L’Ajuntament elabora una Estratègia Euromediterrània per reforçar el paper de Barcelona com a capital de la regió : Servei de Premsa

L’Ajuntament elabora una Estratègia Euromediterrània per reforçar el paper de Barcelona com a capital de la regió

03/04/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Barcelona aspira a reforçar el paper històric de lideratge i cooperació a la regió i exercir més com a capital d’aquesta regió, no només en l’àmbit polític sinó també econòmic, social i cultural

L’impuls de l’Estratègia Euromediterrània de l’Ajuntament de Barcelona arriba pocs mesos abans de la presidència espanyola de la UE i de les eleccions europees, amb l’objectiu de tornar a incorporar la dimensió euromediterrània al debat europeu, des d’una perspectiva local i aterrada a les realitats urbanes

Aquesta és la segona estratègia regional impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, després de l’asiàtica, per reforçar les seves relacions i aliances internacionals

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la seva Estratègia Euromediterrània fruit del treball conjunt fet entre l’Ajuntament i l’Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), amb la col·laboració de MedCities, un document estratègic que busca donar un nou impuls a les polítiques euromediterrànies i situar Barcelona com la capital d’aquesta regió, no només en l’àmbit polític sinó també econòmic, social i cultural.

En un acte on han intervingut la tercera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet; el president executiu de l’IEMed, Senén Florensa i el director de MedCities, Oriol Barba, s’ha destacat que l’objectiu d’aquest treball és reforçar el paper de Barcelona com a actor central dins de les relacions euromediterrànies i, a la vegada, posicionar la ciutat com un dels principals nodes de desenvolupament a la regió.

I és que en les darreres tres dècades, la ciutat ha jugat un paper central en la cooperació a la regió, essent el seu principal marc de referència la celebració de la Conferència Euromediterrània l’any 1995 i el llançament de l’anomenat Procés de Barcelona. Malgrat les dificultats, aquesta fita marca la centralitat de la ciutat en les relacions euromediterrànies des d’aleshores. Una centralitat que es va consolidar l’any 2008 amb la designació de Barcelona com a seu de la secretaria de la Unió per la Mediterrània, reforçant la capitalitat que fins aleshores havia exercit més per convicció que per atorgament.

Ara, l’impuls d’aquesta Estratègia Euromediterrània de l’Ajuntament de Barcelona arriba poc abans de la presidència espanyola de la UE i de les eleccions europees, amb l’objectiu de tornar a incorporar la dimensió euromediterrània al debat europeu, des d’una perspectiva local i aterrada a les realitats urbanes.

Segons Laia Bonet, “és oportú i indispensable tornar a incorporar la dimensió euromediterrània al debat europeu, des d’una perspectiva local i aterrada a les realitats urbanes. Ja amb l’ampliació de la Unió Europea, però enguany encara més amb la guerra a Ucraïna, el focus s’ha anat centrant cap a l’Est. Creiem que ara és el moment de re-enfocar-nos cap a la Mediterrània, conscients que l’agenda Euromediterrània ha avançat, tradicionalment, sota les presidències espanyoles de la UE”.

Bonet ha detallat que “els grans reptes de la Mediterrània, el canvi climàtic, la crisi migratòria i de refugiats, el creixement dels extremismes violents, la manca d’aigua, la desigualtat i discriminació vers les dones… són també reptes urbans i per tant necessitem que les ciutats, sobretot al Mediterrani, on el pes dels Estats encara és tan gran, pensin en les solucions i aportin la seva experiència i el seu coneixement”.

 

Una estratègia per maximitzar el posicionament de la ciutat de Barcelona en la regió euromediterrània

El lideratge exercit ha fet que Barcelona hagi generat un ecosistema d’institucions i actors clau en l’àmbit de les relacions euromediterrànies que tenen la seu a la ciutat. Ara, amb aquest document, no busca crear actuacions ad hoc sinó ajudar a “tenyir de mediterrània” les principals estratègies ja existents i donar resposta no només als reptes que ja apareixien en la Conferència Euromediterrània de Barcelona de 1995 sinó als fenòmens que han emergit amb força com la lluita contra el canvi climàtic, la igualtat de gènere i la digitalització.

S’han elaborat un total de 19 fitxes que responen a tres objectius estratègics com son el d’exercir la capitalitat mediterrània, construir regió i valors o generar polítiques i bones pràctiques. Es tracta de 19 actuacions concretes i tangibles per a maximitzar el posicionament de la ciutat de Barcelona en la regió euromediterrània i com i  com des de les ciutats es pot incidir en  l’agenda euromediterrània de la UE.

Barcelona es marca com a objectiu immediat, preparar des d’ara el 30è aniversari del Procés de Barcelona, una de les fites més importants en l’àmbit de la cooperació entre els països d’ambdues riberes de la Mediterrània, que es commemorarà l’any 2025.

Aquesta és la segona estratègia regional impulsada per l’Ajuntament de Barcelona, després de l’asiàtica, presentada fa uns mesos.

Podeu consultar aquí el document sencer





Paraules clau

Estratègia Euromediterrània/