Els Bombers de Barcelona avancen la precampanya forestal davant l’estat de la vegetació i la climatologia : Servei de Premsa

Els Bombers de Barcelona avancen la precampanya forestal davant l’estat de la vegetació i la climatologia

14/04/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

Els Bombers realitzaran dos recorreguts al dia per la zona de Collserola per prevenir incendis forestals

A mitjans de maig entrarà en funcionament el Parc de Vallvidrera i es preveu que la campanya forestal comenci a principis de juny

L’any passat 19 incendis forestals van cremar més de 0,32 hectàrees de la zona del Parc de Collserola que pertany al terme municipal de Barcelona

Durant la campanya es tornarà a disposar de vehicles aeris no tripulats (drons) que facilitaran les tasques realitzades pels Bombers de Barcelona

El Servei de Protecció Civil, Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) inicia demà la precampanya forestal avançant-la dues setmanes davant la a realitat forestal a la Serra de Collserola amb una vegetació sotmesa a un fort estrès hídric i baixa humitat.

Els Bombers posaran en marxa les tasques preventives a l’entorn de Collserola per tal d’evitar incendis durant el període d’estiu. Els equips estan desplegats per la superfície del parc que pertany a la ciutat de Barcelona i que està repartida entre els districtes de Les Corts, Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó i Nou Barris.

Cada dia es realitzaran dos recorreguts en horari de matí i tarda amb l’objectiu de  millorar el coneixement del territori de l’entorn forestal de Collserola i familiaritzar-se amb la cartografia operativa d’aquest entorn; reforçar el coneixement d’elements tàctics de la zona per a la operativa dels Bombers (portes Collserola com a punts d’accés al massís, Punts d’Emplaçament de Vehicles, carenes, barrancs,…); i detectar elements en el territori que puguin condicionar la ràpida actuació en cas d’incendi forestal per comunicar-ho pertinentment per donar-li tràmit de solució.

Està previst que els Bombers realitzin recorreguts de divulgació de consells d’autoprotecció i prevenció als veïns i veïnes de la zona per transmetre  les pautes d’actuació en cas d’incendi forestal per tal de fomentar accions segures en cas de resultar afectats per un incendi i també pautes de manteniment de les cases i el seu entorn per disminuir la vulnerabilitat de les mateixes en cas de resultar afectades per un incendi forestal.

En aquest sentit està prevista la realització d’un simulacre d’incendi forestal per posar en comú la resposta operativa en cas d’incendi forestal i que comptarà amb la presència dels responsables dels Planys d’Autoprotecció dels barris de muntanya, la Guàrdia Urbana i el consorciï de Collserola. L’any passat es va portar a terme el primer simulacre i va servir per posar en comú la importància de la prevenció i desprès, amb la simulació d’un incendi a la zona, ressaltar la coordinació dels cossos actuants i veïns dels barris.

Durant tot l’any s’han realitzat sessions informatives de prevenció d’incendis forestals als diferents districtes de la ciutat, sobretot en aquells territoris considerats de muntanya. Es tracta d’una sèrie de xerrades on es donen recomanacions pràctiques sobre com prevenir els incendis forestals i com cuidar els entorns de casa nostra i consells sobre què cal fer en cas que es produeixi un incendi a prop de casa.

El Servei de Protecció Civil, Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament (SPCPEIS) disposa des de l’any passat de vehicles aeris no tripulats (drons) que faciliten les tasques realitzades, tant en la part operativa com en la part formativa, augmentant la seguretat dels intervinents i millorant el servei prestat a la ciutadania.

Aquesta tecnologia possibilita disposar d’imatges zenitals que es poden utilitzar tant en situacions d’emergències, com són els incendis forestals, com per a la realització de tasques de prevenció ja que aporten un plus de seguretat als intervinents i faciliten molt la presa de decisions.

El visionat d’aquestes imatges es fa sempre en temps real i en cap cas aquestes quedaran enregistrades. L’aparell disposarà de visió nocturna, visió tèrmica i altaveu.

 

Entrada en funcionament del Parc de Vallvidrera i Campanya Forestal

A mitjans del mes de maig entrarà en funcionament el Parc de Vallvidrera per tal d’obtenir un ràpid accés a la zona forestal actuant amb menys temps de resposta en cas d’incendi. Enguany es reforçarà el número de vehicles i d’efectius destinat a aquest parc per tal de millorar la seva resposta i la seva tasca preventiva i partir del mes de juny s’activarà la campanya forestal d’estiu que estarà activa fins a mitjans de setembre.

L’Ajuntament de Barcelona demana màxima precaució i col•laboració a la ciutadania durant els mesos de més altes temperatures, i es recorda que des del passat 15 març està prohibit realitzar treballs forestals ni cap actuació que pugui generar guspires a menys de 500 metres de la massa forestal. Això inclou la prohibició de cremar residus i fer barbacoes.

Durant la campanya forestal de l’any passat es van produir 19 incendis forestals que van afectar a més de 0,30 hectàrees de superfície.

El més important si ens trobem davant un incendi forestal és trucar al 112 i donar tota la informació possible. Si es disposa de l’aplicació mòbil My112, us podran localitzar a través de la trucada.

En cas d’estar a casa:

Si estem al bosc en el moment de l’incendi:

Si ens trobem al cotxe i no podem marxar:





Paraules clau

Bombers de Barcelona/ precampanya forestal/