Els espais Alimenta són equipaments (impulsats i gestionats per entitats socials en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona i ubicats en locals ja existents) que estan destinats a afavorir el dret a alimentar-se de les persones a partir d’un model innovador, la conceptualització del qual va un pas més enllà dels menjadors socials convencionals (públics o gestionats per entitats socials) que avui s’adrecen a persones en situació de vulnerabilitat. Parteixen d’un doble enfocament: autònom/comunitari i ecològic.
El projecte està lligat clarament a la lluita contra el malbaratament, a la intensificació del reaprofitament, a la priorització de la producció i el consum ecològic (de circuit curt i de temporada), que suposa una disminució de la petjada de carboni, així com a la sensibilització sobre una alimentació saludable i sostenible.
Dins d’aquests espais els i les participants del projecte també tenen l’oportunitat d’apropar-se a aspectes vinculats amb l’educació econòmica. En moltes de les seves llars es produeixen tensions econòmiques per la precarietat dels ingressos i per l’augment continuat del preu de despeses fonamentals com l’habitatge, els subministraments, el transport i molts articles bàsics. Així doncs, des dels espais Alimenta treballem per fer que les persones millorin la gestió de la seva economia personal i familiar per mitjà de la incorporació de nous hàbits que poden tenir un efecte important sobre la seva situació econòmica i el seu benestar. Més enllà de l’educació econòmica, la inserció laboral és una de les altres necessitats cabdals de les persones que participen en l’Alimenta.
Els espais van prendre forma el juliol del 2021 amb la posada en marxa de l’espai Alimenta Jovent, gestionat per la Fundació Privada Jovent, i l’espai Alimenta Gregal, gestionat pel Menjador solidari Gregal. L’octubre del mateix any la Fundació Roure va posar en funcionament el tercer dels espais, l'Alimenta Roure. El quart espai Alimenta ha estat el de la Fundació Formació i Treball, l'Alimenta Formació i Treball, al districte de Nou Barris, l'agost de 2024.
La definició dels espais i de les seves funcions, serveis i activitats ha rebut les aportacions i la supervisió de la Direcció de Serveis de Planificació Estratègica de l’Àrea de Drets Socials, Salut, Cooperació i Comunitat.
Les persones destinatàries són les que es deriven des dels centres de serveis socials als espais Alimenta o des d’alguna altra entitat o servei territorial que hagi pogut identificar la necessitat. El projecte té un públic objectiu definit com a participant dels espais:
- Persones que en algun moment van ser derivades a menjadors socials, però que pel seu perfil social no van arribar a encaixar-hi (els caldria un espai amb menys impacte de vulnerabilitat).
- Persones amb dificultats per cobrir l’àpat principal diari.
- Persones en situació d’atur sobrevinguda que estan cobrint les necessitats alimentàries mitjançant la xarxa familiar o social.
- Persones que viuen en habitacions rellogades o pensions amb dificultats d’accés a una cuina.
- Persones de més de 18 anys amb un pla de treball que pretengui la seva inclusió comunitària o laboral.