Servei de Premsa
22/01/2025
Barcelona dedica un nou passeig a l’escriptor Francesc Candel al barri de la Marina del Prat Vermell
29/03/2023
Temps estimat de lectura: 2 minuts
La Ponència del Nomenclàtor ha aprovat la ubicació en un futur vial que anirà del carrer de la Metal·lúrgia fins al passeig de la Zona Franca
La Ponència del Nomenclàtor, que s’ha reunit aquest matí de manera extraordinària, ha donat el vistiplau per dedicar un passeig de nova creació a l’escriptor Francesc Candel. L’espai es troba al barri de la Marina de Prat Vermell, al districte de Sants-Montjuïc. Es tracta d’un nou vial de prop d’1’5 km que anirà des del carrer de la Metal·lúrgia fins al passeig de la Zona Franca, entre el carrer del Plom i el carrer del Foc, un espai que es troba en plena reurbanització.
A la reunió de la Ponència del 15 de gener de 2008, ja es va aprovar donar el nom de l’escriptor i periodista a un espai de la ciutat, però estava pendent trobar en quina ubicació. Finalment, el passeig Francesc Candel està al barri on sempre va viure i a tocar d’on estaven les cases barates d’Eduard Aunós, els habitatges populars unifamiliars on va viure amb la seva família i on se situa una de les seves obres cabdals, “Donde la ciudad cambia su nombre”.
Francesc Candel va néixer el 31 de maig del 1925 a Casas Altas, Racó d’Ademús, al País Valencià i va morir a Barcelona el 2007. Va emigrar a Barcelona amb els seus pares quan tenia dos anys.
Va escriure novel·les, contes i assaig i també va ser un periodista prolífic, va publicar articles i reportatges a diversos diaris i revistes, iniciant-se a la revista Ideal, del barri de Can Tunis, a Tele/eXpres, al diari Avui i també a La Marina, revista dels barris que envolten la Zona Franca.
Gran part de la seva obra, amb un clar component autobiogràfic, està dedicada a l’onada migratòria espanyola a la regió barcelonina de mitjans de segle XX: Hay una juventud que aguarda (1956), Donde la ciudad cambia su nombre (1957), Han matado a un hombre, han roto el paisaje (1959), Els altres catalans (1964), Un charnego en el senado (1979), Els altres catalans vint anys després (1985), entre molts altres títols.
Entre la seva obra creativa destaquen Échate un pulso, Hemingway (1985), El juramento y otros relatos (1987), Aquella infància esvaïda (1987), Les meves escoles (1998), Petit món (1999), Els altres catalans del segle XXI (2000), El sant de la mare Margarida (2001).
Candel també es va dedicar a la política activa. El 1977 va ser elegit senador a les Corts espanyoles per la demarcació de Barcelona sota la candidatura de l’Entesa dels Catalans. El 1979 va ser regidor de l’Hospitalet de Llobregat per la llista del PSUC i es va fer càrrec de l’àrea de Cultura.
Paraules clauFrancesc Candel/ La Marina del Prat Vermell/ Sants-Montjuic/