El projecte Amunt! avança en la inserció sociolaboral de persones beneficiàries de l’IMV a la ciutat : Servei de Premsa

El projecte Amunt! avança en la inserció sociolaboral de persones beneficiàries de l’IMV a la ciutat

03/04/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

Aquest programa de suport per millorar la situació laboral i social de les persones compta amb un grup de 1.182 persones beneficiàries de l’Ingrés Mínim Vital menors de 65 anys

La singularitat d’aquest model d’atenció és que fixa una única metodologia d’entrada i seguiment per a totes les persones usuàries i ofereix amb visió integral activitats i serveis que habitualment s’ofereixen de forma sectorial

El projecte Amunt! avança, des de la seva posada en marxa ara fa sis mesos, en la inserció laboral i social de persones beneficiàries de l’ingrés mínim vital (IMV) a la ciutat de Barcelona amb el suport troncal de persones treballadores de l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) i de punts d’orientació laboral del Làbora. El model d’intervenció es va iniciar gradualment el setembre del 2022 i està previst que s’executi fins al 30 de setembre del 2023, una durada total de la intervenció d’un any. L’avaluació del projecte s’allargarà fins al març del 2024.

El Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions (MISSM) i l’Ajuntament de Barcelona van signar un conveni a finals de 2021 per posar en marxa el projecte, una prova pilot a Barcelona per tal de testar un model d’inserció sociolaboral i comunitària amb persones de la ciutat que reben l’IMV, que compta amb el suport financer de la Unió Europea a través dels fons Next Generation. L’objectiu del projecte és oferir a les persones beneficiàries de l’IMV un servei de suport per millorar la seva situació laboral i social. La singularitat d’aquest model d’atenció és que fixa una única metodologia d’entrada i seguiment per a totes les persones usuàries i ofereix amb visió integral activitats i serveis que habitualment s’ofereixen de forma sectorial i amb graus diferents  de coordinació.

L’atenció s’inicia amb un procés d’acollida basat en una diagnosi social i laboral conjunta i coordinada entre l’equip d’atenció social i l’equip d’orientació laboral, que permet tenir un perfilat de la persona, identificant necessitats sociolaborals i educatives així com interessos i aspiracions personals. Després, es concreta amb la persona la seva inscripció a una o vàries activitats o serveis d’inclusió que siguin més adequats a la seva situació. L’objectiu és maximitzar l’encaix entre una oferta específica d’activitats i serveis del projecte (de l’àmbit social, educatiu, laboral i comunitari) i els resultats sorgits de l’acollida. Aquestes activitats i serveis són proveïts directament per l’Ajuntament de Barcelona (l’Àrea de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Barcelona Activa i l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat), o bé mitjançant consorcis amb altres administracions (Consorci d’Educació de Barcelona) o la col·laboració d’entitats socials del programa Làbora.

Els professionals del projecte acompanyen de manera personalitzada durant un any a les persones perquè puguin dur a terme les activitats i millori la seva situació sociolaboral.

 

Més d’un miler de participants

Les persones participants del projecte són un grup de 1.182 beneficiàries de l’IMV menors de 65 anys provinents d’un univers més ampli de 5.472 potencials candidates proveït pel MISSM. Aquestes persones van manifestar voluntàriament el seu interès a participar durant les 60 sessions informatives presencials que va fer l’Ajuntament de Barcelona el juny i juliol de 2022 per tal de donar a conèixer el projecte. Van acudir a aquestes sessions informatives un total de 1.648 persones (el 30,1% de l’univers al qual es va intentar contactar). El MSMS va seleccionar aleatòriament un grup de tractament (GT) i un grup de control (GC) d’entre les 1.182 persones interessades, de manera que avui hi ha un GT de 749 persones (destinades a rebre els serveis i activitats que ofereix el projecte) i un GC de 433 persones (que participen de l’estudi d’avaluació sense rebre aquests serveis i activitats).

L’avaluació quantitativa d’impacte del projecte que lidera el MISSM es realitzarà principalment a partir d’informació del conjunt de participants provinent de registres administratius i de dues enquestes (una que es va realitzar a l’inici de la intervenció el setembre passat i una altra que tindrà lloc a la seva finalització), i es compararan els canvis que s’hagin produït en els dos grups.

En un context de debat sobre els models de rendes mínimes, l’avaluació busca obtenir evidències empíriques de l’impacte de la intervenció en àmbits com la inserció laboral i l’ocupabilitat, la satisfacció, el benestar emocional, les relacions socials o la participació comunitària. Aquest projecte s’inspira especialment en l’experiència prèvia del projecte B-MINCOME que va liderar l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 2016 i 2019.

 

Intervenció el grup de tractament

Des del seu inici, el desplegament de la intervenció amb el grup de tractament ofereix a grans trets:

Tant les atencions de caràcter psicosocial i laboral com les activitats comunitàries (en 11 equipaments de proximitat de referència) estan en funcionament des del quart trimestre de 2022. Des d’aquest primer trimestre de 2023 s’estan activant progressivament la resta d’activitats d’inclusió de caràcter formatiu i laboral. Per exemple, ja està en marxa un bootcamp TIC (13 persones), quatre grups d’alfabetització digital (32 persones) i el pla d’emprenedoria en ESS (19 persones). En termes d’inserció laboral, 6 persones han aconseguit signar un contracte laboral a partir de les ofertes gestionades directament per l’equip d’orientació i acompanyament laboral del projecte, i 82 persones treballaran des d’aquest mes de març i fins al setembre en 9 projectes municipals com a plans d’ocupació contractats per Barcelona Activa (59 persones amb contractes a temps complet i 23 a temps parcial).

 

Perfil divers

En termes generals, el perfil de les persones participants presenta trets com dèficit d’integració comunitària (xarxes relacionals dèbils o inexistents), malestar emocional (precarietat laboral i economia), problemes importants de salut física i malestar emocional que són limitadors, i absència de reconeixement i autopercepció negativa de pertinença a un grup estigmatitzat.

Del total de les persones participants (tant al GT com al GC), el 63,9% són dones, i el 36% homes, i més de la meitat tenen un nivell educatiu bàsic, tot i que també hi ha persones amb estudis secundaris i superiors. Pel que fa a la feina, el 71,5% de les persones participants no havia treballat en els darrers sis mesos. Respecte a les edats, el grup majoritari són les persones d’entre 25 i 55 anys (73,3%), mentre que també són representatives les persones de més de 55 anys (24,3%). Els joves menors de 25 anys representen només el 2,1% de les persones participants. Pel que fa a l’origen i nacionalitat, dos de cada tres participants són nascuts fora d’Espanya (65,9%) i la majoria té la nacionalitat espanyola (61,9%).





Paraules clau

Amunt!/ inserció sociolaboral/