Servei de Premsa
20/01/2025
En marxa la 5a edició de La GRAN Pantalla, el festival de cinema de les persones grans
13/06/2023
Temps estimat de lectura: 6 minuts
- El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona celebra la seva cinquena edició del 4 al 9 de juliol als Cinemes Girona
- Es consolida com a lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional que pretén desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans
- Més enllà de les projeccions de llargmetratges i curtmetratges, la taula rodona i la masterclass, enguany, el consistori ha organitzat un concert a la fresca amb Son de la Rambla per celebrar el cinquè aniversari del festival
- L’actriu i model Teresa Gimpera serà reconeguda amb el premi a la Trajectòria del Festival La GRAN Pantalla
La GRAN Pantalla, el Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona, celebra enguany la seva cinquena edició consolidant-se com a lloc de trobada cinematogràfica intergeneracional per a desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans a través del cinema. Així, del 4 al 9 de juliol, les sales dels Cinemes Girona acolliran, amb entrada gratuïta, la seva programació, 9 llargmetratges i 18 curtmetratges, i tot un seguit de diàlegs amb els equips d’aquestes produccions o al voltant de la seva temàtica. A més, l’edició d’enguany tornarà a comptar amb una sessió prèvia a la Filmoteca de Catalunya, i aquest any, per celebrar el cinquè aniversari i organitzat per l’Ajuntament de Barcelona, un concert a la fresca amb el grup Son de la Rambla.
El Festival Internacional de Cinema de les Persones Grans de Barcelona és un projecte de l’entitat elParlante en col·laboració amb la regidoria d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat de l’Ajuntament de Barcelona i amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) i la Fundació La Caixa. Amb aquest festival es pretén potenciar el cinema com a eina de diàleg, reflexió i transformació social al voltant dels imaginaris que la societat perpetua sobre les persones grans.
Un dels objectius del festival és ampliar la mirada tradicional cap a les persones grans i l’envelliment, entenent totes les seves diversitats, per aquest motiu, la programació acull diferents mirades amb temes relacionats amb l’amor, les cures, la soledat, la bretxa digital, l’emergència climàtica o les relacions intergeneracionals.
Persones Grans al Cinema
Emma Thompson és la protagonista de la sessió inaugural de La GRAN pantalla 2023. La seva pel·lícula Buena suerte, Leo grande, dirigida per Sophie Hyde. L’aclamada actriu anglesa interpreta el paper d’una dona vídua que vol experimentar amb el sexe.
Francesca i l’amor, dirigida per la guardonada directora catalana Alba Sotorra, presenta també el mateix tema. Aquesta vegada des del documental, ens presenta Francesca Llopis, artista plàstica enèrgica i vital, que quan la seva filla se’n va de casa pateix la síndrome del niu buit, i s’aventura a entrar a una plataforma de cites i fer tot un viatge interior a través del seu procés creatiu.
Les cures són el tema principal de altres dues pel·lícules documentals. Per una banda es programa Toda una vida, documental de Marta Romero Coll, estrenat a sales comercials el mes de maig, on la cineasta, que vam tenir al festival amb el seu curtmetratge Facunda, segueix als seus avis durant 12 anys. Un intent de capturar la memòria que és una pel·lícula sobre l’amor de tota una vida.
I la finlandesa Temps difícils. Cants per les cures, on la directora Susanna Helke ens endinsa en el tema de la privatització dels serveis locals d’atenció a la gent gran en un petit municipi de Finlàndia. Mostra els ciutadans preocupats pel que vindrà i les denúncies dels treballadors sanitaris davant les noves condicions de treball. Un documental local, però amb interès universal.
20.000 especies de abejas arriba avalada pel premi a la Millor Interpretació Protagonista a l’última edició de la Berlinale per a Sofía Otero, la seva jove protagonista. La pel·lícula, dirigida per Estibaliz Urresola, mostra tres dones, de tres generacions molt diferents, que s’enfronten als seus dubtes i temors.
La bretxa digital i el diàleg intercultura estan presents a Utama, on una parella d’ancians quítxues i el seu net veuen com una sequera inusualment llarga amenaça la seva forma de vida. La pel·lícula d’Alejandro Loayza Grisi va ser guardonada al Festival de Sundance, i va ser nominada a l’última edició dels Premios Goya com a Millor Pel·lícula Iberoamericana.
La pel·lícula pòstuma d’Agustí Villaronga, Loli Tormenta, també formarà part de la programació. Protagonitzada per Susi Sánchez, presenta la història d’uns nens que amaguen la malaltia de la seva avia amb enginy, per poder seguir al costat d’ella, cuidant-la.
I dues propostes musicals ben diferents completen la programació. Per una banda, el documental Cantando en las azoteas, d’Enric Ribes, la història de Gilda Love, l’últim transformista del Barri Xino de Barcelona, que sobreviu mentre intenta continuar actuant als escenaris i que ara tindrà l’oportunitat de formar la família que mai ha tingut.
I per una altra banda, el festival es clausurarà amb el documental Omara, dirigit per Hugo Pérez. Es tracta de la història d’Omara Portuondo, diva llegendària de Cuba que ha estat una força impulsora de la música afro-cubana durant més de mig segle. Portuondo segueix girant per escenaris del món amb més de 90 anys, i visita Barcelona aquest estiu amb un concert al Festival Cruïlla.
Curtmetratges a competició
La secció oficial de curtmetratges mostrarà aquest any 15 curts internacionals, amb films de ficció, documental i animació, procedents d’Espanya, Itàlia, Brasil, Regne Unit, Xile i Uzbekistan, escollits entre els més de 250 rebuts a la convocatòria. Aquesta secció entra en competició amb els premis Millor Curtmetratge Internacional La Gran Pantalla, el Premi Especial del Jurat i el Premi del Públic.
Els curtmetratges seleccionats narren intimes històries familiars, relats que confronten estereotips, històries que conformen una mirada crítica que travessa Llatinoamèrica i Europa per parlar de desigualtats i amenaces envers pobles aborígens. Els seus protagonistes són persones grans polititzades, activistes, actives, rebels, fins i tot dones grans queer que s’atreveixen a viure amb total llibertat de la seva sexualitat.
Es podran veure programats en tres blocs. El primer amb els treballs de Berta García-Lacht, Dani Feixas Roca, Sofía Muñoz, Fabio Patrassi i Estibaliz Urresola. El segon amb els de Rachel Dixon, Patricio Mosse, Alejandra Ardino, Gustavo M. Brandao i Javier A. Contreras, i Carla Simón. I un últim amb els curts de Timur Murodov, Celine Van Heel, Fer Pérez, Miguel López Beroza, Dubi Cano, Marta Codesido Martínez, Nuria Ubach Vilà i Ulrika Andersson.
A més dels curtmetratges a competició, es presentarà una sessió de Curtmetratges participatius.
Homenatge a Teresa Gimpera
L’actriu i model Teresa Gimpera serà reconeguda amb el premi a la Trajectòria del Festival La GRAN Pantalla.
Descoberta com a model pel fotògraf Leopoldo Pomés, va debutar al cinema al 1965 amb Fata Morgana de la mà de Vicente Aranda, des d’aleshores atresora més d’un centenar de títols a les ordres de directors com Pedro Lazaga, Gonzalo Suárez, Jordi Grau, Vittorio de Sica, Jesús Franco, Antoni Ribas, Jaime Camino, José Luis Garci, Fernando Fernán Gómez o Víctor Erice, entre molts d’altres. Integrant de la Gauche Divine, la seva vida i la seva manera de ser són un exemple per desmuntar els prejudicis i estereotips sobre les persones grans.
Montserrat Carulla, Carme Elías i Carme Sansa han estat reconegudes a les edicions anteriors amb aquest premi.
Activitats paral·leles
Estibaliz Urresola, directora del llargmetratge, 20.000 especies de abejas i del curtmetratge Cuerdas, ambdues presents a la programació, oferirà una Masterclass on parlarà del procés de treball amb les dones protagonistes de Cuerdas, on les dones grans hi tenen un paper de força, d’activisme, de moviment i de dignitat.
Persones grans al cinema català és el títol de la taula rodona que comptarà amb la presència de Mario Torrecillas (guionista de Loli Tormenta), Marta Romero Coll (directora de Toda una vida) i Enric Ribes (director de Cantando en las azoteas), i la moderació de la periodista Nuria Vidal.
Un any més, La GRAN Pantalla col·labora amb la Filmoteca de Catalunya amb una projecció prèvia a les dates del festival. Així doncs, el dia 1 de juliol, projectarà el musical de Stanley Donen i Gene Kelly Cantant sota la pluja (1952), dins les sessions familiars de la FilmoXica.
A més, per celebrar cinquè aniversari del festival, l’Ajuntament de Barcelona ha organitzat un concert a la fresca amb Son de la Rambla, un grup de músics sèniors que porten l’essència de la música cubano-catalana a Barcelona, i que tindrà lloc diumenge 2 de juliol a la Plaça de la Vila de Gràcia.
Contacte de premsa: Álex Gil prensa@lagranpantallafestival.com
Paraules claucinema/ gent gran/