Horts al terrat
Des del 2016 l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat desenvolupa el projecte “Horts al terrat” en diversos equipaments municipals de Barcelona.
Més de 150 persones participen en la cura de 8 horts hidropònics distribuïts en 4 districtes.
Són uns tipus d’horts que no necessiten terra per produir hortalisses i vegetals.
Qui hi participa?
Persones amb discapacitat física, intel·lectual o que estan en situació de trastorn de salut mental.
Totes elles reben formació en horticultura per conèixer el procés de creixement de les hortalisses (sembra, poda, rec, detecció de plagues i collita).
El projecte també fa èmfasi en una formació emocional en aspectes com treballar en equip, saber acceptar quan no es compleixen les expectatives inicials, participar en tot el procés de cultiu dels aliments i donar-los a entitats socials.
En el projecte hi col·laboren 15 entitats de persones amb discapacitat que gestionen els horts i els districtes de l’Eixample, Gràcia, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc.
Quins objectius té el projecte?
- Fomentar la inclusió social de les persones amb discapacitat.
- Ensenyar-los l’ofici de l’horticultura i
promoure la seva autonomia. - Reutilitzar i aprofitar els espais públics.
- Produir verdures i hortalisses de manera sostenible.
- Donar els excedents del cultiu a menjadors socials
i banc d’aliments.
Quins beneficis aporta un hort?
Dos estudis destaquen que els horts urbans aporten dos tipus de beneficis:
- Beneficis socials
Participar en el projecte millora la qualitat de vida i el desenvolupament personal de les persones amb discapacitat intel·lectual o en situació de trastorn de salut mental.
Podeu consultar l'estudi:
“Quality of life benefits of urban rooftop gardening for people with intellectual disabilities or mental health disorders”
- Beneficis en la producció
L’IRTA destaca la quantitat de producció dels horts i l’alta qualitat dels vegetals i les hortalisses, malgrat ser cultivats en plena ciutat.
Podeu consultar l’estudi:
Informe de seguiment dels 5 horts en teulades d'edificis públics a Barcelona.
L'hort al terrat de l'escola
L'any 2019 es va instal·lar un hort a l'Escola Francesc Macià iniciant la línia pedagògica del projecte de l'Hort al Terrat. Aquesta línia va néixer amb la voluntat d'incorporar la comunitat educativa i, especialment als infants, a la xarxa d'actors implicats.
Alumnes de tercer de primària de l'escola tenen cura de l'hort conjuntament amb persones amb discapacitat intel·lectual i trastorn de conducta. El 2022 l'Escola Rius i Taulet ha estrenat el seu Hort al Terrat.
Els beneficis de l'hort al terrat en centres educatius són múltiples. D'una banda, els infants i les persones amb discapacitat aprenen com funciona el procés de cultiu basat en un sistema hidropònic vertical, així com les fases del cicle vital de les hortalisses des que les planten fins que se les mengen al menjador de l'escola o en algun servei de caràcter social.
D'altra banda, es crea un espai d'aprenentatge mutu per trencar estigmes i treballar valors com el respecte, l'empatia i la inclusió.
L'hort medieval al Monestir de Pedralbes
Es va presentar el febrer del 2022 durant la tradicional visita de l’alcaldessa, Ada Colau, al monestir amb motiu de la festivitat de Santa Eulàlia. S’ha posat en funcionament després de tot un procés de recuperació i ara forma part del projecte de l'Hort al Terrat.
L’hort és gestionat pel Centre Ocupacional Pedralbes i la Fundació Guru, entitats que atenen persones amb discapacitat.
Un projecte innovador
El projecte 'Horts al terrat' va rebre, l’any 2019, el premi European Public Sector Awards, com a pràctica més innovadora i eficient del sector públic europeu en l’àmbit local.
També ha rebut el premi Ajuntament + Sostenible en ser reconegut com a bona pràctica d’innovació social en l’àmbit dels drets bàsics i l’empoderament ciutadà.