Servei de Premsa
22/11/2024
Èxit del projecte pilot de suport al joc per a infants i adults amb discapacitat
03/04/2023
Temps estimat de lectura: 4 minuts
Personal especialitzat en lleure ha acompanyat a 36 famílies amb infants, adolescents o pares i mares amb discapacitats oferint suport per gaudir dels espais de joc
El projecte pilot, pioner a l’àmbit estatal i europeu, dóna compliment a dos plans estratègics municipals: el Pla de Joc a l’espai públic i l’Estratègia municipal contra la soledat 2020-2030
El projecte pilot de suport al joc per a infants i adults amb discapacitat que necessiten suport per a gaudir de l’espai de joc en els parcs de la ciutat ha estat un èxit, tant per als infants com per a les famílies i monitors/es. L’avaluació d’aquesta prova, pionera a l’àmbit estatal i europeu, permetrà que es pugui dissenyar un servei en el futur.
A Barcelona hi ha nens i nenes que no poden gaudir en igualtat de condicions de les zones i activitats de joc, ja sigui per la seva pròpia discapacitat o la dels seus pares o mares. En aquest context, la figura d’un suport personal, es planteja com a condició necessària per traduir a la pràctica el dret a la igualtat i no discriminació, en un entorn, el del joc, fonamental per al desenvolupament integral dels infants de la ciutat.
Per al regidor i president de l’Institut Municipal per a Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, “l’equitat en el serveis, tot garantint l’accés universal, és un dret al que totes les persones, des de que som infants, hauríem de gaudir. També en el moment de l’oci, ja que jugar és una gran eina d’aprenentatge i socialització”. “Amb actuacions com aquestes la nostra ciutat esdevé encara més inclusiva i més amigable amb les persones” ha afegit.
Al projecte pilot hi han participat 36 famílies: 31 amb infants i adolescents amb discapacitat i 5 on els pares i mares tenen discapacitat visual (ceguesa o baixa visió). El servei prestat ha consistit en l’acompanyament a les famílies a les àrees de joc per part de personal especialitzat en lleure, per tal de facilitar l’activitat lúdica als nens i nenes, com l’accés als elements de joc, monitorar el joc lliure o promoure la relació amb altres infants, entre d’altres.
La valoració de totes les parts implicades ha estat molt positiva i la majoria tornaria a participar en una nova edició del programa. La pràctica totalitat dels participants l’han concebut com un programa molt valuós per avançar en la inclusió dels més petits. A més, també cal destacar que més del 65% de les famílies participants asseguren que ha tingut un impacte positiu en la disminució del seu sentiment de soledat.
Les famílies amb fills i filles amb discapacitat han valorat l’oportunitat de gaudir d’un espai d’oci agradable i lúdic, l’experiència i aprenentatge dels consells del monitoratge per fer front a situacions complicades, la manera en què els seus fills i filles han pogut socialitzat i establir vincles amb altres infants i, inclús, el poder dedicar més temps als altres fills i filles sense discapacitat.
Pel que fa a les famílies on el pare o la mare tenen una discapacitat visual, el programa els ha permès interactuar amb els seus fills i filles d’una manera més participativa. Han valorat molt positivament el fet que els seus infants es poguessin moure i jugar lliurement per les àrees de joc, ja que comptaven amb la descripció dels monitors i monitores sobre el que estaven fent els seus fills i filles. Així, s’ha fet efectiu el dret al joc dels infants amb seguretat, inclusió i benestar.
Un servei universal
Els i les monitores de suport han acompanyat els adults amb discapacitat visual per l’interior del parc (des de la porta fins a la zona de joc o d’estada), els han explicat la distribució i elements de l’àrea de joc, perquè autònomament decideixin on volen jugar amb el seus fills o filles, els han ajudat a arribar fins als punts de joc on hi ha l’infant, els han assistit en diferents tasques, amb l’objectiu final de poder gaudir del joc amb el seu fill o filla.
El suport als infants i adolescents amb discapacitat ha significat oferir l’ajuda als pares en el desplaçament des de l’entrada de l’àrea de joc fins al punt de joc, l’assistència en les transferències de l’infant perquè pugui gaudir dels elements de joc, i en la col·locació i ús dels materials de suport, en facilitar la participació en el joc entre infant i els pares i en l’abordatge de les possibles situacions tenses derivades de les alteracions de conducta.
El servei ofert durant el projecte pilot ha consistit en l’accés a 10 sessions de joc assistit per família, de 60 minuts cadascuna, durant 6 mesos des de juliol del 2022. Concretament s’han ofert 225 hores de servei per a 36 famílies.
Pla de Joc i Estratègia contra la soledat
Impulsat per l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) i la Direcció de Serveis d’Infància, Joventut i Persones Grans, en col·laboració amb l’Institut de la Infància i Adolescència de Barcelona, aquest projecte pilot dona compliment al Pla de Joc a l’espai públic i al Pla d’Accions 2020-2024 de l’Estratègia municipal contra la soledat. L’avaluació del pilot dóna idea de l’impacte i beneficis per als infants i famílies en la millora d’ús dels espais de joc de la ciutat i garantia del dret en l’ús de l’espai públic d’esbarjo i joc de la ciutat.
Paraules clauadults/ discapacitat/ inclusió/ infants/ joc/ suport/