Innovació social

APROP (Allotjaments de Proximitat Provisionals)

Els Allotjaments de Proximitat Provisionals (APROP), fets amb mètodes industrialitzats a partir de contenidors marítims reciclats, s’emmarquen en l’aposta municipal d’innovar per fer front a l’emergència habitacional. Seguint els exemples d’èxit de projectes similars d’altres ciutats com Londres, Copenhaguen o Vancouver, es tracta d’un model d’allotjaments de construcció ràpida, sostenible i de qualitat que té com objectiu evitar l’expulsió de veïnat dels barris.

Els APROP proveeixen d’un allotjament provisional i atenció socioeducativa a persones i famílies en risc d’exclusió social i ateses pels serveis socials mentre aquestes no tenen habitatge de sortida de caràcter estable.

Amb la intenció de millorar i innovar en l’atenció a les famílies ateses capacitant-les per caminar cap a una autonomia creixent estable, es posa èmfasi en el suport laboral-formatiu i en l’estalvi econòmic durant l’estada al servei per tal de garantir una sortida del mateix amb majors garanties d’autonomia i autosuficiència, acompanyant-les també en la cerca i transició cap a una alternativa residencial estable. Atenent, doncs, a nivell relacional, educatiu i sociolaboral a les persones i famílies, l’acompanyament motiva una transformació positiva i de millora familiar.

Els APROP són equipaments destinats a l’allotjament temporal, l’accés als quals és sempre derivat pels serveis socials amb una estada prevista per un màxim de 2 anys. De caràcter transportable, s’emplacen en solars buits pendents d’ésser ocupats per habitatges o altres equipaments, en entorns on els veïns i les veïnes en procés d’exclusió residencial fan la seva vida quotidiana. L’ús temporal d’aquests solars permet que els i les demandants d’habitatge mantinguin la seva residència a prop dels seus espais d’origen.

El sistema constructiu industrialitzat permet realitzar gran part de les tasques a taller, cosa que redueix notablement els terminis d’execució i l’impacte ambiental de la construcció. Els contenidors marítims s’adeqüen com allotjaments d’un o de dos dormitoris, de 30 i 60 m². Ambdós tipologies es caracteritzen per comptar amb il·luminació i ventilació natural, espais propis i comuns exteriors (balcons i passeres), estan equipats amb mobiliari funcional i versàtil i asseguren el confort tèrmic, acústic i lumínic gràcies a l’ús de sistemes d’instal·lacions, d’aïllament i de prestacions espacials de gran qualitat i eficiència.

MÉS INFORMACIÓ (consultable també en castellà i anglès

 

APROP Ciutat Vella

El programa APROP va iniciar-se el gener del 2020 amb un projecte pilot al c. Nou de Sant Francesc, 10, al districte de Ciutat Vella, a 140 m de les Rambles. Impulsat per l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS), aquest primer edifici, construït en 16 setmanes, consta de 12 allotjaments repartits en 4 plantes.

  • Superfície construïda: 816 m²
  • Allotjaments: 12 (8 d’un dormitori + 4 de dos dormitoris)
  • Obres: 16 setmanes
  • Inversió econòmica: 940.000 €

La planta baixa de l’APROP Ciutat Vella acull espais d’ampliació del CAP Gòtic, proper a l’equipament. El conjunt de l’edifici destaca per embolcallar-se amb una façana tipus “doble pell” que permet d’una banda mantenir les alineacions urbanístiques i, de l’altra, funciona com a control tèrmic passiu.

Els dos edificis del programa APROP tenen prestacions equiparables a les d’una edificació convencional com serien els ascensors, i disposen de certificació energètica AA perquè incorporen sistemes sostenibles com l’ús de la coberta per produir energia elèctrica amb plaques fotovoltaiques o l’aprofitament de l’aigua de la pluja.

El procés constructiu del primer APROP, al barri Gòtic, va permetre reduir un 33% l’ús total d’energia primària no renovable i emissions de CO2 i es va aconseguir un estalvi de consum de recursos d’un 48%.

APROP Glòries

El desembre del 2022 inicia la seva activitat l’APROP Glòries, al c. Irena Sendler, 22. Després de 26 setmanes d’obres -molt per sota dels almenys dos anys que dura l’obra d’una construcció convencional-, l’immoble consta de 42 allotjaments, repartits en 7 plantes i formats per un total de 77 mòduls prefabricats.

  • Superfície construïda: 3.666 m²
  • Allotjaments: 42 (35 de dos dormitoris + 7 d’un dormitori)
  • Obres: 26 setmanes
  • Inversió econòmica: 5,77 milions d’euros

L’interior d’illa, de 550 m², compta amb un hort urbà hidropònic d’última generació gestionat per entitats de persones amb discapacitat de diverses tipologies i les persones que resideixen a l’equipament. Aquest hort, que s’afegeix a la xarxa del programa "Hort al terrat" promogut per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD), comptarà amb plantació de diverses hortalisses i arbres fruiters autòctons.

Ocupa aproximadament la meitat de l’espai exterior de l’interior d’illa, mentre que l’altra meitat es destina a espai relacional de les persones residents.

A la planta baixa de l’edifici hi ha també espais d’atenció i d’activitats comunals, una bugaderia comunitària i una gran sala polivalent.

Ajuntament de BarcelonaÀrea de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de VidaContactaAvís legal Accessibilitat