- Més d’una cinquena part de la població de Barcelona té més de 65 anys.
- El 40% de les persones més grans de 85 anys viuen soles.
- La soledat té un impacte en la salut i la qualitat de vida de les persones grans.
La soledat no volguda pot tenir un efecte devastador en la salut, el benestar i la qualitat de vida de les persones grans. Pot causar un desordre de la son, fatiga, malalties coronàries, problemes nutricionals, etc.
Els processos de pèrdues, a més, es donen especialment durant la vellesa i les dificultats d’adaptació davant aquesta situació poden provocar un sentiment incrementat de soledat.
Davant d’aquesta situació, Radars aborda la soledat no volguda de les persones grans involucrant-hi tota la comunitat, i creant una xarxa sensible i respectuosa a partir de la qual les persones grans podran tornar-se a vincular a la vida col·lectiva.
QUÈ ÉS EL PROJECTE RADARS?
Radars és un projecte comunitari impulsat per Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona per pal·liar els efectes de la soledat no volguda i prevenir situacions de risc de les persones grans.
Treballem conjuntament amb els veïns i veïnes, comerços, farmàcies, persones voluntàries, entitats i equipaments, amb l’objectiu de transformar els barris en comunitats humanes, segures, participatives i solidàries.
COM FUNCIONA?
Radars s’articula mitjançant la creació d’una xarxa de barri que compta amb diversos espais de participació. La base d’aquesta xarxa la formen els radars, veïns i veïnes, comerços i farmàcies del barri que, amb una mirada sensible i respectuosa, estan atents a la dinàmica diària de les persones grans del seu entorn i si detecten algun canvi important es posen en contacte amb Radars. En aquesta detecció s’impliquen també els centres de salut del barri.
Un cop informats, des de Serveis Socials es valora si cal intervenir-hi o no. Per pal·liar el sentiment de soledat d’aquestes persones, els voluntaris i voluntàries de la Plataforma de seguiment telefònic de Radars les truquen de forma periòdica i hi estableixen una relació de confiança, que serà un primer pas per promoure la seva vinculació al territori. Aquesta tasca es complementa amb la coordinació entre diferents recursos i entitats (casals, centres cívics, entitats de voluntariat, etc.) i amb la creació de noves iniciatives comunitàries que contribueixin a la inclusió de les persones grans al seu entorn més proper.
COM PARTICIPAR-HI?
Si ets una persona gran
Vius sola o acompanyada d’una altra persona gran i us sentiu soles?
Vius amb algú que està en situació de dependència?
Vols enriquir les teves relacions personals?
- Truca’ns al 932 915 884. Horari: de dilluns a divendres, de 8.30 a 14.30 h, i dimarts i dijous també de 15 a 18.30 h.
- Escriu-nos a radarsgentgran@bcn.cat
- Apropa’t al teu Centre de Serveis Socials i pregunta
- Demana informació al teu Centre d’Atenció Primària (CAP)
Si vols ajudar les persones grans del teu barri
Sigues un radar
Només has d’estar atent a la dinàmica de les persones grans que tens a prop, amb una mirada sensible i respectuosa. Si detectes algun canvi en el seu comportament o aspecte o creus que estan en situació de soledat, posa’t en contacte amb Radars.
Participa-hi activament
Els espais habituals de participació en el projecte són:
Taula Radars: és l’espai de trobada i intercanvi entre veïns i veïnes, persones voluntàries, serveis i entitats del barri, on es planifiquen les estratègies i accions que es duran a terme.
Plataforma de Seguiment Telefònic: realitzen trucades a les persones ateses per Radars, amb l’objectiu de fer un seguiment de la seva situació i vincular-los al barri.
Sensibilització i difusió: per motivar un procés de transformació al barri és important la tasca de donar a conèixer el projecte a través de diverses accions.
Acollides i acompanyaments: accions puntuals per facilitar la participació de les persones grans en les activitats i esdeveniments del barri.
Radars és un projecte comunitari on cada participació compta!
Si vols col·laborar de forma activa, pot trucar al telèfon 932 915 884 o escriure’ns al correu radarsgentgran@bcn.cat.