Ada Colau lliura la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de Barcelona a Laia Palau : Servei de Premsa

Ada Colau lliura la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu de Barcelona a Laia Palau

11/04/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

L’Ajuntament de Barcelona li reconeix ser una referent en el món del bàsquet, així com la seva trajectòria, el compromís social i el comportament exemplar a dins i a fora de les pistes esportives

L’alcaldessa, Ada Colau, ha lliurat avui la Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a la jugadora de bàsquet actualment retirada, Laia Palau. Amb aquesta condecoració, que es va acordar per unanimitat de tots els grups municipals durant la sessió plenària del Consell Municipal celebrada el mes de setembre de 2022, l’Ajuntament de Barcelona li reconeix haver-se convertit des de la seva disciplina en una referent en el món de l’esport. També premia la seva trajectòria, el seu compromís social i el comportament exemplar tant a dins de les pistes com a fora.

 

 

 

 

 

Colau ha destacat el caràcter “excepcional” de l’esportista, “molt admirada pels seus èxits i pel seu talent, i que és història del bàsquet en majúscules”. L’alcaldessa també s’ha referit al seu paper com a referent esportiu: “Tenir referents com la Laia és fonamental perquè les noies s’imaginin que poden ser el que vulguin sense cap límit”, ha dit, tot recordant que en el món de l’esport, com en el de l’economia encara hi ha molt camí per recórrer per la igualtat entre homes i dones.

A l’acte, que ha conduït el periodista esportiu Francesc Soria, també hi ha assistit el regidor d’Esports, David Escudé, que s’ha referit a l’esportista com una “monstre de l’esport a casa nostra”. El regidor ha confessat que Laia Palau li té “el cor robat” per altres coses, perquè “és una persona absolutament corrent, que un dia em va demanar una cosa: utilitzeu-me”, ha explicat. Escudé ha confessat que “fa falta trobar referents que ens diguin, ‘useu-nos’ i la Laia és un referent de com complir un somni”.

Laia Palau Altès (Barcelona, 10 de setembre de 1979) és la jugadora del basquetbol català més reconeguda i amb millor trajectòria esportiva de la història. El seu currículum és brillant i extens i a més ha jugat un paper cabdal en la defensa de l’esport femení i en la promoció del basquetbol femení.

Els seus inicis estan molt lligats a la ciutat de Barcelona. Una ciutat de la qual ha dit que “és com la meva germana gran”. De fet, Palau ha reconegut que l’amor de la seva vida és el bàsquet, però també Barcelona: “Sóc un producte d’aquesta ciutat, de les escoles, de les escoles de bàsquet, dels grups que fan teixit i que fan que aquesta ciutat estigui drenada”. I ha afegit: “Aquesta normalitat que dieu me l’ha donat la ciutat, a on ets un més dins de tantes maneres de veure el món, de tanta diversitat”, ha sentenciat amb emoció en rebre la medalla.

Laia Palau va començar a jugar a bàsquet de ben petita al barri de les Corts, després va fer el salt al SAFA Claror, i a l’equip de formació de l’Universitari de Barcelona, amb el qual va debutar a la màxima competició estatal en categoria juvenil. Posteriorment, l’Universitari de Barcelona va arribar a un acord amb el FC Barcelona per convertir-se en la secció femenina de bàsquet del club, equip amb el qual Laia Palau va aconseguir el seu primer èxit: la Lliga espanyola 2002-2003.

Laia Palau també va ser internacional absoluta des de 2002, i capitana de la Selecció espanyola des de 2014, en la qual es va convertir en la jugadora amb més internacionalitats de la història. Va aconseguir dotze medalles entre els tres grans campionats, i es va proclamar tri campiona continental els anys 2013, 2017 i 2019, subcampiona mundial el 2014 i subcampiona olímpica el 2016. El 8 de novembre de 2021 va anunciar que es retirava definitivament de la Selecció espanyola, després de jugar 315 partits i guanyar 12 medalles de competicions de primer nivell. El 28 de desembre de 2021, el Govern espanyol li va concedir la Gran Creu del Reial Orde del Mèrit Esportiu, màxima distinció estatal al reconeixement en l’àmbit esportiu.

Laia Palau ho ha guanyat tot en el món del bàsquet. La seva carrera plena d’èxits esportius ha superat els aconseguits per jugadors com Joan Carles Navarro o Pau Gasol, i l’ha convertit en la referent del bàsquet al nostre país.

 

 





Paraules clau

Medalla d’Or al Mèrit Esportiu a Laia Palau/