Llum verda al planejament per impulsar la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec : Servei de Premsa

Llum verda al planejament per impulsar la transformació de les Tres Xemeneies del Poble-sec

21/03/2023Temps estimat de lectura: 6 minuts

Aprovada inicialment l’MPGM que permet desbloquejar el futur urbanístic d’un àmbit clau per al dia a dia del barri amb l’objectiu de revitalitzar-lo, dotar-lo de nous usos i equipaments ciutadans i omplir-lo de vida

El pla deriva de l’acord amb la propietat dels dos edificis buits de l’àmbit, que inclou cessions per a la ciutat que garanteixen l’interès general i donen cobertura a les demandes dels veïns i veïnes i les entitats de la zona

La ciutat guanya un edifici on reubicar el CECOR, la renovació dels jardins, i 6,2 milions d’euros per a equipaments i habitatge assequible al barri; tot, a càrrec de Conren Tramway, que podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses a un edifici d’uns 20.300 m2

Avança la transformació de l’àmbit de les Tres Xemeneies del barri del Poble-sec. La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat inicialment aquest dimarts una Modificació del Pla General Metropolità (MPGM) que permet desbloquejar el futur urbanístic d’aquest espai estratègic, situat entre la part baixa de l’avinguda del Paral·lel i la falda de Montjuïc i que fa de ròtula entre els barris del Poble-sec i el Raval.

El document ha tirat endavant amb els vots a favor del Govern municipal, ERC i PP i les abstencions de Junts per Catalunya, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló. És fruit de l’acord amb Conren Tramway, la propietat dels dos edificis buits de l’entorn. La nova etapa farà possible revitalitzar i omplir de vida tot l’entorn, situar-hi un equipament de ciutat com el Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (CECOR) i regenerar els Jardins de les Tres Xemeneies per potenciar-lo com a espai verd i deixar enrere els problemes de seguretat actuals.

En aquest espai s’hi situen tres edificis privats: un en ús de Red Eléctrica de España i dos edificis buits des de fa més de deu anys: l’edifici Torre, del carrer de Vila i Vilà, 40, i l’edifici Llac, de l’avinguda del Paral·lel, 51. Conren Tramway té la propietat dels dos edificis buits des de 2017 i vol promoure-hi oficines per a tot tipus d’empreses en l’àmbit, però la reconversió requereix una requalificació urbanística. Actualment, els sòls on s’ubiquen els edificis de les Tres Xemeneies estan qualificats de serveis tècnics –clau urbanística 4–, de manera que ara per ara només poden acollir instal·lacions i oficines d’empreses vinculades al subministrament de serveis essencials com ara llum, aigua, gas i telecomunicacions.

Canviar la qualificació dels solars per dotar-los d’usos terciaris suposa augmentar considerablement el seu valor. Els últims mesos, l’equip de Govern ha mantingut converses amb el privat per consensuar una sèrie de contrapartides per a la ciutat a canvi de modificar la qualificació del sòl. I s’ha dut a terme un procés participatiu amb el veïnat, entitats de la zona i Conren Tramway per definir una transformació que trobés l’encaix entre les necessitats ciutadanes de l’entorn i les peticions de l’empresa privada. La prioritat des de l’inici del procés ha estat que bona part de l’increment de valor tingui un retorn per als veïns i veïnes en forma d’equipaments de barri i de ciutat i la reurbanització dels Jardins de les Tres Xemeneies.

Després de temps de negociació, al novembre passat l’Ajuntament va posar sobre la taula un plantejament amb una sèrie de contrapartides que responien a l’interès general, donaven cobertura a les demandes veïnals i garantien la viabilitat econòmica de l’operació. Seguidament, es va seguir conversant amb el privat per acabar de concretar els detalls de la proposta. I ara fa un mes es va presentar l’acord final, que incloïa la tramitació de l’MPGM aprovada avui i que fa els canvis de qualificació necessaris per dotar els edificis dels nous usos i estableix les cessions del privat per a la ciutat, valorades en un total d’11,2 milions d’euros.

D’una banda, l’Ajuntament obté la propietat de l’edifici Llac, amb front als Jardins de les Tres Xemeneies i l’avinguda del Paral·lel i d’uns 2.500 m2 construïts, i hi situarà el nou CECOR, ubicat fins ara al carrer de Lleida. A més, els promotors es faran càrrec de la reurbanització dels jardins, valorada en 2,7 milions d’euros,  i cediran a la ciutat 6,6 milions d’euros –2,2 provinents del 10% de l’aprofitament urbanístic de l’operació més una contribució addicional de 4 milions– que el consistori destinarà a nous equipaments i habitatge assequible per al barri. Paral·lelament, Conren Tramway seguirà mantenint la propietat de l’edifici Torre, d’uns 20.300 m2 construïts, i hi podrà fer oficines per a tot tipus d’empreses.

 

 

Amb aquestes cessions, valorades en 11,2 milions d’euros, la ciutat rep la meitat de la plusvàlua que genera el privat amb l’operació. En concret, el valor actual dels sòls és de 13 milions d’euros i amb el canvi de qualificació passa a ser de 35,5 milions, de manera que l’increment de valor –22,5 milions– es reparteix a parts iguals entre l’Ajuntament i el promotor.

 

Calendari i següents passes

Un cop aprovat inicialment el planejament, ara s’obre un termini d’exposició pública d’un mes, i després el document se sotmetrà primer a l’aprovació provisional en el marc del Plenari del Consell Municipal i després a la definitiva a la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan depenent de la Generalitat. La previsió és que estigui aprovat definitivament entre juliol i setembre.

Paral·lelament, ja amb l’aprovació inicial, el Govern municipal preveu encarregar la redacció dels projectes de la nova seu del CECOR a l’edifici Llac i de la reurbanització dels jardins. L’objectiu és tenir-los llestos per poder fer les obres dels dos espais el mandat vinent. En el cas dels jardins, es preveu que les obres comencin a l’estiu del 2024.

A banda, el Govern municipal seguirà treballant amb Red Eléctrica Española, propietària del tercer edifici de l’àmbit, per incloure’l en la transformació global de les Tres Xemeneies del Poble-sec. L’objectiu és que aquest edifici tingui usos mixtos i aculli equipaments de barri.

 

Millores puntuals als Jardins de les Tres Xemeneies

Per dinamitzar l’espai mentre avança el procés de la transformació definitiva, l’Ajuntament impulsa unes millores puntuals dels Jardins de les Tres Xemeneies. L’actuació s’inclou en el Pla de Barris del Poble-sec i ha estat dissenyada per l’estudi d’arquitectura Leku Studio. I parteix del Pla Director Estratègic Jardins dels Tres Xemeneies, fruit del procés participatiu amb el veïnat que va identificar els principals dèficits del lloc i les prioritats d’acció. Es preveu que les obres de millora comencin a l’estiu amb un pressupost estimat de prop de 313.000 euros.

La intervenció de millora urbana a la plaça vol millorar la permeabilitat per als vianants, eliminar barreres arquitectòniques i evitar zones ocultes i poc visibles. Aquestes actuacions crearan itineraris accessibles a través del jardí com a espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec. Els canvis reconeixen també els valors i la identitat de la plaça i s’espera integrar els usos existents i generar-ne de nous que aportin noves dinàmiques positives i inclusives a l’espai.

Les intervencions principals previstes són:

Paraules clau

Poble-sec/ Tres Xemeneies/