvira Lara. Doctora en Psicologia i investigadora postdoctoral al Departament de Psiquiatria de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM).
  • Paco López. Doctor en Psicologia i professor de la Facultat d’Educació Social i Treball Social Pere Tarrés (Universitat Ramon Llull).
  • Sara Marsillas Rascado. Doctora en Psicologia. Investigadora al Matia Instituto Gerontológico (Sant Sebastià).
  • Daniel Mòdol i Deltell. Arquitecte. Professor del Departament d’Urbanisme i Ordenació del Territori de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya (ETSAB-UPC).
  • Sara Moreno Colom. Doctora en Sociologia. Professora agregada al Departament de Sociologia de la UAB.
  • Francesc Núñez Mosteo. Doctor en Sociologia. Professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC i professor a la Facultat de Filosofia de la Universitat Ramon Llull.
  • Víctor Pérez Sola. Doctor en Medicina. Metge especialista en Psiquiatria. Professor titular de Psiquiatria de la UAB. Director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions de l’Hospital del Mar.
  • Laura Rico. Doctora en Psicologia Clínica i de la Salut. Investigadora postdoctoral del Departament de Psiquiatria de la UAM.
  • Rocío Rodríguez Romero. Infermera d'Atenció Primària CAP Casanova: Atenció Domiciliària. Especialitzada en EIR Infermeria Familiar i Comunitària.

Publicacions i recerca

Montserrat Celdrán:

Montserrat Celdrán i Regina Martínez:

Laura Coll-Planas:

Laura Coll-Planas et. alii:

Fernando Fantova:

Víctor Pérez Sola:

Joan Gené-Badia et. alii:

Elvira Lara:

Elvira Lara et. alii:

Paco López

Paco López et. alii:

 

Articles

imatge_article

La soledat no desitjada a la ciutat de Barcelona: anàlisi a través de les enquestes Òmnibus 2020, 2022 i 2023

23/01/2024 - 09:38

soledat. Els resultats de les enquestes Òmnibus de l'Ajuntament de Barcelona ens mostren que el sentiment de soledat ha crescut el 2023 respecte d'anys anteriors, sobretot respecte del 2020.

Imatge_JAlonso

La soledat i la salut mental

15/06/2022 - 10:03

soledat. Les relacions socials i la integració social són necessàries per al benestar emocional de les persones en totes les etapes de la vida. Quan no poden ser satisfetes poden donar lloc a l’experiència subjectiva de la soledat.

imatge_SMarsillas

La soledat i els seus matisos

13/06/2022 - 18:55

soledat. Reflexions de Sara Marsillas i el seu equip d'investigació al voltant del seu projecte Bakardadeak, centrat en l'experiència subjectiva de la soledat.

Imatge_MCeldran

Una mirada de gènere a l’envelliment. El cas de la soledat no desitjada

27/03/2022 - 11:49

soledat. La persona usuària habitual d’un servei d’acompanyament en soledat no desitjada sol ser una dona, de més de 80 anys, vídua, amb problemes de mobilitat, que viu sola i se sent sola.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat