Barcelona se situa en l’epicentre tecnològic amb el desenvolupament del xip europeu : Servei de Premsa

Barcelona se situa en l’epicentre tecnològic amb el desenvolupament del xip europeu

29/03/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

La fabricació de microxips i semiconductors és un important estímul perquè grans empreses escullin Barcelona per establir-hi els seus centres de disseny o laboratoris d’innovació

En el marc de les jornades del REACT s’ha analitzat l’oportunitat que suposa el PERTE del xip per la capital catalana

Barcelona liderarà en els pròxims anys el projecte europeu de fabricació i disseny de microxips i semiconductors, elements imprescindibles per al desenvolupament de productes tecnològics de gran ús en el nostre dia a dia. Aquest projecte consolida la ciutat com a capital tecnològica i és un estímul perquè grans empreses escullin Barcelona per establir-hi els seus centres de disseny o laboratoris d’innovació.

En el marc de la tercera edició del REACT s’han analitzat les oportunitats que aquest projecte pot aportar al desenvolupament econòmic de Barcelona, com ara l’impuls d’una nova indústria tecnològica avançada a la ciutat i de l’economia del coneixement, a més de l’impacte sobre els diferents sectors productius de Barcelona i l’atracció de talent.

En la sessió han intervingut, la tercera tinenta d’alcaldia per Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana i Regidoria de Mobilitat, Laia Bonet; la secretària general del Ministeri de Ciència i Innovació, Teresa Riego; el director del centre d’innovació de Barcelona de Cisco Systems, Xavier Azemar; el director del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Mateo Valero; i la investigadora sènior del BSC, Alba Cervera.

La tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, ha manifestat el “ple convenciment que Barcelona serà clau per ajudar a Espanya i a Europa a aconseguir l’objectiu de la producció del 20% de producció de microxips l’any 2030”. “I ho farà per la seva ubicació privilegiada, la seva posició estratègica i perquè disposa d’un ecosistema empresarial i industrial”, ha assegurat la tinenta.

La tinenta ha desgranat alguns dels projectes ja en funcionament impulsats per l’Ajuntament de Barcelona. En el sector de l’atracció i la formació local del talent, “durant els últims 4 anys hem format a 70.000 persones d’entre 7 i 70 anys en un programa de capacitació digital per fer front al present però també al futur”; el Internacional Welcome Desk, una oficina creada per l’Ajuntament de Barcelona per ajudar al talent internacional en arribar a la ciutat ha rebut a mil professionals amb les seves respectives famílies durant el darrer any; el projecte Barcelona Ciutat de Talent amb més de 30 mesures en col·laboració amb empreses privades “per a potenciar el cicle de vida del talent tant en la generació, com en el desenvolupament però també en l’atracció i en la retenció”; I la instal·lació de Cisco Systems a la ciutat de Barcelona i que la ciutat és la seu del Barcelona Supercomputing Center.

Laia Bonet ha assegurat que l’objectiu de Barcelona és “fer que la capitalitat tecnològica sigui un actiu en termes de col·laboració a nivell de ciutat, de país i de la Unió Europea”. “Perquè es una necessitat dins de la diversificació de la nostra economia. No ens podem permetre fer només una Barcelona de front office”, ha reblat Bonet.

Cisco Systems instal·larà a Barcelona el seu primer centre europeu de disseny de microxips. La companyia nord-americana ja té un espai d’innovació a la capital, i ara l’ampliarà amb una divisió per crear prototips de semiconductors. El desembarcament de Cisco arriba impulsat pel PERTE del xip, el pla del Govern espanyol de 12.000 milions d’euros per convertir Espanya i Catalunya en un pol de referència a Europa del sector tecnològic de semiconductors.

El superordinador MareNostrum 5, que comptarà amb una inversió total de 220 milions d’euros, reforça la posició de lideratge de Catalunya en supercomputació. A més, aquest projecte juga un paper fonamental en el Projecte Estratègic de Microelectrònica i Semiconductors (PERTE Xip), a través de la innovació, la creació d’ocupació i el treball conjunt amb empreses líders del sector.

En aquest sentit, la col·laboració entre el Govern espanyol i la tecnològica Intel donarà lloc a un laboratori per a la generació de nous supercomputadors, que comptarà amb una inversió de 400 milions d’euros i suposarà la creació de fins a 300 llocs de treball d’alta qualificació.

Més enllà de les col·laboracions amb aquestes dues empreses multinacionals americanes (Cisco i Intel), Barcelona també treballa en un projecte de desenvolupament propi. Es tracta de l’acord BSC i l’empresa GTD System and Software engineering per liderar el desenvolupament dels futurs xips europeus, un projecte impulsat amb fons de reconstrucció de la Comissió Europea que garantirà la sobirania tecnològica i la competitivitat industrial del continent.

Els promotors d’aquesta iniciativa BSC i GTD crearan una empresa conjunta per gestionar aquest projecte. Societat mercantil en què estarà present el govern de l’Estat espanyol. Aquest projecte crearà uns 400 llocs de treball en els propers cinc anys i suposarà una inversió aproximada de 400 milions d’euros gestionats íntegrament des de Barcelona. Ciutat atractiva pel talent que atrau i el seu ecosistema basat en la innovació.

L’objectiu del PERTE del xip és que Europa deixi de ser totalment depenent d’Àsia per subministrament de semiconductors. Actualment, la Unió Europea fabrica el 8% dels xips del mercat mundial i s’ha fixat l’objectiu d’arribar al 20% en el 2030.





Paraules clau

economia/ reAct/ reactivació econòmica/