L’Ajuntament acaba les obres de 95 nous habitatges públics de lloguer a Sant Martí i Nou Barris, la meitat per a gent gran : Servei de Premsa

L’Ajuntament acaba les obres de 95 nous habitatges públics de lloguer a Sant Martí i Nou Barris, la meitat per a gent gran

24/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Aquestes dues promocions que ara s’acaben formen part de la forta ampliació del parc públic d’habitatge, que ha passat de 7.500 a més de 11.500 pisos en vuit anys

Els habitatges amb serveis per a gent gran també han experimentat un gran salt d’escala: amb el que hi ha en marxa, Barcelona tindrà prop de 2.000 habitatges d’aquesta tipologia

Pròximament es lliuraran les claus d’aquestes promocions: una situada al carrer de Puigcerdà (Sant Martí), amb 48 pisos per a gent gran; i l’altra a Torre Baró (Nou Barris), al carrer d’Escolapi Càncer, amb 47 pisos de lloguer assequible

Dos nous edificis d’habitatges de lloguer protegit construïts per l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació (IMHAB) ja han acabat les obres les darreres setmanes i estan a punt perquè hi entrin a viure nous inquilins i inquilines del parc públic. Es tracta d’una promoció d’ habitatges per a gent gran al barri del Besòs i el Maresme, a Sant Martí, i d’una promoció de lloguer assequible al barri de Torre Baró, al districte de Nou Barris.

Aquestes promocions s’emmarquen en el gran salt endavant del parc públic els darrers vuit anys. El 2015, el parc el formaven 7.500 habitatges, una xifra que avui ha crescut fins als més de 11.500 habitatges i que seguirà creixent els pròxims mesos i anys amb la finalització dels 2.500 pisos que hi ha en obres, sense comptar 2.000 habitatges més en fases de producció prèvies a les obres. En resum, l’esforç municipal d’aquests 8 anys ha mobilitzat més de 1.000 milions d’euros d’inversió en habitatge que permetran arribar a doblar el parc que hi havia a la ciutat fa vuit anys, a través de la construcció, però no només: també a través de les compres i de la captació.

 

Habitatges amb serveis per a gent gran: un servei únic a Barcelona

Una de les promocions que ara s’acaba, la del carrer de Puigcerdà, suma 48 nous habitatges de protecció oficial (HPO) al parc específic d’habitatges amb serveis per a gent gran de Barcelona. Els habitatges amb serveis per a gent gran són un model propi de Barcelona que combina les polítiques d’habitatge i de serveis socials, permetent a les persones beneficiàries accedir a un habitatge sostenible i adaptat a les seves necessitats a un preu assequible i alhora disposar dels serveis que l’acompanyaran en tot el procés d’envelliment.

En aquests habitatges, els veïns i veïnes disposen de serveis específics com línies telefòniques amb servei de teleassistència, banys equipats de fàcil accés per evitar caigudes, endolls situats a alçades còmodes o sales polivalents per a activitats comunitàries, a banda de serveis de consergeria, professionals de geriatria i neteja i un sistema d’alarmes internes per si es produeix cap incident, entre d’altres. A més, també s’hi concerten activitats de dinamització comunitària destinades a promoure relacions d’amistat, d’ajuda mútua i de font de prevenció de la soledat no volguda.

 

 

El preu mitjà mensual de cada habitatge és d’uns 444 euros, però com que un dels requisits per accedir-hi és disposar d’uns ingressos anuals iguals o inferiors a 2,5 vegades de l’Indicador Públic de Renda d’Efectes Múltiples (IPREM), l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) subvenciona el 62% del cost de totes les promocions uns 4,73 milions d’euros. Pel que fa al perfil de les persones usuàries, i que paguen en funció dels seus ingressos, la seva mitjana d’edat és de 81,2 anys, el 72% són dones i en el 81% dels casos viuen soles.

La del carrer Puigcerdà és la promoció número 25 d’habitatges amb serveis per a gent gran, i la cinquena que entra en funcionament en els darrers vuit anys. En total, totes sumen 1.481 habitatges, una xifra que s’acostarà als 2.000 habitatges a mesura que vagin acabant les altres cinc promocions d’aquest tipus que actualment hi ha en obres:

Pel que fa al projecte, la promoció del carrer de Puigcerdà està formada per dues alçades, de planta baixa més dues i sis plantes, respectivament, i els 48 habitatges per a gent gran són de 42 metres quadrats i disposen de sala-menjador-cuina, un dormitori, bany complet i terrassa. A més el sostre de l’alçada més baixa farà de terrassa comunitària i, com a novetat destacada, s’ha aconseguit que hi hagi un comptador únic. Com a mesura d’estalvi econòmic, el subministrament a tots els habitatges serà comú i compartit.

Aquest edifici ha estat dissenyat per l’equip d’arquitectes Oikosvia, SCCP.

 

47 nous habitatges de lloguer públic assequible a Torre Baró

D’altra banda, el barri de Torre Baró suma 47 nous habitatges de protecció oficial construïts per l‘IMHAB que es destinaran a lloguer assequible, molt a prop de les obres en construcció d’una segona promoció en marxa, al mateix carrer d’Escolapi Càncer, de 31 habitatges també de lloguer. Es tracta d’un edifici de cinc plantes i planta baixa, amb un espai central en forma d’atri cobert que funciona com a hivernacle-umbracle que permet crear un espai tèrmic, confort interior als habitatges i facilita la interacció social entre el veïnat. Tots 47 habitatges incorporen un espai exterior de 13 metres quadrats.

 

 

En aquest cas, els habitatges es llogaran per preus protegits tal i com marca la normativa, amb preus entre 440 i 550 euros d’acord amb la superfície dels habitatges. Pel que fa al projecte, aquest és obra de la UTE formada pel despatx Data AE SLP i els arquitectes Joan Ramón Pasquets i Maira González.





Paraules clau

gent gran/ habitatge/ habitatges públics/ Nou Barris/ Sant Martí/