L’Ajuntament publica una guia de recomanacions per combatre l’edatisme en les persones grans : Servei de Premsa

L’Ajuntament publica una guia de recomanacions per combatre l’edatisme en les persones grans

10/05/2023



Temps estimat de lectura: 3 minuts

La guia ‘Com combatre l’edatisme vers les persones grans’ posa a l’abast dels professionals i la ciutadania un seguit de recomanacions i orientacions pràctiques que puguin ser d’utilitat per evitar les conseqüències de l’edatisme en les persones grans

El document es divideix en cinc àmbits d’intervenció: els convencionalismes socials, la salut, l’estil de vida, el desenvolupament cognitiu i l’emocional

L’Ajuntament de Barcelona ha publicat el document ‘Com combatre l’edatisme vers les persones grans’, un document que recull els efectes de l’edatisme en les persones grans i ofereix recomanacions i exemples pràctics de creences i comportaments que cal evitar i d’altres que s’han de fomentar per lluitar contra la discriminació per raó d’edat.

La guia, elaborada conjuntament amb l’Associació SomSeniors, parteix d’una investigació prèvia sobre el segment de la població format per les persones amb 65 o més anys, un col·lectiu que presenta un alt grau de diversitat que no sempre és reconegut i respectat, desencadenant situacions de discriminació per raons d’edat que poden conduir a situacions de marginació i maltractaments. Aquesta investigació conclou que per canviar la mirada vers l’envelliment és necessari actuar des de les administracions, les entitats, els mitjans de comunicació i les empreses, per a, posteriorment, acabar sensibilitzant a tota la ciutadania.

Per aquest motiu, el document va dirigit a les institucions abans mencionades, ja que influeixen en la creació d’estereotips relacionats amb les persones grans i tracten al col·lectiu com un grup homogeni, negant la diversitat i les necessitats reals, tot promovent una manera negativa d’entendre l’envelliment. Les recomanacions també van dirigides a la ciutadania en general, ja que és important sensibilitzar-la respecte a l’envelliment  i com actuar per evitar caure en l’edatisme.

 

 

En el cas de les persones grans, l’edatisme redueix la seva qualitat de vida, augmentant l’aïllament social i el sentiment de soledat. També pot provocar menors nivells d’autonomia i una salut física i  mental més deficient, el que comporta un augment en el risc de violència i abús vers el col·lectiu. A més, l’edatisme també contribueix a la pobresa i la inseguretat econòmica de les persones durant la vellesa.

El document es divideix en cinc àmbits diferenciats on s’ofereixen orientacions i recomanacions per evitar els comportaments discriminatoris  i la construcció de nous relats per fomentar un canvi de mirada vers l’envelliment. L’objectiu és sensibilitzar i crear una nova consciència  social respecte a l’envelliment de les persones.

 

Guia Com combatre l’edatisme vers les persones grans





Paraules clau

persones grans/