Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista l’Avenç : Servei de Premsa

Barcelona lliura la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista l’Avenç

27/03/2023Temps estimat de lectura: 2 minuts

Aquesta tarda ha tingut lloc el lliurament de la Medalla d’Or al Mèrit Cultural a la revista l’Avenç. L’acte ha estat presidit per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha comptat amb la participació del tinent d’alcaldia de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí.

L’equip de la revista, integrat per Natàlia Báscones, Núria Iceta i el seu director, Josep M. Muñoz, han recollit la medalla. La periodista i directora de l’Ara, Esther Vera, ha fet la glossa. L’acte ha comptat amb actuacions musicals a càrrec del grup Ovidi 4 amb Toti Soler.

 

 

 

El proper mes d’abril es publicarà el número 500 de la revista, i els seus actuals responsables, Josep M. Muñoz i Núria Iceta, han anunciat que serà l’últim en el format actual, tot i que s’estan estudiant les possibilitats per a una continuïtat futura de la capçalera. D’aquesta manera, amb la concessió de la medalla es reconeix la contribució fonamental de L’Avenç a l’àmbit cultural de la ciutat.

 

Revista L’Avenç

Des de la seva aparició, el 1977, sota l’impuls d’un grup de joves historiadors i historiadores antifranquistes (Leandre Colomer, Ferran Mascarell, Carmen Isasa i Fèlix Manito), avalats per Josep Fontana, la capçalera va esdevenir des dels seus inicis un referent a nivell acadèmic i també a nivell social. En la proposta de concessió de la medalla s’ha considerat que L’Avenç ha tingut un paper cabdal en el desenvolupament del teixit acadèmic i cultural de Barcelona, donant cabuda a les seves pàgines i, en la seva condició d’editorial, publicant els llibres de diverses generacions d’historiadors i historiadores i d’escriptors i escriptores que han acabant esdevenint al seu torn les veus més destacades dels seus respectius àmbits.

També es destaca la seva condició d’eina imprescindible per conèixer la Barcelona i la Catalunya del darrer quart de segle XX i primer quart del segle XXI, amb un corpus d’entrevistes imprescindibles, que el 2014 li van valer l’obtenció del premi Ciutat de Barcelona de Mitjans de Comunicació. Al mateix temps se’n valora haver mantingut una trajectòria d’indiscutible qualitat al llarg de la seva història, així com la seva implicació en iniciatives com el naixement de l’Associacions de Publicacions Periòdiques en Català (PPEC) o Llegir en Català.

Paraules clau

Medalla d'Or/ Mèrit Cultural/ revista l’Avenç/