Jornada de síntesi de la 6a Convenció ‘Les veus de les persones grans’ : Servei de Premsa

Jornada de síntesi de la 6a Convenció ‘Les veus de les persones grans’

21/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Enguany, sota el lema “Participem per garantir drets. Vine i fes-te sentir”, se celebra els 20 anys de convencions ampliant la participació i l’oferta d’activitats per dialogar, reflexionar i aprendre i fer sentir la veu de les persones grans

Aquest matí, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha donat la benvinguda a la jornada de síntesi de la 6a Convenció ‘Les veus de les persones grans’, on també han assistit el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera; i la regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa.

La Convenció ‘Les veus de les persones grans’ se celebra cada 4 anys esdevenint el principal espai de participació, debat i reflexió de les persones grans de la ciutat. Organitzada per l’Ajuntament de Barcelona i promoguda pel Consell Assessor de la Gent Gran, està oberta a la participació de totes les persones de 60 anys i més de la ciutat, així com a professionals, investigadors/es, persones expertes en l’àmbit de l’envelliment i d’altres persones que hi tinguin interès. El principal objectiu és fer balanç de la feina feta i formular propostes de futur.

Enguany, se celebren els 20 anys de convencions i els més de 30 anys del Consell Assessor de la Gent Gran. Sota el lema “Participem per garantir drets. Vine i fes-te sentir”, aquesta 6a edició s’ha celebrat entre el setembre de 2022 i el març de 2023. Com a novetat s’ha diversificat la participació de la convenció, realitzant sessions de diversos formats en els diferents territoris de la ciutat: jornades per debatre i reflexionar, intercanvis ciutadans per compartir coneixements sobre diversos temes, accions territorialitzades per conèixer serveis o iniciatives als diferents barris de la ciutat, debats als districtes, i activitats singulars sobre qüestions com l’edatisme o les dones grans.

En aquest sentit, la 6a Convenció ‘Les Veus de les Persones Grans’ va començar al setembre amb la jornada “Iniciem la 6a Convenció” a la Lleialtat Santsenca. Al novembre va tenir lloc la jornada “Avancem en la participació”, a El Born Centre de Cultura i Memòria, i  el 1r Intercanvi Ciutadà sobre cures, al Centre Cívic Vil·la Florida. A l’inici del 2023 es va celebrar el 2n Intercanvi Ciutadà sobre mort digna al Casal de barri Transformadors; i al febrer el 3r Intercanvi Ciutadà sobre edatisme i discriminacions.

Una altra de les novetats d’aquesta edició, és la participació digital a través de Decidim Barcelona i l’obertura d’un espai concret al servei VinclesBCN perquè les persones usuàries també poguessin participar des de l’aplicació. A més, s’han realitzat debats a les residències de gent gran amb l’objectiu de recollir també la veu dels que hi viuen.

Per tant, a la jornada de síntesi que s’ha celebrat aquest matí a l’Auditori ONCE, s’ha posat en comú tot allò que ha ocorregut durant tot el procés participatiu de la ‘6a Convenció Les veus de les persones grans’ i s’ha fet un balanç de la feina feta des de l’anterior edició i ens els 20 anys de convencions. A més, s’han exposat les propostes i accions que el Consell Assessor de Gent Gran es fa a si mateix i a l’Ajuntament i altres administracions per continuar avançant en la millora de les condicions de vida de les persones grans i de totes les persones.

En la jornada d’avui també han participat el delegat de la ONCE a Catalunya, Enric Botí Castro de la Peña, i la periodista Milagros Pérez Oliva, qui  ha fet la conferència ‘Enganys i paranys del discurs públic sobre la vellesa’. També s’ha presentat el tràiler del curtmetratge “A la bretxa”, elaborat a partir de la participació d’un grup de treball del Consell Assessor de la Gent Gran.





Paraules clau

6a Convenció Les Veus de les Persones Grans/ persones grans/