El Pla Barcelona Fàcil fa balanç de dos anys d’activitat i estima un estalvi de més de 15M€ al teixit econòmic : Servei de Premsa

El Pla Barcelona Fàcil fa balanç de dos anys d’activitat i estima un estalvi de més de 15M€ al teixit econòmic

03/04/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

El Pla Barcelona Fàcil ha arribat al 41,6% dels objectius en dos anys, havent aconseguit menys costos per a les empreses i una millora en l’accés a la informació, a més de fer-se més digital i sostenible

Entre els principals resultats es troben l’adhesió a la Finestreta Única Empresarial (FUE), l’eliminació de la taxa d’inici d’activitat i la posada en marxa del Barcelona International Welcome Desk i l’Oficina 22@

El coneixement de Barcelona Activa en la matèria ha permès a l’agència col·laborar en lleis estatals com la de Crea y Crece o la llei d’startups En paral·lel, l’Oficina d’Atenció a les Empreses ha atès a través dels seus serveis a més de 16.000 empreses i persones treballadores en el període 2021-2022

L’Ajuntament de Barcelona ha fet un balanç dels dos primers anys –dels cinc totals previstos– del Pla Barcelona Fàcil, que busca millorar tots els mecanismes per a les empreses perquè puguin estalviar temps, processos de gestió, i estalvis econòmics a l’hora d’iniciar una nova activitat.

Fins ara, s’ha executat un 41,6% del Pla, amb mesures i actuacions que s’han anant asolint progressivament, entre les més destacades, l’adhesió a la Finestreta Única Empresarial (FUE), que ha permès un estalvi anual de 12M€ per a les empreses i persones treballadores autònomes de Barcelona. Cal remarcar que des del 2020, l’Ajuntament de Barcelona va suprimir la taxa d’inici d’activitat creant un estalvi acumulat de més de 3,5 milions d’euros a 16.000 noves activitats. Així, el consistori estima que més de 15M€ han estat estalviats en favor de les empreses.

L’objectiu del Pla Barcelona Fàcil és que tothom que tingui una idea pugui desenvolupar-la a la ciutat, amb les mínimes dificultats i amb les màximes garanties. Aquest és un dels reptes importants en un context de globalització, on les ciutats competeixen globalment. Per a l’Ajuntament és una política estratègica i necessària que s’està duent a terme a bon ritme i que se seguirà intensificant en els pròxim anys per a que Barcelona sigui una ciutat emprenedora i facilitadora de les iniciatives empresarials, tant de la gran com de la petita economia.

Aquest Pla implica la coordinació de moltes àrees municipals i altres institucions per millorar uns processos que facilitin la creació de nova activitat econòmica a Barcelona.

L’any 2022 les tramitacions presencials a l’Ajuntament de Barcelona s’han reduït un 30%, ja que des del 2019, s’ha fomentat l’ús de l’Oficina Virtual de Tràmits i els canals digitals amb els quals s’ha aconseguit passar del 59% al 80% realitzats on line.

El Pla Barcelona Fàcil conté  27 mesures que contenen aquestes línies de treball:

 

Gran part dels 4.000 comunicats d’inici d’activitat es gestionen des de l’OAE

Així, a més, l’Oficina d’Atenció a les Empreses (OAE) s’erigeix com a espai de referència per a l’activitat econòmica de la ciutat, passant de tramitar el 18% del total dels 4.000 comunicats d’inici d’activitat des del 2019, a tramitar el 88% del total l’any 2022. Entre 2021 i 2022, l’OAE va atendre, a través dels seus serveis, a més de 16.000 empreses i autònoms. L’augment de protagonisme de l’OAE respon a l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona de disposar d’oficines especialitzades per a col·lectius, en aquest cas persones autònomes, empreses i talent.

S’ha enfortit, també, la coordinació entre l’OAE i els districtes per facilitar l’accés i la proximitat dels serveis. Dins l’Oficina, s’ha impulsat l’Oficina del 22@, que ha rebut més de 650 sol·licituds d’informació urbanística relacionats amb l’aprovació recent de la nova MPGM; i també s’ha posat en marxa  nou servei per a la benvinguda del talent internacional, el Barcelona International Welcome Desk, amb més de 1.000 persones ateses fins ara. A través de l’expertise acumulat en aquesta última  iniciativa, s’ha participat en el disseny de la instrucció específica per al tractament del talent associat a la Copa Amèrica que ja aterra a la ciutat i que és atès en aquesta oficina.





Paraules clau

economia/ Pla Barcelona Fàcil/ teixit econòmic/