El Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF) se celebra a Barcelona amb prop de 2.000 persones inscrites : Servei de Premsa

El Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF) se celebra a Barcelona amb prop de 2.000 persones inscrites

01/06/2023



Temps estimat de lectura: 5 minuts

La ciutat de Barcelona es prepara aquests dies per acollir el Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF), el congrés internacional del sector més important d’Europa, que enguany celebra la 4a edició els dies 7, 8 i 9 de juny al Palau de Congressos de Barcelona amb prop de 2.000 persones inscrites, el doble de l’edició anterior, celebrada el juny passat a Helsinki. El congrés, que compta amb més de 60 ponents de reconegut prestigi, 8 seus i 200 entitats sòcies, inclou tres sessions plenàries a l’auditori del Palau de Congressos i una seixantena d’activitats relacionades en altres emplaçaments, entre sessions de debat, conferències i visites a projectes i llocs singulars de la ciutat en matèria d’habitatge.

 

 

L’“International Social Housing Festival” (‘Festival Internacional de l’Habitatge Social’, ISHF per les sigles en anglès) és un esdeveniment internacional d’habitatge, que té com a objectiu fomentar el debat al voltant de les polítiques públiques d’habitatge i abordar els múltiples desafiaments a què ha de fer front el sector de l’habitatge públic, social i cooperatiu per garantir el dret a l’habitatge a tothom.

L’ISHF és una iniciativa de Housing Europe, la Federació Europea d’Habitatge Públic, Cooperatiu i Social, i dels seus membres i aliats, presents a 25 països i que abasten 25 milions d’habitatges, l’11% del parc d’habitatge de la Unió Europea. Per primera vegada, aquesta edició de l’ISHF mira més enllà d’Europa i inclou també una presència important d’entitats i ponents de l’Amèrica Llatina, Àsia i Àfrica. 

L’edició d’enguany, la 4a, està impulsada per Housing Europe i l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i la Rehabilitació (IMHAB), juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona,  la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i altres entitats sòcies de tot el món (en total, 200), incloses les entitats socials de la ciutat, molt actives en el procés de preparació de l’ISHF.

 

Més de 60 ponents, 8 seus i 200 entitats sòcies

Pel que fa als ponents, destaquen l’europarlamentària i defensora de l’habitatge assequible Kim Van Sparrentak; Barbara Steenbergen, membre de la junta directiva de la International Union of Tenants (IUT) i una dels màximes exponents al món del “sindicalisme de l’habitatge”; Shane Phillips, director de projectes d’Habitatge de l’UCLA Lewis Center Housing Initiative; Adrianne Todman, sotssecretària del Departament d’Habitatge i Desenvolupament Urbà dels EUA, i Tatiana Rojas, sotssecretària d’Habitatge i Urbanisme de Xile, a més de Bent Madsen i Sorcha Edwards, president i secretària general de Housing Europe, respectivament. 

Altres ponents reconeguts internacionalment com l’economista Mariana Mazzucato (aquesta, online); Gervasio Muñoz, president de la Federació d’Inquilins Nacional d’Argentina; Leilani Farha, advocada i activista canadenca i ex-relatora especial de les Nacions Unides sobre habitatge adequat, o Ramon Marrades, Director de Placemarking Europe, també participen a l’ISHF, per parlar de polítiques públiques d’habitatge, accés a l’habitatge i regulació.

Pel que fa al programa, l’ISHF 2023 compta amb tres sessions plenàries –que se celebraran a l’auditori del Palau de Congressos– sobre “Nous reptes i solucions d’habitatge a Catalunya i Espanya” (dia 7, de 09.30 a 10.30 h); “Sistemes emergents d’habitatge al Sud d’Europa” (dia 8, de 09:00 a 10:30 h), i “Iniciatives emergents d’habitatge a les Amèriques” (dia 9, de 12:30 a 13:30 h), i sis sessions paral·leles –organitzades per l’Ajuntament de Barcelona al mateix auditori–, sobre polítiques públiques d’habitatge, urbanisme, regulació del mercat i el poder transformador de l’arquitectura, entre altres temes. (Consultar el programa complet).

A més de les sessions plenàries, l’ISHF compta amb una seixantena d’activitats relacionades, que es duran a terme a altres emplaçaments de la ciutat, com ara Ca l’Alier, la Lleialtat Santsenca, el Centre Bonnemaison o l’Escola Industrial de Barcelona. En total, l’ISHF 2023 tindrà 8 seus i es faran més de 30 visites a projectes i llocs singulars de la ciutat en matèria d’habitatge.

L’ISHF s’adreça a promotors i gestors d’habitatge social i assequible, centres de recerca, professionals, autoritats locals, residents i activistes. Els organitzadors esperen un públic assistent de prop de 2.000 visitants, i la previsió és que el 40% procedeixi de Catalunya i Espanya, el 50% d’Europa i el 10% de la resta del món.

A la seva última edició, celebrada el mes de juny passat a Hèlsinki, l’ISHF va reunir més de 1.000 assistents i 80 activitats en 3 dies. 

   

Atenció als MMCC ISHF
Anna Alonso | a.alonso@totorocomunicacio.com | Mòb. 669 422 695
Anna Cabanillas | a.cabanillas@totorocomunicacio.com | Mòb. 635 010 607

Atenció als MMCC IMHAB – Ajuntament de Barcelona
Eduard Gras | egrasv@bcn.cat | Mòb. 662 685 801





Paraules clau

Festival Internacional de l’Habitatge Social (ISHF)/ habitatge/ habitatge social/