Inspired in Barcelona porta SPA a la Milano Design Week : Servei de Premsa

Inspired in Barcelona porta SPA a la Milano Design Week

19/04/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

L’arquitecte i dissenyador català Guillermo Santomá analitza la relació entre natura i indústria a través de la llum com a font d’energia, explorant l’espai i els sentits

L’exposició es podrà veure a l’església Santa Maria del Carmine, al districte de Brera, fins al 23 d’abril en el marc de la Setmana del Disseny de Milà i coincidint amb la Fira Euroluce, el saló biennal d’il·luminació que enguany també té lloc a la ciutat

Inspired in Barcelona: SPA està impulsat per la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona i el Disseny Hub Barcelona, per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i, organitzat per BcD – Barcelona centre de Disseny amb la participació de SIMON

 


Per quart any consecutiu, l’exposició “Inspired in Barcelona” torna al Fuorisalone fins al 23 d’abril amb motiu de la Setmana del Disseny de Milà i coincidint amb la Fira Euroluce, el saló biennal d’il·luminació que enguany també té lloc a la ciutat. Precisament, la instal·lació SPA de Guillermo Santomá està dedicada a la llum i a la seva relació amb els cossos i els espais, una interpretació artística del potencial del sector de la il·luminació de Barcelona i Catalunya.

Dins del Salone Scalabrini, a l’església de Santa Maria del Carmine, SPA és un autèntic espai termal, una instal·lació fruit de la investigació realitzada pel mateix artista juntament amb vuit companyies catalanes, sobre la llum, vista i interpretada com a material.

La llum és la narradora de la història arquitectònica que ha escrit Santomá, que guia l’espectador en un camí de percepció dels espais a través de l’ús dels sentits. Elements com les banyeres d’hidromassatge de fang, plaques de gel, muntanyes de grava i llums de colors porten l’espectador a comprendre la capacitat de la llum per donar forma a l’entorn, suavitzant o endurint superfícies, volums i perfils, canviant el color dels objectes i fent-los sempre elements diferents cada vegada.

“L’estudi d’aquest treball parteix de l’observació de la nostra manera de viure i de com determinem la forma de les coses que ens envolten. M’agrada imaginar la construcció d’objectes i donar forma al material en el procés. En aquest context, la construcció és una manera de separar-se de les idees pròpies, que es van afinant a poc a poc perquè el resultat sigui el més orgànic possible”, afirma l’arquitecte i dissenyador Guillermo Santomá. “Aquest projecte implica, doncs, la possibilitat de formalitzar les idees que tenim al laboratori. Amb vuit empreses catalanes d’il·luminació hem investigat la possibilitat d’entendre la llum com a material. Un material que, tot i ser artificial, està  ancorat a la natura. Entendre els ecosistemes com a transferència d’informació. La formalització com a procés, una evolució que ens permet seguir descobrint les nostres formes de vida”.

 

 

Inspired in Barcelona: SPA està impulsat per la Generalitat de Catalunya (ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-,) i per la Regidoria de Turisme i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona i el Disseny Hub Barcelona, organitzat per BcD – Barcelona centre de Disseny i compta amb la participació de SIMON com a concept partner.

Per al sistema d’il·luminació digitalitzada, Santomá ha col·laborat amb ProtoPixel, soci tecnològic de SIMON. El programari d’il·luminació ProtoPixel s’utilitza per dotar l’espai d’un “lluernari digital” capaç de reproduir tota la gamma cromàtica de la llum solar i la senyalètica lumínica que emmarca l’entrada a la instal·lació i la dota de llum digital dinàmica.

A la instal·lació han col·laborat també les empreses d’il·luminació: Bover, Estiluz, Faro Barcelona, Lamp, Marset, Parachilna i Vibia.

La mostra va obrir ahir al vespre a l’església de Santa Maria del Carmine on va aplegar més de 1200 persones, entre les quals dissenyadors tant catalans com de Milà i representants d’empreses del sector del disseny i l’arquitectura. Aquests espai expositiu que acull l’Inspired in Barcleona està ubicat al districte de Brera, una de les principals zones de la ciutat on tenen lloc les activitats que se celebren a Milà en el marc de la 61a edició del Salone del Mobile, un esdeveniment on hi participen cada any més de 260.000 visitants professionals de més 170 països. En concret, la mostra catalana forma part de la programació del Fuorisalone, el conjunt d’esdeveniments distribuïts per diferents zones de Milà durant els mateixos dies que té lloc el Salone del Mobile, en el qual enguany hi participen 31 empreses catalanes.

També al Fuorisalone es poden visitar altres propostes expositives d’empreses de Barcelona com ROCA, amb l’exposició NUTURA a la Università degli Studi di Milano; Marset al seu showroom amb “Unseen Rooms” a la Via dell’Annunciata; BD Barcelona a la Galeria Peres Projects; i Nutcreatives amb European project WORTH a la Via Giuseppe Sirtori.

La iniciativa Inspired in Barcelona té per objectiu posicionar el sector del disseny de Catalunya i la marca Barcelona amb valors com la creativitat, el disseny, l’arquitectura i les tendències.

Més informació a www.inspiredinbarcelona.com i el compte d’Instagram @inspiredinbarcelona.

 

Inspired in Barcelona: SPA

Salone Scalabrini, Via del Carmine 10 – Milà

Del 18 al 23 d’abril

De 10 a 20 hores





Paraules clau

arquitectura/ Disseny/ exposició/ fira/ industries creatives/ Inspired in Barcelona/ instal·lació/ llum/ Milà/ Setmana del Disseny/ SPA/