Barcelona dona veu a les dones de la Segona República per commemorar la Primavera Republicana : Servei de Premsa

Barcelona dona veu a les dones de la Segona República per commemorar la Primavera Republicana

10/04/2023



Temps estimat de lectura: 6 minuts

El Born CCM programa un espectacle interactiu on es llegeixen cartes i articles de dones que van viure la Segona República

Des del 12 fins al 16 d’abril, la regidoria de Memòria Democràtica ha organitzat un seguit d’activitats per recuperar els records dels i les protagonistes de la Segona República sota el títol ‘Primavera Republicana. Refugi de somnis’

La regidoria de Memòria Democràtica ha programat un seguit d’activitats, entre el 12 i el 16 d’abril, per commemorar la segona república, recordar els i les seves protagonistes i reivindicar-ne la memòria. Sota el títol ‘Primavera Republicana. Refugi de somnis’, el programa es repartirà per diferents escenaris i tindrà diferents formats, com xerrades, exposicions o actes.

 

 

Un d’ells, que acollirà el Born CCM, és l’espectacle interactiu ‘La meva veu, el meu refugi’, on el públic assisteix al programa d’una emissora de ràdio on es llegeixen cartes i articles de dones que van viure la Segona República com María de la O Lejárraga, María Zambrano, Irene Polo o Roser Català, que celebren el canvi polític i alhora s’impliquen com a dones i com a ciutadanes per construir una societat més igualitària.

El regidor, Jordi Rabassa, ha explicat que commemorar la Segona República “vol dir fer memòria del que va suposar aquella acció política i social, en relació al progrés i la llibertat al nostre país. Vol dir fer memòria d’una època on les dones i els homes van lluitar per assolir uns ideals de justícia i igualtat i, en definitiva, per assolir el somni d’una societat lliure”.

Al Born CCM també s’hi podrà veure `’La guerra que no vam viure. Art i memòria de les terceres generacions’, un procés artístic ideat per Marta Figueras Alsius protagonitzada per cinc artistes de la tercera generació que han tractat el tema de la Guerra Civil en la seva obra: Clàudia Bussé (escriptora), Bea Insa (actriu i dramaturga), Àurea Estellé (artista visual), Miquel Barcelona (ballarí i coreògraf) i Cesk Freixas (cantautor i poeta).

Així, de l’11 al 14 d’abril la Sala Moragues d’El Born es convertirà en un espai per parlar sobre l’art i la memòria de cinc néts i netes de la guerra. A través d’un procés de creació intensiu de quatre dies, cinc artistes que han tractat la Guerra Civil a la seva obra ens acabaran oferint un diàleg escenificat i compartiran amb nosaltres les seves històries, reflexions i preguntes.

 

PROGRAMA

 

Dimecres 12 d’abril, a les 18.30 h

Casa de la Barceloneta 1761

«La veu de Teodor Garriga»

Conferència sobre Teodor Garriga i Osca, locutor de Ràdio Associació de Catalunya, que va posar la característica veu als avisos de bombardeig durant la Guerra Civil. El 1939 s’exilià a França, va ser enviat al camp de concentració d’Argelers i, posteriorment, es va enrolar a la resistència francesa en contra de l’ocupació nazi. El 1963 va tornar a Catalunya i va estar molt vinculat al barri de la Barceloneta, on hi va viure bona part de la seva vida. A càrrec de Xavier Garcia i Pujades, periodista.

 

Dijous 13 d’abril, de 18.30 a 20 h

Centre cívic Convent de Sant Agustí – Sala Calidoscopi

Col·loqui «Barcelona, ciutat refugi»

Debat-col·loqui amb tres testimonis de persones que han trobat refugi a la ciutat de Barcelona a les darreries del segle XX i inicis del XXI. A partir del concepte «refugi de somnis» conversarem amb testimonis de Bòsnia i Hercegovina, el Brasil i Bielorússia, que han trobat un espai de llibertat i seguretat a la nostra ciutat i reflexionarem sobre la necessitat de continuar lluitant, aquí i arreu, per la democràcia plena. A càrrec de Plàcid Garcia-Planas (periodista i corresponsal de guerra de La Vanguardia) i Arnau Gonzàlez i Vilalta (professor d’història de la UAB).

 

Divendres 14 d’abril de 20 a 22 h i dissabte 15 d’abril de 17 a 20 h

Refugi 307

Espectacle «Resistències íntimes» de La inefable

Experiència de teatre poètic i participatiu. Proposem convertir el Refugi 307, construït durant la Guerra Civil, en un espai de protecció, un espai que va ser refugi de persones i de valors. És possible que el refugi torni a ser un lloc per a la contemporaneïtat? Un lloc on a partir d’una vivència del passat ens provoqui preguntes (sentides) sobre el present? Pot esdevenir un nou símbol de protecció? En aquesta proposta hi trobarem també persones, que encara avui, s’han de refugiar, han de lluitar per la igualtat i la justícia social, han de lluitar per assolir una democràcia plena.

 

Dissabte 15 d’abril, a les 12.30 h

Plaça Comercial

Concert «Sons de llibertat»

Concert de la mà de diverses artistes que mitjançant la seva música reivindiquen valors tan universals com la fraternitat, la igualtat i la llibertat. Cada cantant interpretarà temes propis i cançons que ja han esdevingut himnes de les lluites per les llibertats.

Artistes: Mazoni, Maruja Limón, Carolina Alabau, Emil et il i Joan Blau.

Mazoni acaba de presentar el seu desè disc en la rica i diversa carrera musical de l’artista empordanès, autor de temes ja clàssics com «Eufòria» o «No tinc temps».

Maruja Limón és un grup femení resident a Barcelona que es caracteritza per la seva música vitalista que oscil·la entre el flamenc, el pop i els ritmes llatins.

Carolina Alabau, cantant i compositora, uneix amb la seva veu el sabor i ritme llatinoamericà amb la manera de cantar del mediterrani.

Emil et il és el projecte musical del cantant i actor barceloní Edu Tudela, vinculat a projectes escènics de memòria democràtica, com ara «Winnipeg, el vaixell de Neruda».

Joan Blau. Agricultor de cançons. Els seus directes són íntims i divertits, on fa volar la imaginació per connectar la seva música amb l’entorn.

 

Dilluns 17 d’abril, a les 18.30 h

MUHBA Casa Padellàs

Presentació del llibre “La Barcelona que mai va ser. L’obra de l’ajuntament republicà entre 1931 i 1936”

La proclamació de la República del 14 d’abril de 1931 va situar al capdavant de Barcelona, de manera inesperada, unes persones amb un clar tarannà revolucionari i transformador, disposats a remoure els fonaments polítics de la ciutat. Aquest llibre desvela uns temps convulsos i trepidants, amb múltiples crisis i canvis de govern. Com a rerefons, se’ns presenta el pols entre els partits republicans i els defensors d’uns privilegis que havien mantingut fins llavors i que es negaven a perdre.

Ponents:

 

Divendres 14 d’abril, a les 18 h

Biblioteca Poble Sec – Francesc Boix, carrer de Blai, 34

Parlem amb els últims supervivents de la Guerra Civil

Miquel Morera, de 103 anys, i Joan Escudé, de 107 anys, es van allistar com a voluntaris per defensar la Segona República a la Guerra Civil. Amb ells viatjarem fins a primera línia de front i coneixerem la repressió que es va viure als camps de concentració de Barcelona. I, sobretot, ens explicaran com van resistir i com van continuar endavant malgrat el càstig imposat pels feixistes. Sílvia Marimon, periodista especialista en temes de memòria i història, dialogarà amb ells.

 

Dissabte 15 d’abril, a les 12 h

Pla de les Madres de la Plaza de Mayo

Descoberta del faristol en memòria de Josep Lluís Facerias

Inauguració d’un faristol en record de Josep Lluís Facerias, darrer guerriller anarquista anti- franquista que va matar la policia de Franco a la ciutat de Barcelona i un dels màxims exponents de la lluita armada contra la dictadura, coneguda amb el nom de maquis.

 

Diumenge 16 d’abril, a les 11 h

Plaça del Virrei Amat

Cercavila republicana i ofrena floral

Cercavila amb sortida de la plaça del Virrei Amat en direcció a la plaça de la República. Hi haurà diverses aturades per fer ofrenes florals. La cercavila finalitzarà el recorregut als Jardinets de Llucmajor, on tindrà lloc un acte lúdico-musical i un homenatge a les lluitadores i lluitadors per la República. Organitzada per la Taula de Nou Barris per la República.

 





Paraules clau

Memòria Democràtica/ Primavera Republicana/ primavera republicana 2023/