El centre de formació d’adults Palau de Mar celebra dues dècades sent un referent en la formació d’adults : Servei de Premsa

El centre de formació d’adults Palau de Mar celebra dues dècades sent un referent en la formació d’adults

12/05/2023



Temps estimat de lectura: 4 minuts

El CFA Palau de Mar ha apostat per l’autoformació integrada, que combina el treball de l’alumnat a les classes de format tradicional amb un treball autònom que pot realitzar-se en un horari flexible, adequat a la disponibilitat temporal de cada estudiant

El centre de formació d’adults (CFA) Palau de Mar  (C/ del Comte d’Urgell, 187 – Edifici 20) ha organitzat, per aquest dilluns 15 de maig a partir de d’un quart de cinc de la tarda, una sèrie d’actes per celebrar els seus 20 anys. Els assistents a la ceremònia que tindrà lloc a la sala d’actes de l’Escola d’Art La Industrial podran veure un recorregut per la història del centre, a més d’una taula rodona sobre la formació de persones adultes en el segle XXI i una conferència titulada “(con) Viure en digital. Pistes per a comprendre el context educatiu i sociotecnològic actual”, a càrrec del Doctor en Pedagogia, Miquel Àngel Prats. En acabar aquestes activitats hi haurà un petit berenar.

El centre actualment té 675 persones matriculades i oferta llengües (català, castellà, anglès i francès), informàtica i Graduat en educació secundària (GES). La formació no presencial és un dels pilars de l’oferta formativa del centre, que ha esdevingut un referent en la formació semipresencial i la formació a distància i ha estat un model per la implantació d’aquestes metodologies d’aprenentatge en d’altres centres de formació de persones adultes.

 

20 anys apostant per l’autoformació de les persones adultes

El CFA Palau de Mar va ser creat el 20 de març de 2003. Inicialment era un centre d’autoformació creat l’any 1990 què albergava la seu del programa “Graduï’s. Ara pot!” destinat a l’obtenció a distància de l’extint graduat escolar.

Durant els primers anys, la gestió del “Graduï’s. Ara pot!” es va dur a terme des de diverses ubicacions, entre les quals cal destacar la situada al carrer Calàbria de Barcelona on va romandre fins a inicis del curs 1997-1998 en què va ser traslladat a unes noves dependències al barri de la Barceloneta, a l’edifici conegut com a Palau de Mar.

Al llarg del temps es va anar ampliant l’oferta formativa del centre, amb l’objectiu de facilitar l’aprenentatge dels estudiants. A l’octubre del 2002 la Direcció General de Formació d’Adults del Departament de Benestar Social va posar en funcionament el programa “Graduï’s. Ara en secundària!” que substituïa el programa “Graduï’s. Ara pot!” i que permetia l’obtenció del Graduat en educació secundària (GES) equivalent a l’ESO, en la modalitat d’ensenyament a distància.

Durant el curs 2002-2003, per fer front al gran nombre d’estudiants matriculats, el centre va experimentar un fort increment en el nombre de docents amb un total de 22, i així, el CFA Palau de Mar va esdevenir el centre de formació de persones adultes més gran de Catalunya. El centre va ser traslladat el 23 de febrer de 2005 al carrer Calàbria, 169, a l’Eixample,on va romandre fins a la tardor de 2010, quan es va traslladar al Recinte de l’Escola Industrial de Barcelona, al carrer Comte d’Urgell, 187.

La transformació del centre d’autoformació en un centre de formació d’adults no va implicar un canvi important en la metodologia de l’escola, pel que fa a l’enfoc de l’activitat pedagògica basada en la formació a distància i en l’autoformació. El centre, en els darrers anys, havia anat incorporant nous ensenyaments a la seva oferta formativa, simultaniejant la coordinació del programa “Graduï’s. Ara en Secundària!” amb la impartició d’ensenyaments de català, anglès, informàtica…

Amb el pas dels anys el centre ha apostat per l’autoformació integrada, que combina el treball de l’alumnat a les classes de format tradicional amb un treball autònom que pot realitzar-se en un horari flexible, adequat a la disponibilitat temporal de cada estudiant. L’autoformació integrada recolzada en l’ús didàctic de les tecnologies de la informació i de la comunicació s’ha mostrat com una modalitat d’aprenentatge ideal per a les persones adultes i està a la base de l’evolució posterior del projecte educatiu del CFA Palau de Mar. Pel que fa a la vessant metodològica al llarg dels anys s’han anat experimentant i incorporant diferents propostes, com l’aprenentatge basat en projectes, l’aprenentatge per indagació, l’aprenentatge basat en jocs, l’aprenentatge servei, el visual thinking, etc.

A més, durant aquests darrers anys, el centre ha participat en diferents projectes d’innovació, com ara el Projecte mapaTIC en col·laboració amb el CFA Dolors Paul de Cunit i el CEPA Sierra Norte de Torrelaguna (Madrid); el Projecte Pilot d’Educació Híbrida, organitzat pel Departament d’Educació; i el projecte Discover Digital, en col·laboració amb l’associació ACEFIR, un projecte de capacitació digital del professorat de persones adultes.

Tot això ha permès al centre obtenir diferents reconeixements com ara el Premi Baldiri Reixac, de la Fundació Lluís Carulla, l’any 2009, i el reconeixement de dos projectes d’innovació pedagògica per part del Departament d’Educació, concretament els projectes “El treball per projectes i la Flipped classroom a la formació de persones adultes”, l’any 2019, i “Educació híbrida, semipresencial i formació a distància en la formació de persones adultes”, l’any 2023.

El CFA Palau de Mar s’ha convertit en un centre de referència, sent notícia en diversos mitjans de comunicació i publicacions especialitzades i participant en jornades educatives per compartir el seu projecte educatiu.





Paraules clau

centre de formació d’adults/ Palau de Mar/