Afectacions a la mobilitat de la Gran Via per les obres de la Generalitat de Catalunya per allargar la L8 dels FGC : Servei de Premsa

Afectacions a la mobilitat de la Gran Via per les obres de la Generalitat de Catalunya per allargar la L8 dels FGC

29/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

Entre l’1 i el 10 d’abril es tancarà el túnel viari de la Gran Via a la plaça Espanya, en sentit entrada a la ciutat, per treballs previs de les obres

Davant de possibles afectacions sobre el trànsit, l’Ajuntament de Barcelona recomana evitar l’entrada a Barcelona per la Gran Via/C-31, per la plaça Cerdà, i agafar prèviament les Rondes, com a via alternativa

També s’aconsella sortir amb antelació horària els primers dies laborables del tancament del túnel viari, i informar-se prèviament de l’estat del trànsit en aquest punt de la ciutat

En el marc de les obres que duu a terme la Generalitat de Catalunya per allargar la L8 dels Ferrocarrils a diversos punts de la ciutat, durant la Setmana Santa s’hauran de realitzar un seguit d’actuacions prèvies a l’entorn de plaça d’Espanya, que provocaran afectacions importants a la mobilitat d’entrada a la ciutat per la plaça Cerdà. Els treballs previstos consistiran en executar els encreuaments de serveis de clavegueram, d’electricitat, de gas i de telefonia.

Aquestes obres comportaran canvis a la mobilitat d’entrada per la Gran Via/C-31 entre la nit del 31 a l’1 d’abril i el 10 d’abril fins al migdia. L’element més destacat serà el tancament del túnel viari de la Gran Via a la plaça Espanya (sentit Besòs – entrada a la ciutat), entre els carrers Mèxic i Llançà. El trànsit que accedeixi a la ciutat a través de la plaça Cerdà per la Gran Via trobarà restriccions de trànsit en aquest àmbit, ja que només serà possible creuar la plaça Espanya a través de la calçada lateral.

 

 

Tot i que la intervenció s’ha programat els dies de Setmana Santa, aprofitant el període de vacances escolar i amb una menor intensitat de trànsit, es preveuen afectacions a la mobilitat. Per aquest motiu es recomana evitar aquesta via d’entrada a la ciutat i agafar, prèviament a la plaça Cerdà, les Rondes com a via alternativa. En el cas d’arribar fins a la mateixa plaça Cerdà les millors opcions són desviar-se cap a la Ronda del Mig o anar a buscar el passeig de la Zona Franca, per accedir a la Ronda Litoral. També es recomana sortir amb antelació horària, especialment els primers dies laborables del tancament del túnel, i informar-se prèviament de l’estat del trànsit.

 

Desviaments previstos

Aquells vehicles que vinguin per la Gran Via/C-31 des de la plaça Cerdà i vulguin seguir per la mateixa Gran Via un cop passada la plaça Espanya, hauran de fer el recorregut per la superfície, concretament pel lateral mar i ’incorporar-se a la plaça Espanya per tornar a agafar la Gran Via.

En el tram del lateral mar, entre el carrer de Mèxic i la plaça d’Espanya, s’habilitaran tres carrils de circulació i el carrer de Mèxic s’habilitarà en sentit únic cap a muntanya de Montjuïc per tal que els cotxes es puguin desviar cap a: Rius i Taulet – Lleida –  Tamarit – Paral•lel o Entença.

El fet que Mèxic sigui de sentit únic implicarà que de del carrer de Sant Fructuós cruïlla amb carrer de Mèxic, només es podrà girar cap a la dreta, direcció a l’avinguda Francesc Ferrer i Guàrdia i des d’aquesta avinguda en sentit Besòs no es podrà girar cap al carrer de Mèxic.

 

Futura línia L8

Els treballs previs per a la connexió de les línies Llobregat-Anoia i Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) que impulsa el Departament de Territori van començar el juliol passat i compten amb una inversió de 6,5 MEUR. L’objectiu és unir les estacions Plaça d’Espanya i Gràcia i connectar la línia Llobregat-Anoia amb la línia Barcelona-Vallès en un traçat de 3,5 quilòmetres que inclourà quatre estacions, tres de les quals seran de nova construcció: Hospital Clínic, que permetrà l’intercanvi amb l’L5 del metro; Francesc Macià, que facilitarà l’intercanvi amb el Trambaix i Gràcia, a la plaça Gal•la Placídia. on connectarà amb la L6 i la L7, i les línies d’FGC del Vallès”

A més de la restricció al túnel viari de plaça Espanya, les tasques d’execució de rases i canalitzacions dels serveis afectats suposen actualment l’ocupació d’alguns carrils de circulació de vehicles en els àmbits corresponents a la futura estació d’Hospital Clínic i a la nova estació de Gràcia.





Paraules clau

afectacions/ L8/ mobilitat/ plaça espanya/