La Guàrdia Urbana i la Policia Nacional detenen dues persones per un delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral i alliberen una víctima obligada a treballar i a viure en una cuina clandestina : Servei de Premsa

La Guàrdia Urbana i la Policia Nacional detenen dues persones per un delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral i alliberen una víctima obligada a treballar i a viure en una cuina clandestina

28/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona i de la Policia Nacional desmantellen una cuina clandestina situada en un soterrani del Raval que presentava unes condicions deficients i penoses, tant higièniques com sanitàries, sense llum natural ni ventilació. En aquest espai, que també tenia una instal•lació elèctrica precària i estava ple d’humitats, la víctima estava obligada a viure i a treballar durant més de 15 hores diàries sense percebre cap remuneració. Els dos responsables van quedar detinguts per un presumpte delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral.

 

 

 

 

 

L’operatiu policial va tenir lloc el mes de desembre de l’any passat quan una persona va interceptar a uns agents de la Guàrdia Urbana de la Unitat Territorial de Ciutat Vella que estaven patrullant pel Raval manifestant que el tenien tancat en un soterrani treballant en condicions precàries cuinant productes que venia al carrer i en el qual estava obligat també a viure.

Els agents es van posar en contacte amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guàrdia Urbana i es va coordinar allotjament d’urgència per a la víctima a través del Centre d’Urgències i Emergències Socials de l’Ajuntament. Posteriorment la víctima va ser traslladada a dependències de la Policia Nacional on se li va acabar de prendre declaració.

És en aquest moment quan la víctima explica que els detinguts contactaven amb persones del seu país oferint-los treballar en una cuina durant 12 hores al dia per un sou diari de 33 euros, allotjament i menjar inclosos.

Les persones que responien a la oferta, un cop arribaven a Barcelona, eren acompanyades per aquesta persona fins a la cuina clandestina on eren obligats a lliurar el passaport juntament amb el telèfon mòbil, i quedaven tancats en el soterrani amb clau, sense poder sortir.

En la “cuina-soterrani” se’ls obligava a treballar sense cobrar jornades de 15 hores (de 6.00 a 23.00 hores) elaborant menjar per a després repartir-la a domicili o a locals de venda d’alimentació. Per a l’elaboració dels mateixos tenien una cuina clandestina sense mesures higièniques de cap mena i les víctimes eren amenaçades amb posar en coneixement a la policia de la seva situació irregular.

Arran de la informació facilitada per la víctima el Grup I de la UCRIF i el GTEP de la Guàrdia Urbana de Barcelona van poder identificar als dos responsables dels fets i van coordinar l’entrada policial en el soterrani i en dos fruiteries regentades per les mateixes persones.

Una vegada dins del soterrani els agents no van localitzar a cap altre treballador però van poder comprovar les condicions de falta d’higiene del local així com indicis suficients que provaven el relat d’explotació laboral que havia denunciat la víctima.

En els dos locals restants van localitzar treballadors que, si bé realitzaven més de vuit hores laborables, no es va poder demostrar l’explotació laboral. Als dos locals se’ls va denunciar per diferents denúncies administratives.

El resultat d’aquest dispositiu va ser la detenció dels dos principals responsables del local per un delicte de tràfic d’éssers humans amb finalitats d’explotació laboral.





Paraules clau

delicte/ Guàrdia Urbana de Barcelona/ gub/