La comunitat energètica Illa Eficient de Barcelona, premiada com a bona pràctica en rehabilitació per l’associació espanyola d’habitatge públic : Servei de Premsa

La comunitat energètica Illa Eficient de Barcelona, premiada com a bona pràctica en rehabilitació per l’associació espanyola d’habitatge públic

29/03/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El projecte, impulsat per l’entitat Habitat Futura, vol transformar l’illa formada pels carrers de Viladomat, Gran Via de les Corts Catalanes, Calàbria i Diputació combinant la rehabilitació energètica dels habitatges i l’autoconsum d’energia solar

La iniciativa compta amb un ampli suport de l’Ajuntament, la Generalitat i l’Estat, amb un 20% de l’aportació econòmica per part municipal

És el cinquè premi de l’AVS a un projecte presentat per l’Ajuntament de Barcelona els darrers anys

L’Associació Espanyola de Gestors Públics d’Habitatge i Sòl (AVS) ha premiat en els guardons anuals a bones pràctiques, al projecte barceloní Illa Eficient com a millor iniciativa en el camp de la rehabilitació. Illa Eficient és un projecte que vol convertir en una gran comunitat energètica una illa sencera de l’Eixample, delimitada pels carrers de Viladomat, Gran Via de les Corts Catalanes, Calàbria i Diputació, formada per 22 comunitats de propietaris, 390 habitatges i més de 700 veïns i veïnes.

Aquesta iniciativa està impulsada per l’entitat Habitat Futura, amb el suport de totes les administracions, amb un primer acord en el si del Consorci de l’Habitatge de Barcelona el 2016, on l’Ajuntament i la Generalitat acorden finançar el projecte, i amb la posterior implicació del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. En la primera fase del projecte,  l’Ajuntament ha aportat 535.000 euros, el 20% dels 2.677.886 euros de pressupost de la primera fase. Per la seva part, els veïns han aportat el 50%, el MITMA el 22,39% i la Generalitat el 7,61%.

L’objectiu d’Illa Eficient és articular la rehabilitació energètica mitjançant els acords entre comunitats de veïns i generar així sinergies, en lloc de promoure rehabilitacions individualment edifici a edifici. A això se li suma la creació d’una comunitat energètica, que s’articula a través d’una cooperativa, de la que formen part les comunitats de veïns, cosa que atorga avantatges de gestió fiscal i econòmica, fomentant l’autoconsum a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la captació d’energia solar.

Amb la primera fase, que inclou les 8 primeres finques i les primeres obres finalitzades, es millorarà l’eficiència energètica de 160 habitatges, assolint ja els objectius d’estalvi d’energia primària a les dues primeres finques, amb el 30% i el 45% d’estalvi. La previsió és que la segona fase impliqui 4 comunitats de veïns més i s’està treballant perquè s’arribi a 17. Per assolir els objectius de gestió, les diferents comunitats es constitueixen en una cooperativa per mancomunar la rehabilitació i la gestió energètica. A través d’aquest sistema se centralitza així la contractació de tots els actors (arquitectes, empresa constructora, instal·lador de sistemes fotovoltaics, etc.) i la gestió integral de tots els processos implicats.

 

Llarga tradició a Barcelona de bones pràctiques

Aquest és el cinquè premi de bones pràctiques que atorga l’AVS a un projecte presentat per l’Ajuntament de Barcelona des del 2013. Els premis AVS persegueixen reivindicar aquestes millors pràctiques en pro de l’habitatge social i la seva administració, l’edificiació sostenible en obra nova, innovació social en relació a persones, rehabilitació sostenible d’edificis, rehabilitació sostenible d’edificis patrimonials, regeneració urbana integrada i gestió de serveis públics.

En el passat, l’Ajuntament de Barcelona ha rebut el reconeixement a millor obra nova en promocions d’HPO impulsats o delegats pel consistori, com el cohabitatge de La Balma (2022), els habitatges per a joves de Can Fabra (2020), i les promocions de Tànger 40-42 (2018) i Navas de Tolosa 310-312 (2013). El 2022, a més, es van obtenir diversos accèssits, d’entre els quals un per la innovació dels allotjaments APROP realitzats amb contenidors marítims, o el reconeixement de gestió pel conveni de l’Ajuntament amb entitats sense ànim de lucre per la promoció d’habitatges de lloguer social i cooperatius.

L’AVS agrupa actualment 146 entitats, principalment organismes i empreses públics, que impulsen i gestionen un parc d’uns 300.000 habitatges, que proporcionen habitatge social i assequible a més de mig milió de persones a tot Espanya.





Paraules clau

habitatge públic/ Illa Eficient de Barcelona/ rehabilitació/