Onze escoles de Barcelona implanten el programari lliure a través de la plataforma Digitalització Democràtica : Servei de Premsa

Onze escoles de Barcelona implanten el programari lliure a través de la plataforma Digitalització Democràtica

24/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La plataforma Digitalització Democràtica (DD), que ha estat impulsada per Xnet, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació i de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac)

Els centres educatius han estat utilitzant-la com a plataforma d’educació online, substituint altres eines privatives no sobiranes més utilitzades

L’Ajuntament de Barcelona ha reconegut avui en un acte la tasca dels equips docents d’11 escoles de Barcelona que han participat en la prova pilot d’implantació de la plataforma Digitalització Democràtica, una plataforma per a l’educació online, una eina àgil, feta amb codi públic, auditable i interoperable  creada en el marc del projecte pilot Privacitat i digitalització democràtica dels centres educatius.

 

 

El Pla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius dissenyat i liderat per Xnet i un grup de famílies promotores, amb  l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, i el suport del Consorci d’Educació de Barcelona i de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac). Les empreses desenvolupadores son IsardVDI, 3iPunt en col·laboració amb EXO i Maadix.

Gràcies a aquesta col·laboració, la plataforma DD s’ha pogut perfeccionar i testejar el seu funcionament en entorns reals de comunitats educatives. Els centres educatius han estat utilitzant DD com a plataforma d’educació online, substituint altres eines privatives no sobiranes més utilitzades en àmbit educatiu.

Els equips docents d’aquests centres han rebut formació per a utilitzar la plataforma DD, i se’ls ha acompanyat per tal de poder començar la migració. Això ha suposat un esforç pels equips docents que s’ha reflectit en el feedback constant que han donat als desenvolupadors de l’eina, gràcies al qual la plataforma DD ha pogut millorar i avançar en el seu desenvolupament.

A l’acte de reconeixement han participat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, el regidor d’Educació, Pau González i la directora d’XNet, Simona Levi. Durant l’acte, el regidor Serra ha explicat que l’ajuntament considera necessari “apostar per eines de programari lliure, auditables i garantistes amb els drets digitals. Hem d’invertir els diners públics en aquest tipus d’eines, que la ciutadania de forma oberta i transparent la pot desenvolupar, millorar i adaptar a les seves necessitats”, ha afegit.

De la seva banda, el regidor d’Educació, Pau González, ha subratllat que “amb projectes com el DD, no només estem construint tecnologia, sinó que alhora estem fent pedagogia sobre una nova manera de relacionar-nos amb allò digital”.

Les característiques que fan de DD una eina per garantir l’autonomia tecnològica, la pluralitat tecnològica sobirana i democràtica són les següents:

Les escoles que hi han participat són:





Paraules clau

Pla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius/