Recerca i relacions exteriors
Planificació, avaluació, recerca i innovació
Un dels objectius de l'IMPD és conèixer la realitat de les persones amb discapacitat de la ciutat de Barcelona i elaborar propostes d'actuació adequades a aquestes necessitats a mig i llarg termini. També és necessari analitzar els serveis propis i adaptar-los a les necessitats emergents, o crear nous serveis i dissenyar nous projectes.
En l'àmbit de la recerca, es promou l'estudi de la realitat i les necessitats de les persones amb diversitat funcional i es promou la difusió del coneixement entre la ciutadania, les entitats del sector de la discapacitat i, a un nivell més tècnic, entre els i les professionals.
L'acció de planificació i avaluació se centra en projectes d'especial complexitat, com el Servei de Transport Especial o el Pla d'Accessibilitat Universal de Barcelona, així com en el seguiment i avaluació de les activitats pròpies i l'elaboració d'indicadors i informes amb voluntat d'innovació, transparència i millora contínua. També es treballa per una ciutat més inclusiva, garantint que els plans i programes transversals de l'Ajuntament consideren l'accessibilitat i les necessitats de la ciutadania amb diversitat funcional.
Finalment, destaquem la participació en projectes d'innovació amb finançament europeu que s'inicien el 2023 sobre mobilitat i participació.
Relacions internacionals i cooperació
En l'àmbit internacional, l'IMPD col·labora amb altres ciutats europees mitjançant l'intercanvi d'experiències i la internacionalització d'un model de ciutat inclusiu i respectuós amb les persones amb diversitat funcional, compartint estratègies i coneixements. Destaca el lideratge del grup de treball d'Eurocities "Barrier-free cities for all", un espai que permet l'enriquiment mutu i la cooperació amb actors de l'àmbit europeu. Podeu consultar l'informe de balanç del 10è aniversari del grup d'Eurocities.
També cal mencionar l'acord de col·laboració entre Amman i Barcelona en matèria d'accessibilitat (Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i Direcció de Relacions Internacionals i Cooperació), que permet aportar l'experiència de Barcelona en matèria d'accessibilitat i disseny universal. L'acord ha permès tractar temes com l'accessibilitat en la planificació urbanística i el disseny urbà, però també la detecció i atenció precoç en petita infància. A més, aquest acord reforça els llaços entre pobles i aconsegueix millors condicions de vida per als habitants més vulnerables.