Servei de Premsa
21/01/2025
Onze escoles de Barcelona implanten el programari lliure a través de la plataforma Digitalització Democràtica
24/03/2023
Temps estimat de lectura: 3 minuts
La plataforma Digitalització Democràtica (DD), que ha estat impulsada per Xnet, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació i de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac)
Els centres educatius han estat utilitzant-la com a plataforma d’educació online, substituint altres eines privatives no sobiranes més utilitzades
L’Ajuntament de Barcelona ha reconegut avui en un acte la tasca dels equips docents d’11 escoles de Barcelona que han participat en la prova pilot d’implantació de la plataforma Digitalització Democràtica, una plataforma per a l’educació online, una eina àgil, feta amb codi públic, auditable i interoperable creada en el marc del projecte pilot Privacitat i digitalització democràtica dels centres educatius.
El Pla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius dissenyat i liderat per Xnet i un grup de famílies promotores, amb l’impuls de l’Ajuntament de Barcelona, i el suport del Consorci d’Educació de Barcelona i de les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (Affac). Les empreses desenvolupadores son IsardVDI, 3iPunt en col·laboració amb EXO i Maadix.
Gràcies a aquesta col·laboració, la plataforma DD s’ha pogut perfeccionar i testejar el seu funcionament en entorns reals de comunitats educatives. Els centres educatius han estat utilitzant DD com a plataforma d’educació online, substituint altres eines privatives no sobiranes més utilitzades en àmbit educatiu.
Els equips docents d’aquests centres han rebut formació per a utilitzar la plataforma DD, i se’ls ha acompanyat per tal de poder començar la migració. Això ha suposat un esforç pels equips docents que s’ha reflectit en el feedback constant que han donat als desenvolupadors de l’eina, gràcies al qual la plataforma DD ha pogut millorar i avançar en el seu desenvolupament.
A l’acte de reconeixement han participat el regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, el regidor d’Educació, Pau González i la directora d’XNet, Simona Levi. Durant l’acte, el regidor Serra ha explicat que l’ajuntament considera necessari “apostar per eines de programari lliure, auditables i garantistes amb els drets digitals. Hem d’invertir els diners públics en aquest tipus d’eines, que la ciutadania de forma oberta i transparent la pot desenvolupar, millorar i adaptar a les seves necessitats”, ha afegit.
De la seva banda, el regidor d’Educació, Pau González, ha subratllat que “amb projectes com el DD, no només estem construint tecnologia, sinó que alhora estem fent pedagogia sobre una nova manera de relacionar-nos amb allò digital”.
Les característiques que fan de DD una eina per garantir l’autonomia tecnològica, la pluralitat tecnològica sobirana i democràtica són les següents:
- Està desenvolupada a partir d’eines de software lliure, auditable i obert, com Moodle, Nextcloud, WordPress, Big Blue Button, Etherpad, Onlyoffice i Keycloak, tecnologies ampliament consolidades que alhora són referència internacional. La seva estructura per container permet canviar-les per altres si s’escau.
- És una infraestructura digital integral amb gestió unificada, amb diferents funcionalitats i serveis com les eines ofimàtiques, l’espai en el núvol, el correu electrònic, les videoconferències, l’entorn virtual d’aprenentatge, etc., les eines més habituals que precisa un centre educatiu en l’era digital per a les diferents necessitats i tipus d’usuari.
- És instal·lable en servidors propis i comercials, permetent el control directe de la propietat, l’emmagatzemament i els usos de dades a través de servidors segurs.
- Inclou correu electrònic i altres eines de comunicació interpersonal.
- És interoperable per facilitar la migració i integració des d’altres plataformes.
- Es diposita a un repositori públic , GitLab, per retornar a la ciutadania de forma oberta i transparent allò que ha estat desenvolupat amb diners públics i perquè el seu codi sigui millorat i enriquit per la comunitat. És un paquet, per tant, que segueix el principi de public money, public code, segons el qual el software desenvolupat per a l’àmbit públic i finançat públicament ha de posar-se a disposició de tothom.
- És escalable i personalitzable ja que pot sumar noves aplicacions i adaptacions ajustant-se a les necessitats de cada sector i als contextos de cada àmbit o centre. És un paquet, per tant, que posa les persones i les seves realitats per davant de la tecnologia i que respon a una concepció humana, sensible i contextualitzada del món digital.
- I no menys important, s’han generat diversos manuals d’ús que permeten definir els protocols perquè la comunitat educativa entengui i pugui respectar la protecció de dades.
Les escoles que hi han participat són:
- Escola Baixeras
- Escola Montseny
- Escola Els Xiprers
- Escola Heura
- Escola Patronat Domènech
- Escola Vila Olímpica
- Institut Caterina Albert
- Institut FP Narcís Monturiol
- Institut Maria Espinalt
- Institut Pedralbes
- CFA El Clot
Paraules clauPla de Digitalització Democràtica dels Centres Educatius/