Pugen les discriminacions per racisme i xenofòbia registrades per l’Oficina per la No Discriminació al 2022 : Servei de Premsa

Pugen les discriminacions per racisme i xenofòbia registrades per l’Oficina per la No Discriminació al 2022

21/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’OND celebra 25 anys atenent la ciutadania de Barcelona per garantir els drets de tothom, acompanyar les persones que pateixen qualsevol tipus de discriminació i assessorant jurídicament per a denunciar-la

En el balanç de 2022 es produeix una baixada de la LGTBIfòbia respecte a l’any 2021. Malgrat això, es produeix l’increment més important dels últims anys respecte de les discriminacions per transfòbia i lesbofòbia

Segueix baixant les agressions físiques però pugen molt els atemptats contra la integritat moral

L’Oficina per la No Discriminació va obrir 240 expedients l’any passat, una xifra molt semblant a l’any anterior

L’Oficina per la No Discriminació (OND) va obrir, l’any 2022, un total de 240 expedients per discriminació per raó d’origen, gènere, discapacitat, per motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua. Respecte de l’any anterior, l’oficina va registrar un increment en cinc punts percentuals de les discriminacions per raons racistes o xenòfobes. El dret vulnerat en aquests casos va ser, en la majoria dels casos, la integritat moral (43%), seguit pel de prestació de serveis amb un 19% dels casos.

Segons la memòria anual de l’OND, al 2022 va augmentar les queixes referides a tracte vexatori per raó d’origen (insults, menyspreu, humiliacions, amenaces, comentaris ofensius de retorn al país d’origen) i agressions físiques, concentrades principalment contra persones migrants.

Al 2022, en canvi, baixa 10 punts la LGTBIfòbia. En aquest col·lectiu, la integritat moral és el dret més vulnerat (en més de la meitat de casos). La integritat física, però, suposa un 16% dels casos atesos. D’aquestes situacions n’hi ha  31 per gai-fòbia, 15 per transfòbia i  9 per lesbofòbia. A més, s’ha produït l’increment més gran de situacions de transfòbia i lesbofòbia respecte anys anteriors.

Segons la memòria, aquest fet pot tenir relació amb l’apoderament de les persones víctimes LGTBI, l’enquistament en les reaccions dels agressors que no volen acceptar la diversitat sexual o la identitat de gènere, alhora que una major sensibilització comunitària per denunciar.

La resta d’expedients oberts per l’oficina estaven relacionats amb discriminacions per motius de salut (9%); gènere (8%), discapacitat (8%), i en menors percentatges (menys del 3% cadascun), ús de la llengua, posició sòcio-econòmica, motius ideològics o religiosos i per raó d’edat.

En relació amb els drets vulnerats, destaca per sobre dels altres, amb més d’un 40% dels casos registrats, la integritat moral. La integritat física, en quart lloc, es va produir només en el 8% dels casos.

En relació amb casos més concrets, com la discriminació a l’accés a un habitatge per raó d’origen o condició, l’Ajuntament ha realitzat dues sancions administratives, una per oferir un habitatge “només a espanyols” i l’altra per un cas de discriminació directa, les primeres a tot l’Estat, a partir de les diverses peticions raonades de l’OND a inspecció de l’IMHAB. Actualment hi ha oberts 6 expedients sancionadors per aquest motiu.

Així mateix, s’ha detectat 24  situacions de discriminació en l’accés a comptes bancaris que s’han incrementat durant el 2022 respecte anys anteriors, degut a la campanya iniciada el juny d’aquest any de Comptes de Pagament Bàsic (CPB). Aquesta campanya ha ajudat a aixecar multitud de situacions de discriminacions en aquest sentit reivindicant que és un dret.

L’OND, amb seu al carrer Ferran, celebra enguany els 25 anys d’obertura a la ciutadania, lluitant per garantir els drets de tothom. Aquesta oficina acompanya les persones que pateixen qualsevol tipus de discriminació, assessora jurídicament per denunciar-la i treballa per la sensibilització de la ciutadania de Barcelona.

Durant el 2022, va atendre més de 500 consultes de la ciutadania i va fer formació relacionada amb els drets i la no discriminació a més de 1.400 persones. L’any passat es va realitzar, per part de l’Oficina, un total de 330 atencions jurídiques, una dada similar a l’any anterior. En canvi, es va doblar la xifra d’atencions psico-socials, fins arribar a les 128. També creixen les intermediacions i mediacions, amb 52 casos, gairebé trenta més que l’any anterior.

 

Declaracions de Marc Serra (MP3)





Paraules clau

Oficina per la No Discriminació (OND)/ ond/